Ostkaka LCHF

Ingredienser:
- ca 10 g smör eller bregott
- 2 st ägg
- 1,75 msk sötströ
- 0,75 dl mandelmjöl
- eller 0,75 dl mald sötmandel
- 1,5 dl mjölk
- eller 1,5 dl vispgrädde
- 250 g keso
- 1 droppe bittermandelarom
- eller 1 st mald bittermandel
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 40 minuter med över- och undervärme
- Dubbel sats: 175 °C i mitten av ugnen i 70 minuter med över- och undervärme
-
Smörj en form med smör. För en sats ostkaka så bör formen rymma 0.75 liter.
(Tips: Använd slickepott när du smörjer formen så går det snabbt och kladdfritt.)
- ca 10 g smör eller bregott
Smord form. -
Knäck äggen i en bunke och tillsätt sötströ. Vispa till en ljusgul fluffig smet, använd gärna elvisp.
Ägg och sötströ. Ägg och sötströ vispat. -
Tillsätt mandelmjöl. Vispa till en jämn smet.
- 0,75 dl mandelmjöl
- eller 0,75 dl mald sötmandel
Tillsätt mandelmjöl. Vispa. - 0,75 dl mandelmjöl
-
Tillsätt mjölk eller grädde, keso och ev. bittermandelarom eller mald bittermandel. Vispa till en jämn smet.
- 1,5 dl mjölk
- eller 1,5 dl vispgrädde
- 250 g keso
- 1 droppe bittermandelarom
- eller 1 st mald bittermandel
Tillsätt keso, mjölk, ev. bittermandel. Ostkakesmeten klar. - 1,5 dl mjölk
-
Häll smeten i den smorda formen.
Ostkakesmeten i formen. -
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 40 minuter tills ostkakan fått fin färg och smeten stelnat.
Observera att om du gör dubbel sats så brukar ugnstiden bli ca 1 timme och 10 minuter.
Grädda i ugnen. -
Låt ostkakan svalna minst 30 minuter före servering, annars kan den bli blöt på botten.
Servera med vispad grädde och bär eller kokta äpplen (utan socker).
Färdiggräddad ostkaka LCHF.
Serveringstips
Tips & tricks
GI Tips
Tips för att undvika tillsatser
Hållbarhet och förvaring

webmaster
Jo, men ren stevia smakar som sagt vidrigt. Jag odlade plantan själv innan det fanns några steviaprodukter på den svenska marknaden, och jag torkade och malde, och nej, fy. Den där bi-smaken vill jag inte ha att göra med.
Om du inte vill använda ICA Sötströ, så prova med ren Stevia. "Stevia Drops" finns i Life-butikerna och är ganska koncentrerad. Men då får du inte i dig ngt annat än ren Stevia.
Jag tycker egentligen inte att ostkaka är särskilt upphetsande ens när den innehåller riktigt socker och vetemjöl, men denna var ju inte sämre än en riktig. Så om man faktiskt GILLAR ostkaka, så gillar man nog denna också.
Tack, förresten, för en pedagogisk sida full av pålitliga recept som aldrig misslyckas. Dig kan man verkligen räkna med. Till och med när det gäller LCHF-efterrätt.
Och tack för introduktionen till sötströ - jag har länge varit skeptisk mot att det skulle finnas något att söta med som varken innehåller kolhydrater eller smakar vidrigt eller är rent av giftigt, men enligt google och authoritynutrition så verkar kombinationen stevia och erythritol inte helt oacceptabelt. Utav principen "För bra för att vara sant = antagligen lurigt" kommer jag ändå att använda det ytterst sparsamt, men nu finns det i alla fall något som det ännu inte finns någon bestämd anledning att undvika. Så: tack. Sötströ får ersätta sockret i mina söndagsefterätter. Jag har nämligen upptäckt att socker triggar igång mitt sockersug, så att jag inte ens kan unna mig någon gång ibland utan att omedelbart vilja trycka i mig kilovis med kolhydrater. Något sådant slapp jag idag efter ostkakan. Så nu ser jag fram emot att testa din LCHF kladdkaka (med 90% kakao i chokladen och hasselnötter istället för jordnötter) också.