Klassisk cheesecake

Ingredienser:
Botten:
- 12 st digestivekex
- 75 g smör
Fyllning:
- 800 g färskost
- 2 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 2 msk vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- ev. 2 st lime
- 4 st ägg
Utrustning:
- 1 st pajform ca 24 cm i diameter
- ev.
elvisp
eller köksmaskin
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret.
(När drygt hälften smält kan man stänga av värmen och ta bort kastrullen från värmen så slipper smöret bli onödigt varmt.)
- 75 g smör
Smält smör. -
Krossa digestivekexen.
(Jag brukar använda en mortel men man kan även köra dem i matberedaren så går det supersnabbt.)
- 12 st digestivekex
Digestivekex krossas. -
Tillsätt kexsmulorna till det smälta smöret och rör tills allt smör sugits upp.
Kexsmulorna och smält smör. Kexsmulorna blandade med smält smör. -
Häll i en pajform, ca 24 cm i diameter och tryck ut kexsmuleblandningen så den fördelar sig jämnt över pajformens botten.
Ställ in i kylskåp.
Pajskalet klart. -
Mät upp färskost, strösocker, vaniljsocker, vetemjöl och salt i en vispskål.
- 800 g färskost
- 2 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 2 msk vetemjöl
- 0,5 tsk salt
Ingredienser till fyllningen. -
Om du vill smaksätta med lime så tvätta skalet och riv av det och pressa sedan ur saften och tillsätt limeskal och saften.
- ev. 2 st lime
Rivet skal av 2 st lime. Limesaft och rivet skal tillsatt. -
Rör ihop till en jämn smet, använd gärna elvisp eller köksmaskin.
En jämn smet. -
Tillsätt äggen, ett i taget och vispa mellan varje ägg till en jämn smet (ca 5 sek med elvisp eller köksmaskin).
- 4 st ägg
Ett ägg tillsatt. Cheesecake-smeten klar. -
Häll smeten ovanpå kexsmule-bottnen i pajformen.
Ogräddad klassisk cheesecake. -
Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca en timme tills pajen fått fin färg.
Kakan är mjuk men sjunker ihop lite när den svalnar och stelnar när den kallnar.
Förvara cheesecaken i kylskåp och servera kylskåpskall.
Färdiggräddad klassisk cheesecake.
Näringsvärden
Serveringstips
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster

webmaster
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder och tydligare beskrivning! Jag gjorde den nu till jul och det är en väldigt god men mäktig kaka så den räcker verkligen att bjuda många på!
Det går även bra att istället för 800 g färskost ta 600 g färskost och 2 dl crème fraiche.
Jag kan även intyga att kakan när den stelnat i formen går att vändas upp och ner utan att den ramlar ur formen (testat av min 3-åring).🙈😅

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Det är samma temperatur och tider som gäller även för gasugn. Om du inte kan ställa in värmen på ugnen så använd en ugnstermometer. Tänk på att ugnar kan bete sig lite olika, både elektriska och gasugnar så du får prova dig lite fram.
Du ser att kakan är klar precis på samma sätt som om du hade en elektrisk ugn.
Jag har en gasung som jag aldrig använt och undrar hur länge kakan ska ligga där i? är det samma tid och samma temperatur eller hur funkar det? hur vet jag att kakan är klar?

webmaster
När mjuka kakor spricker beror det oftast på för varm ugn. Det kan vara så att din ugn är varmare än vad den är inställd på så då får du prova att sänka värmen lite. Tänk också på att grädda i nedre delen av ugnen. Kontrollera också att du har rätt ugnsinställningar: över- och undervärme.
Skriv gärna igen och berätta vad felet var om du kommer fram till någon slutsats! Tack på förhand och lycka till med bakverken! /Susanne

webmaster
Det var jättegott och enkelt recept. Tog och mixade jordgubbar med lite limejuice till, det var faktiskt mycket gott!