Recepten.se – Recept> Efterrätter> Ostkaka

Ostkaka

Egen hemmagjord äkta ostkaka - även kallad Småländsk ostkaka, är riktigt gott och lyxigt. Det tar lite tid att göra ostkaka men det är faktiskt inte särskilt svårt egentligen och själva arbetsinsatsen är inte så mycket längre än många andra bakverk. Följ bara receptet och se de beskrivande bilderna nedan. Med denna ostkaka imponerar du garanterat på dina gäster!
ostkaka med vispad grädde, hallon, blåbär, jordgubbar
Ostkakan serverad med vispad grädde, blåbär, hallon och jordgubbar. Mums!
Skriv ut   Mejla
Tid: 150 minuter, varav 40 minuters jobb
Mängd: 1-3 ostkakor - ca 8-10 portioner

Ingredienser:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i 60-90 minuter med över- och undervärme eller varmluftsfunktion

Gör så här:

(Tänk på att inte använda högpastöriserad mjölk, vilket den mjölk med extra lång hållbarhet är. "Vanlig" mjölk är lågpastöriserad, använd den. Allra bäst är lantmjölk eller gammeldags mjölk som inte är homogeniserad, men "vanlig" mjölk går också bra.)

1. Gör först en mjölredning: Vispa ut vetemjölet med lite av mjölken till en slät massa och späd med ca 1 dl av mjölken.

2. Värm upp resten av mjölken till 37 grader i en stor gryta. Rör runt så att värmen fördelar sig. Ta av grytan från plattan, rör runt igen och kontrollera att det inte är varmare än 37 grader för då "dör" ostlöpen.

3. Vispa ner redningen.

4. Rör därefter försiktigt ner ostlöpen. Häll den i en tunn stråle samtidigt som du rör. (När ostlöpen rörs ner måste temperaturen vara 30-37°C.)

5. Låt sedan stå i rumstemperatur mellan 30 till 45 minuter. Du får inte röra i den under tiden. (Om mjölken varit mindre än 30°C eller om du har kallt och dragigt inomhus kan det ta lite längre tid än 45 minuter.)

6. Vispa kraftigt i den stelnade massan så att den separerar.

(Så här räddar du ostkakan om det misslyckas: Om massan inte separerar så har du antagligen haft för varm mjölk. Det är jätteviktigt att röra om ordentligt så att värmen fördelar sig. Det klassiska misstaget är att man bara känner värmen överst i kastrullen medan värmen kommer underifrån och när du då känner av 37 grader där så kan det vara 50°C i botten och då "dör" ostlöpen. Tänk även på att temperaturen fortsätter höjas en stund efter du tagit bort kastrullen från plattan särskilt om du värmer på högsta effekt. Så värm försiktigt under omrörning. Men om misslyckas, d.v.s. inget händer (massan separerar inte) så kan du rädda det hela genom att att du värmer mjölkblandningen till 37°C igen (eller låter det svalna till 37°C om det är för varmt) och vispar ner ny löpe och fortsätter sedan från steg 5.)

7. Låt stå ytterligare 30 minuter. Mal gärna mandel och bittermandel under tiden.

8. Sila bort den tunna vätskan som kallas vassle från den tjockare vita kesoliknande ostmassan. Använd en stor sil. Du kan krama ostmassan med händerna om du vill. Man kan ta lite i taget och sila och sedan hälla över ostmassan i en bunke. När man silat allt kan du hälla av ytterligare vassle från ostmassan om du märker att det separerat. Rör sedan om i ostmassan. Den överblivna vasslen kan du t.ex. använda som degspad om du vill baka bröd eller också är det bara att hälla bort den.

9. Mal mandel och bittermandel i en mandelkvarn. Vispa ägg, socker och grädde tillsammans med en vanlig visp. Tillsätt den malda mandeln. Blanda ihop detta med ostmassan. Häll sedan upp ostkakesmeten i smorda formar, en stor eller flera små, totalt behöver formarna ha en volym på ca 2 liter. Ostkakan växer inte särskilt mycket i volym under gräddningen så det är bara att hälla upp smeten i formar som räcker till.

