Recepten.se – Recept> Bröd> Solrosfrallor

Solrosfrallor

Mycket goda solrosfrallor som är små bröd med solrosfrön som har fått högsta betyg av mina middagsgäster! Passar bra som frukostbröd, måltidsbröd eller bröd till soppa.
Solrosfrallor
Solrosfrallor - goda bröd med solrosfrön.
Skriv ut   Mejla
Tid: ca 2 timmar
Mängd: 24 st

Ingredienser:

Laktosfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 250 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37°C.

    instruktion steg 1.1 solrosfrallor
    Smulad jäst.
    instruktion steg 1.2 solrosfrallor
    Värm vattnet.
  2. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills jästen lösts upp.

    instruktion steg 2.1 solrosfrallor
    Lös upp jästen.
    instruktion steg 2.2 solrosfrallor
    Upplöst jäst.
  3. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, sirap, solrosfrö. Rör om.

    instruktion steg 3 solrosfrallor
    Degspadet.
  4. Mät upp mjölet genom att hälla det i litermått eller väga det. (Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket.)

    Tillsätt först rågsikten och arbeta därefter in vetemjölet lite i taget till en smidig deg. Använd gärna elvispen med degkrokar eller köksmaskin, det tar några minuter.

    instruktion steg 4.1 solrosfrallor
    Uppmätt mjöl.
    instruktion steg 4.2 solrosfrallor
    Tillsätt mjöl.
    instruktion steg 4.3 solrosfrallor
    Elvisp med degkrokar.
    instruktion steg 4.4 solrosfrallor
    Färdigarbetad deg.
  5. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.

    instruktion steg 5.1 solrosfrallor
    Degen jäser.
    instruktion steg 5.2 solrosfrallor
    Färdigjäst deg.
  6. Mjöla bakbordet. Knåda degen och dela den i 2 delar (om du bakar en sats).

    instruktion steg 6.1 solrosfrallor
    Mjölad bänk.
    instruktion steg 6.2 solrosfrallor
    Knåda degen.
    instruktion steg 6.3 solrosfrallor
    Dela degen i 2 delar.
  7. Rulla ut varje del till en längd. Skär varje längd i 12 bitar och rulla till släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

    instruktion steg 7.1 solrosfrallor
    12 bitar.
    instruktion steg 7.2 solrosfrallor
    Rulla till släta bullar.
    instruktion steg 7.3 solrosfrallor
    Lägg på plåtar.
  8. Låt jäsa under bakhandduk ca 45 minuter. Bullarna ska vara väljästa.

    instruktion steg 8.1 solrosfrallor
    Låt jäsa.
    instruktion steg 8.2 solrosfrallor
    Färdigjästa.
  9. Pensla med kallt vatten.

    (Var lätt på handen och pensla försiktigt de väljästa bullarna.)

    instruktion steg 9.1 solrosfrallor
    Kallt vatten.
    instruktion steg 9.2 solrosfrallor
    Pensla med kallt vatten.
  10. Grädda solrosfrallorna mitt i ugnen i 250°C ca 10 minuter.

    Låt svalna under bakhandduk.

    instruktion steg 10.1 solrosfrallor
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 10.2 solrosfrallor
    Färdiggräddade.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bröd (68 g): 187 kcal, 26 g kolhydrater, 7 g fett, 5 g protein

Serveringstips

Servera med smör och ost.

GI Tips

Byt ut vetemjölet mot hälften grovt rågmjöl eller grahamsmjöl eller fullkornsdinkel och resten siktat dinkelmjöl. Rågsikten kan bytas ut mot fint rågmjöl.

Variationstips

Vetemjöl och rågsikt kan bytas ut mot andra mjölsorter efter tycke och smak. Sirap kan bytas ut mot honung eller strösocker.

