Plommonrutor

Ingredienser:
- 100 g smör
- 250 g plommon
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl strösocker
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 2 st ägg
- 25 g mandelspån
Utrustning:
- 1 st ugnsform 20x30 cm
- bakplåtspapper
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 35 minuter med över- och undervärme
-
Klä en ugnsform ca 20x30 cm med bakplåtspapper.
(Om du gör dubbel sats så blir en långpanna med måtten 30x40 cm lagom.)
-
Smält smöret till ungefär hälften och ta sedan bort från plattan och låt resten smälta av befintlig värme.
(Vi vill inte att smöret ska bli onödigt varmt eftersom det sätter igång bakpulvrets effekt senare.)
- 100 g smör
Smält smöret. -
Skölj plommonen. Skär dem runt om och ta ur kärnan. Skär dem sedan i klyftor.
(Jag använder stora köpta plommon på bilden. Det går förstås även bra med "vanliga" svenska trädgårdsplommon som är mindre i storleken men då får man ta desto fler.)
- 250 g plommon
Skölj plommonen. Ta ur kärnorna. Skär i klyftor. -
Mät upp och blanda vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl strösocker
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
Mät upp torra ingredienser. Blanda. -
Tillsätt det smälta smöret och rör till en jämn smet med en sked.
Tillsätt smält smör. Rör ihop. -
Tillsätt äggen, ett i taget och rör ihop till en jämn smet med en sked.
- 2 st ägg
Första ägget. Rör ihop. Andra ägget. Rör ihop. -
Häll ut smeten på bakplåtspappret i formen och bred ut den.
Häll ut smeten i formen. Bred ut smeten. -
Lägg på plommonklyftorna och strö över mandelspån.
- 25 g mandelspån
Lägg på plommonklyftorna. Strö över mandelspån. -
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 35 minuter tills kakan fått fin färg.
Grädda i ugnen. -
Ta ut kakan från ugnen och låt svalna. Skär i rutor, ca 4 cm breda.
Färdiga plommonkakan. Skär i rutor.