10. Grädda mitt i ugnen 175 grader i 1 timme till 1 ½ timme. Tiden beror på hur tjockt lager med ostkakesmet du har i dina formar. Med 1-2 cm tjockt lager så blir gräddningstiden 60 min, eller kanske 5-10 minuter kortare om inte vill ha lika mycket färg som jag har på mina. Med 3-4 cm tar det ca 70 min. Du kan grädda alla dina formar samtidigt. Jag hade två stycken aluminiumformar och en ugnsform i ugnen samtidigt. Har du varmluftsugn och vill använda varmluftsfunktionen så är det också 175 grader som gäller.

mjölk och ostlöpe
1. 3 Liter röd standardmjölk (3%). 2. Ostlöpe från apoteket. Min kostade 43.50 men den räcker till många ostkakor!
Att göra ostkaka - värma mjölk, ostlöpe och vetemjöl
3. Vispa ut mjölet i lite av mjölken. 4. Häll ner mjölredningen (bild 1) under omrörning i den värmda mjölken. 5. Rör försiktigt ner ostlöpen, häll den i en tunn stråle samtidigt som du rör. (När ostlöpen rörs ner måste temperaturen vara 30-37°C.) Låt sedan stå 30-45 minuter.
ostmassa
6. Rör om i ostmassan ordentligt så att det blir som en gröt som i bild 7. Om detta misslyckas läs beskrivningstexten ovan om hur du räddar din ostkaka. 7. Låt stå ytterligare 30 minuter. 8. Efter 30 minuter har ostmassan separerat från vasslen. Det vi ser på bilden är vasslen som är lite gulaktig och genomskinlig ovanpå. Den vita ostmassan har sjunkit ner.
sila ostmassan och häll av vasslen
9. Sila för att separera vasslen från ostmassan. Översta skiktet är vassle. 10. Sila ostmassan för att få bort vasslen. Ta lite i taget och lägg över ostmassan i en bunke när silen är full, om du har en liten sil som jag. Använd gärna händerna och krama ostmassan i silen för att vasslen ska rinna igenom.
ostmassa, mald mandel och äggsmet
11. Ostmassan. 12. Den malda mandeln och bittermandel. 13. Socker, ägg och grädde har vispats ihop. Det går snabbt och lätt med en vanlig visp. Vispa därefter ner den malda mandeln och bittermandeln.
ostkakesmet
14. Rör ner ostmassan i äggsmeten och vispa till en jämn smet. 15. Den färdiga ostkakesmeten. 16. Smörj de formar du vill använda till att grädda ostkakan i.
ogräddad ostkaka i aluminiumformar och ugnsform
17. Häll smeten i de formar du vill använda - en eller flera. Jag använde 2 st mindre aluminiumformar och en ugnsform (bild 18). Den ostkakan i ugnsformen åt vi upp direkt och de andra frös vi in. Totalt blev det ca 10 portioner ostkaka.
ostkakor
19. Alla färdiggräddade ostkakorna som jag gjorde med detta recept. 20. Den ostkakan som jag gräddade i en ugnsform. Vilken färg det blir på ostkakan beror på hur länge man har den inne i ugnen. Jag tycker mina blev perfekta. De var jättegoda och smakade inte på något sätt bränt även om de ser lite mörkfläckiga ut.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion, beräknat på 10 portioner (361 g): 370 kcal

Serveringstips

Servera ostkakan med vispad grädde och din favoritsylt och/eller bär.

Tips & tricks

Överbliven vassle kan användas som degvätska när man bakar bröd. Vasslen kan också frysas i mjölkförpackningar. Det går även att göra risgrynsgröt av vassle. Man tar vassle istället för mjölk.

Hållbarhet och förvaring

Ostkakan går utmärkt att frysa! Det går bra att dubbla denna ostkakesats, se bara till att du har tillräckligt stor gryta och bunkar för detta!

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av TK
Kan man inte använda vinäger bara istället för ostlöpe? Eller blir det en annan konsistens då?

Mvh
Skrivet av Jan Björklund
Vill bara kolla om ni har en färdig innertemperatur i ostkakan då skall den tas ur ugnen har bara lite erfarenhet men ca 90 grader har funkat men har ni lite bättre tips?
Skrivet av carina
ostkaka
Skrivet av Anna
Jättebra recept, tycker jag, och så pedagogiskt upplagt med bilder. Två saker jag tänker på utifrån egen erfarenhet:

1) Det går antagligen bra att göra ostkaka på laktosfri mjölk, däremot inte på högpastoriserad, vilket en del laktosfria ”mjölkdrycker” är. Kolla innehållsförteckningen. :)

2) Jag har svårt att få ostmassan så fast att jag kan krama ur den, så jag brukar lägga en kökshandduk i mitt stora durkslag, och på så sätt kan jag i den krama ostmassan hur torr jag vill.