Hållbarhet och förvaring

Håller sig i frysen i minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Esma Skrivet av Susanne
Varsågod! :) Jag tror det går bra med bara rågsikt också, de kommer bli lite mörkare i färgen bara. Skriv gärna hur det blev om du provar!
Skrivet av Esma
Tack för bra beskrivning, tips och information du skriver med dina recept. Har en fråga om solrosfrallor om jag kan använda bara rågsikt jag menar att det blir ca 13-14 dl av rågsikt isf rågsikt + vetemjöl??
Svar till Renate Skrivet av Susanne
Ja visst är de goda! Och praktiska att ta med! Blir själv faktiskt förvånad över hur goda de varje gång jag bakar dem när jag inte gjort dem på något år eller så. :)
Skrivet av Renate
Oj,vilka goda frallor! Bakade dem till en utflykt och det vat bara toppen.......
Svar till Sofia Skrivet av Susanne
Det kan man säkert göra, du kan säkert ta 2 tsk också. Man kan även ta mera salt.
Skrivet av Sofia
Hej tror du det blir bra att blanda i någon tesked brödkryddor för lite mer smak?
Svar till Piafia Skrivet av Susanne
Tack så mycket! Jo jag försöker skriva så komplett med information som möjligt, sådan information som jag själv vill ha när jag läser ett recept, roligt att få veta att det uppskattas! :)
Skrivet av Piafia
Jag är jättetacksam att du skriver ut att- och hur länge man kan frysa in det tillagade! Många receptförfattare missar detta- kanske inte äts allt samma vecka? Tack Susanne för en utmärkt och matglad blogg!!!!!
Svar till Bosse Lindström Skrivet av Susanne
Tack! Roligt att höra att du gillar min receptsida! :) 
Skrivet av Bosse Lindström
Superbra lektion i hur man bakar med prima foton, speciellt till oss som är "matematiker" (ingenjörer) och börjar baka vid "vuxen ålder", för det luktar så GOTT i hela huset. Tack.
Bosse Lindström
Oberdorf, Dorobiro, Ostarichi
14 juli 2015 & en skål till France.
Svar till Beatrice Skrivet av Bosse Lindström
Svar till Beatrice, Österrike 2010:
Jag bor även i Ostarichi och i Vorarlberg säljes:
"Zuckerrüben Sirup" von
BioZentrale
Naturprodukte GmbH
D-84384 Ulbering
www.biozentrale.de
fragen@biozentrale.de
"320 gram in glas kasten".
Bitte am 2015-07-14
Svar till Janne Skrivet av Susanne
Roligt att du gillar receptet! :) Ja det går bra att mixtra lite, är alltid kul att prova lite olika! ;)
Skrivet av Janne
Oj vad roligt att göra och jätte goda blev dom trots min förringande kunskap om att baka.
Jag, Janne 50+ kommer att göra det ofta så jag har frallor till frukost, och oj vad det luktar gott när dom gräddas.
Det går ju även mixtra lite med hasselnötter, ost och sådant för att ge olika smaker.
Jätte bra recept, det blev en favorit på en gång. :)
Skrivet av emilia
va god den var
Svar till liz Skrivet av Susanne
Ja du kan använda torrjäst, men tänk på att degvätskan ska vara lite varmare, läs på förpackningen till torrjästen.
Skrivet av liz
Jättegott bröd, har bakat det en gång tidigare och tänkte nu göra det igen. Det jag undrar är, går det bra att baka med torrjäst?
Svar till Ante Skrivet av Susanne

Trevligt att höra! Håller med om att dessa bröd är supergoda! En av mina favoriter som jag gjort många gånger! :)

Tack också för tipset med pumpakärnor! :)

Skrivet av Ante
Tack Susanne för ett super-recept! blir perfekt resultat även för en "rookie" som jag! provade idag att med att byta ut solros-fröna till pumpa-kärnor, hur gott som helst!!
Svar till Angelica Skrivet av Susanne
Tack för info och kul att höra att det blev bra! :)
Skrivet av Angelica
Jag använde jäst för matbröd istället, och slopade sirapen. Det blev väldigt bra. Tack för receptet:-)
Svar till Hannah Skrivet av Susanne

Ca 30 minuter. Det står i receptbeskrivningen, dock inte under steg-för-steg-bilderna.

Ja prova gärna med krossade oliver. Skriv gärna hur det blev om du provar!

Skrivet av Hannah
Jäsa dubbelstorlek - hur lång tid ??
Kan man ha lite krossade oliver i kanske?
Skrivet av Therese
Himmelsk gott!!!
Jätte enkelt att göra, bytte även ut solrosfröna till russin. KANON gott!

Lätt och gott!!! Kan det bli bättre? =)
Skrivet av Miconic
tokgoda, nu e man poppis av ungarna,, kul och en bra sida.
Tack
Svar till karin Skrivet av Susanne

Ja solrosfrön är verkligen gott. Jag tar alltid så mycket som det står i receptet och alla mina gäster jag bjudit dem på har verkligen gillat dem och ätit massor!

Hoppas det blev ett lyckat bak!

  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl