Mvh
Ostkaka

Ingredienser:
- 3 liter mjölk (3%, ej högpastöriserad)
- 0,75 dl vetemjöl
- 1 msk ostlöpe
- 0,5 dl sötmandel
- 2 st bittermandlar
- 3 st ägg
- 0,5 dl strösocker
- 3 dl grädde
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i 60-90 minuter med över- och undervärme eller varmluftsfunktion
(Tänk på att inte använda högpastöriserad mjölk, vilket den mjölk med extra lång hållbarhet är. "Vanlig" mjölk är lågpastöriserad, använd den. Allra bäst är lantmjölk eller gammeldags mjölk som inte är homogeniserad, men "vanlig" mjölk går också bra.)
1. Gör först en mjölredning: Vispa ut vetemjölet med lite av mjölken till en slät massa och späd med ca 1 dl av mjölken.
2. Värm upp resten av mjölken till 37 grader i en stor gryta. Rör runt så att värmen fördelar sig. Ta av grytan från plattan, rör runt igen och kontrollera att det inte är varmare än 37 grader för då "dör" ostlöpen.
3. Vispa ner redningen.
4. Rör därefter försiktigt ner ostlöpen. Häll den i en tunn stråle samtidigt som du rör. (När ostlöpen rörs ner måste temperaturen vara 30-37°C.)
5. Låt sedan stå i rumstemperatur mellan 30 till 45 minuter. Du får inte röra i den under tiden. (Om mjölken varit mindre än 30°C eller om du har kallt och dragigt inomhus kan det ta lite längre tid än 45 minuter.)
6. Vispa kraftigt i den stelnade massan så att den separerar.
(Så här räddar du ostkakan om det misslyckas: Om massan inte separerar så har du antagligen haft för varm mjölk. Det är jätteviktigt att röra om ordentligt så att värmen fördelar sig. Det klassiska misstaget är att man bara känner värmen överst i kastrullen medan värmen kommer underifrån och när du då känner av 37 grader där så kan det vara 50°C i botten och då "dör" ostlöpen. Tänk även på att temperaturen fortsätter höjas en stund efter du tagit bort kastrullen från plattan särskilt om du värmer på högsta effekt. Så värm försiktigt under omrörning. Men om misslyckas, d.v.s. inget händer (massan separerar inte) så kan du rädda det hela genom att att du värmer mjölkblandningen till 37°C igen (eller låter det svalna till 37°C om det är för varmt) och vispar ner ny löpe och fortsätter sedan från steg 5.)
7. Låt stå ytterligare 30 minuter. Mal gärna mandel och bittermandel under tiden.
8. Sila bort den tunna vätskan som kallas vassle från den tjockare vita kesoliknande ostmassan. Använd en stor sil. Du kan krama ostmassan med händerna om du vill. Man kan ta lite i taget och sila och sedan hälla över ostmassan i en bunke. När man silat allt kan du hälla av ytterligare vassle från ostmassan om du märker att det separerat. Rör sedan om i ostmassan. Den överblivna vasslen kan du t.ex. använda som degspad om du vill baka bröd eller också är det bara att hälla bort den.
9. Mal mandel och bittermandel i en mandelkvarn. Vispa ägg, socker och grädde tillsammans med en vanlig visp. Tillsätt den malda mandeln. Blanda ihop detta med ostmassan. Häll sedan upp ostkakesmeten i smorda formar, en stor eller flera små, totalt behöver formarna ha en volym på ca 2 liter. Ostkakan växer inte särskilt mycket i volym under gräddningen så det är bara att hälla upp smeten i formar som räcker till.
10. Grädda mitt i ugnen 175 grader i 1 timme till 1 ½ timme. Tiden beror på hur tjockt lager med ostkakesmet du har i dina formar. Med 1-2 cm tjockt lager så blir gräddningstiden 60 min, eller kanske 5-10 minuter kortare om inte vill ha lika mycket färg som jag har på mina. Med 3-4 cm tar det ca 70 min. Du kan grädda alla dina formar samtidigt. Jag hade två stycken aluminiumformar och en ugnsform i ugnen samtidigt. Har du varmluftsugn och vill använda varmluftsfunktionen så är det också 175 grader som gäller.








Näringsvärden
Serveringstips
Tips & tricks
Hållbarhet och förvaring
Mvh
1) Det går antagligen bra att göra ostkaka på laktosfri mjölk, däremot inte på högpastoriserad, vilket en del laktosfria ”mjölkdrycker” är. Kolla innehållsförteckningen. :)
2) Jag har svårt att få ostmassan så fast att jag kan krama ur den, så jag brukar lägga en kökshandduk i mitt stora durkslag, och på så sätt kan jag i den krama ostmassan hur torr jag vill.
Vasslen kan man gott göra t ex kanelbullar på sen.
Använde vegetarisk löpe din kommer som små tabletter, eftersom jag bor utomlands. En kvarts tablett var mer än tillräckligt. Dom håller sig också väldigt länge, flera år om man stoppar dom i frysen.
Hade inte tillgång till bittermandel, så vi får se hur den smakar.
Dags att ta ut den från ugnen nu.
Vill tacka för ett kanonrecept! :)
Gjorde denna till jul och det blev perfekt resultat!!
Det går inte att koagulera mjölk som är högpastöriserad (mjölk med längre hållbarhet). Proteinerna som ska koagulera med hjälp av löpet är redan denaturerade av värmen vid en högpastörisering. Även laktosfri mjölk högpastöriseras. Så för att lyckas med er ostkaka måste ni använda "vanlig" lågpastöriserad mjölk.
När man värmt grytan med mjölk och fått upp temperaturen till 37 grader, så är det som du skriver att värmen kan fortsätta att stiga, så kan man bromsa värmeutvecklingen genom att doppa kastrullen i kallt vatten. Då får man bort den värmen som finns i kastrullen.
Och var köper man ostlöpe?
Ser supergott så tänkte bjuda mina gäster på ditt recept i jul ☺️
Tack för ett bra recept, jag älskar den här ostkakan speciellt mycket eftersom den inte är för söt och jag lyckades till och med göra den med löpe som var lite för gammal enligt bäst före-datum. Jag undrade ifall du hade något tips på var man kan "pausa" ifall det råkar bli så att man måste göra det. Jag märkte att det lätt tar längre tid än det ska, ex. så sätter jag på lock direkt, det verkar för mig som att massan stelnar snabbare i början av receptet.

webmaster
Det blir dåligt resultat trots att jag följer receptet till punkt och pricka, urtrist. En hel flaska löpe gick i båda gångerna för att få något resultat. Begriper inte detta....
2 ostkakor blev det till slut och det var ett 8 timmars-projekt. Blä!

webmaster

webmaster
Provade ditt recept på ostkaka och fick till ett resultat som till slut smakade väldigt gott, tack för det! Däremot hade jag problem med att få ostmassan att bli så pass fast att jag kunde bli av med all vassle, varpå ostkakan blev ganska blöt. Jag läste på Wikipedia att man bör använda ohomogeniserad mjölk istället för vanlig då den förra lättare separerar, är det något du har provat?
Med vänlig hälsning
Martin

webmaster
Om du har djur - utfodra med vasslen då den är oerhört näringsrik. Eller vattna i trädgårdslandet!

webmaster
Jag brukar inte skala mina mandlar men man kan göra det om man vill. Det är ju mest en estetisk fråga. :)
1. Tack för bra input, så kan det säkert vara!
2. Jag tror inte det eftersom det är så liten mängd ostlöpe i förhållande till mjölkmängden att temperaturskillnaden borde vara försumbar.
Hoppas din ostkaka blev god! :)