Lyxig chokladtårta

Ingredienser:
Tårta:
- 250 g mörk choklad 56-70% kakaohalt
- 250 g smör
- 6 st ägg
- 2,75 dl strösocker
- 1 dl vetemjöl
Glasyr:
- 100 g smör
- 100 g mörk choklad 56-70% kakaohalt
- 0,5 dl (50 g) honung
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform 22-26 cm i diameter
- elvisp
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter med över- och undervärme
-
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj en form med löstagbar kant ca 22-26 cm i diameter.
Smörj formen. -
Bryt och skär chokladen i mindre bitar. Använd en vass kniv.
- 250 g mörk choklad 56-70% kakaohalt
Choklad i mindre bitar. -
Smält smöret på svag värme utan att det kokar.
(Börjar det koka, ta bort det från plattan direkt och låt det smälta av den värme det redan har. Värm på igen om det behövs.)
- 250 g smör
Smält smör. -
Lägg chokladen i det varma smöret och rör om tills det smält. Först ser smeten lite geggig ut men fortsätt rör tills smeten blir blank och fin.
Om det behövs kan man under tiden värma på svag värme men det får absolut inte koka.
Chokladen smälter i smöret under omrörning. Fortsätt röra tills all choklad smält. När all choklad smält blir smeten blank och fin. -
Vispa ägg och socker till en ljus pösig smet med elvisp.
- 6 st ägg
- 2,75 dl strösocker
Ägg och strösocker. Ljus, pösig smet. -
Tillsätt vetemjölet och rör eller vispa snabbt ner det.
- 1 dl vetemjöl
Tillsätt vetemjöl. -
Rör eller vispa till sist ner den smälta choklad- och smörblandningen. Om du använder elvisp, kör på lägsta effekt. Oavsett om du rör eller vispar så gör inte det längre tid än att allt är blandat.
Tillsätt smält choklad och smör. Blanda. -
Häll smeten i den smorda formen.
Häll smeten i formen. -
Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 25-30 minuter.
Observera att kakan ej ska vara helt genomgräddad. Den ska vara lite kladdig i mitten vilket stelnar när den svalnar.
Grädda i ugnen. -
Låt chokladkakan svalna i formen med en bakhandduk över. När den svalnat tillräckligt kan du ställa in den i kylen. Låt den stå i kylen minst 2 timmar eller ställ in den i frysen (efter att du kylt ner den lite i kylskåp) minst en timme.
Låt svalna. -
Bryt eller skär chokladen i mindre bitar med en vass kniv.
- 100 g mörk choklad 56-70% kakaohalt
Choklad i mindre bitar. -
Smält smöret utan att det kokar och rör ner chokladen.
(Ta bort kastrullen från plattan. Värm endast på om smöret blivit för kallt så att chokladen inte smälter.)
- 100 g smör
Smält smör och blanda i chokladen. -
Rör tills all choklad smält och smeten är blank och fin. Rör sedan ner honungen.
- 0,5 dl (50 g) honung
Blank och fin smet. Rör i honung. -
Låt glasyren stå och svalna tills den blir ljummen och trögflytande.
(Om du har bråttom kan du ställa kastrullen i ett vattenbad så svalnar den fortare. Man kan även ställa ut den om det är kallt ute eller i kylskåp.)
Bred glasyren i ett jämnt lager ovanpå tårtan.
Svalna och stelna. -
Låt chokladtårtan stå i kylskåp fram till servering.
Servera gärna chokladtårtan med fruktsallad eller hallon och vispad grädde.
Åt och njut!
Färdig chokladtårta.
Tårta:
Glasyr:
Näringsvärden
Serveringstips
Variationstips
Hållbarhet och förvaring
Fundering: när tar man bort formen? Ska den vara på i kylen och ändra fram till serveringen?
Kan jag använda olja istället för smör i alla stegen??

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Jag fick ett litet bekymmer under bakningen, tårtan reste sig nästan till det dubbla ur formen i ugnen. När jag tog ut den sjönk den tillbaka till lagom storlek, men då blev kanterna jättefula eftersom de vek sig inåt. Tårtan såg minst sagt märklig ut men allt annat var ju som tur bra. Hur undviker man en sån händelse?

webmaster
p.s. Jag låter den svalna först, sen stoppar in i kylskåpet. Efter 2 timmar fixar jag glasyren. Underbar!

webmaster
Skriv gärna hur det blev om du provar! :)