Vasslen kan man gott göra t ex kanelbullar på sen.
Skrivet av LG
Ska tillägga att den vart rätt bra, men inte som tex. Frödinges när det kommer till texturen. Den var mer som en äggstanning med klumpar i. Hoppades på att den skulle bli sådär lite krämig, men tyvärr vart den inte alls så.
Skrivet av LG
Varför ska man vispa i mjöl i mjölken? Jag fick "gelé" utav det i ostmassan som såg rätt äckligt ut. Annars gick det bra att få till ostmassan, men det var tur att det fanns bilder, eftersom jag silade den nästan som när man gör keso, men så tror skulle den visst inte vara.
Använde vegetarisk löpe din kommer som små tabletter, eftersom jag bor utomlands. En kvarts tablett var mer än tillräckligt. Dom håller sig också väldigt länge, flera år om man stoppar dom i frysen.
Hade inte tillgång till bittermandel, så vi får se hur den smakar.
Dags att ta ut den från ugnen nu.
Skrivet av Bo Alvberger
Kan man använda löpe i form av pulver? Hur gör man då?
Skrivet av Ricard
Hej
Vill tacka för ett kanonrecept! :)
Gjorde denna till jul och det blev perfekt resultat!!
Skrivet av Åsa
Tips:
Det går inte att koagulera mjölk som är högpastöriserad (mjölk med längre hållbarhet). Proteinerna som ska koagulera med hjälp av löpet är redan denaturerade av värmen vid en högpastörisering. Även laktosfri mjölk högpastöriseras. Så för att lyckas med er ostkaka måste ni använda "vanlig" lågpastöriserad mjölk.
Skrivet av Mikael Eriksson
Ett tips.
När man värmt grytan med mjölk och fått upp temperaturen till 37 grader, så är det som du skriver att värmen kan fortsätta att stiga, så kan man bromsa värmeutvecklingen genom att doppa kastrullen i kallt vatten. Då får man bort den värmen som finns i kastrullen.
Skrivet av Reija
Går denna att göra på laktosfri mjölk?
Och var köper man ostlöpe?
Ser supergott så tänkte bjuda mina gäster på ditt recept i jul ☺️
Skrivet av Maja GV
Jag, o hela familjen älskar ostkaka, och jag skaffade ingredienserna enl ert recept, o satte igång. Jag var noga med temperatur o dubbelkollade innan jag slog i löpet. Efter tre kvart hade inget hänt till min stora förvåning.. jag värmde upp grytan igen till 37 grader o rörde ner en msk löpe igen. Samma igen!!! Mjölken var bara lite 'skuren' på ytan... Jag tänkte att det måste vara fel på löpet som jag köpte på Apoteket. Datumet var OK, 7 mån framåt. Då kom vi på vad som måste vara felet!! Mjölken! Den är köpt på Netto, från Engholms, alltid bra datum, men den är HÖGPASTÖRISERAD! Vad tror ni, det är ingen bra mjölk att göra ostkaka på, eller hur, är det orsaken??
Skrivet av Ola
Receptet funkade strålande. Blev osäker vid första omrörningen eftersom jag trodde den skulle blivit hårdare. Höll dock ut och gav ca 20 min extra. Lät det ta drygt 10 min att krama ur och hälla av i omgångar. Nästa gång blir det nog lite mer mandel och även hackad. Bra att den inte blev så söt! Tack!
Skrivet av Dagmar
Hej! Jag log lite åt att du skrivit en reservplan i beskrivningen. Jag plockade fram termometern och tänkte att det här kommer att gå fint. Fast det gjorde det inte. Då var jag väldigt glad åt reservplanen så jag inte behövde slänga bort all mjölk. Ostlöpe hade jag ju gott om. På andra "löpningen" blev det bra!
Skrivet av Catrine
Hej! Jag följde receptet som det stod men jag lät ostlöpet få stå längre och det blir bättre och lättare att kunna krama ur vasslen då. När jag gjorde ostkakan för första gången så blev dom för blöta, men nu blir det jättebra resultat och så gott! Tack för bra recept! Återkommer alltid till din sida och bakar med bra resultat!
Skrivet av Nat
Hej!

Tack för ett bra recept, jag älskar den här ostkakan speciellt mycket eftersom den inte är för söt och jag lyckades till och med göra den med löpe som var lite för gammal enligt bäst före-datum. Jag undrade ifall du hade något tips på var man kan "pausa" ifall det råkar bli så att man måste göra det. Jag märkte att det lätt tar längre tid än det ska, ex. så sätter jag på lock direkt, det verkar för mig som att massan stelnar snabbare i början av receptet.
Svar till Åsa Skrivet av Susanne
Ja det är så klart jättetråkigt när det misslyckas! Det ska inte behövas mer löpe än vad som står i receptet. Är du säker på att det inte är för varmt i botten, viktigt att röra om så att värmen fördelas och ta bort kastrullen från värmen när den uppnått rätt temperatur, fortsätt röra om för ibland stiger temperaturen ytterligare efter att man tagit bort kastrullen från värmen. Det får inte vara mer än 37°C. Bättre att ha lite marginal till 37°C. Att göra ostkaka är kemi och det måste vara rätt temperatur för att löpen ska "göra jobbet".
Skrivet av Åsa
Jag har provat detta recept 2 gånger och ena ggn med rekommenderade mjölken i receptet och andra med "riktig komjölk" från gården.
Det blir dåligt resultat trots att jag följer receptet till punkt och pricka, urtrist. En hel flaska löpe gick i båda gångerna för att få något resultat. Begriper inte detta....
2 ostkakor blev det till slut och det var ett 8 timmars-projekt. Blä!
Svar till Annika Skrivet av Susanne
Jag vet inte om det fungerar med laktosfri mjölk, men skulle gissa på att det inte gör det för jag inte hört talas om laktosfri ostkaka. Däremot finns ju laktosfri keso som man kan använda för att göra en "fusk"-ostkaka som nästan blir lika god som äkta. Recept finns här.
Skrivet av Annika
Kan man använda laktosfri mjölk? Jag får inte någon ostmassa.
Svar till Martin Söderlund Skrivet av Susanne
Jaha så kanske det är. När jag gjort den här ostkakan så har jag använt standardmjölk med 3 % fett. Men nästa gång kommer jag garanterat göra den med ej homogeniserad mjölk eftersom jag alltid köper just den mjölken (lantmjölk som är ej homogeniserad från Arla) nuförtiden. Den är ju så mycket godare tycker jag och mer naturlig. :) Det är ju inte bara fettklumparna som slås sönder av homogeniseringen utan även annat förändras i mjölken, så tydligen även det som påverkar den kemiska processen när man gör ostkaka! Det var verkligen intressant att veta, så tack så mycket för att du skrev det! :)
Skrivet av Martin Söderlund
Hej!

Provade ditt recept på ostkaka och fick till ett resultat som till slut smakade väldigt gott, tack för det! Däremot hade jag problem med att få ostmassan att bli så pass fast att jag kunde bli av med all vassle, varpå ostkakan blev ganska blöt. Jag läste på Wikipedia att man bör använda ohomogeniserad mjölk istället för vanlig då den förra lättare separerar, är det något du har provat?

Med vänlig hälsning
Martin
Svar till Getbonden Skrivet av Susanne
Vasslen är väl väldigt proteinrik också. Tror att man använder mycket vassle till att göra diverse proteinpulver och proteinbars i matindustrin. Även glass man köper brukar ju innehålla vassle. Vassle kan ju även användas som degvätska när man bakar bröd. Hursomhelst, tack för bra tips! Det är ju väldigt bra om man kan minska på matsvinnet!
Skrivet av Getbonden
Hej! Vill bara avråda från att "hälla bort" vasslen, dvs hälla i slasken, då vassle är otroligt fett och kan sätta igen avloppet på nolltid.
Om du har djur - utfodra med vasslen då den är oerhört näringsrik. Eller vattna i trädgårdslandet!
Svar till Stefan Skrivet av Susanne

Jag brukar inte skala mina mandlar men man kan göra det om man vill. Det är ju mest en estetisk fråga. :)

1. Tack för bra input, så kan det säkert vara!

2. Jag tror inte det eftersom det är så liten mängd ostlöpe i förhållande till mjölkmängden att temperaturskillnaden borde vara försumbar.

Hoppas din ostkaka blev god! :)

  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl