Lyxig chokladtårta
Mycket lyxig och god mörk chokladtårta som är mäktig och riktigt god. Servera med något syrligt som en fruktsallad eller hallon och vispad grädde.
Tid: 3 timmar varav 40 minuters jobb
Mängd: 10-12 portioner
Ingredienser:
Tårta:
- 250 g mörk choklad 56-70% kakaohalt
- 250 g smör
- 6 st ägg
- 2,75 dl strösocker
- 1 dl vetemjöl
Glasyr:
- 100 g smör
- 100 g mörk choklad 56-70% kakaohalt
- 0,5 dl (50 g) honung
Vegetariskt
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform 22-26 cm i diameter
- elvisp
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter med över- och undervärme
Näringsvärden
Näringsvärde per bit, beräknat på 12 bitar (117 g): 530 kcal, 42 g kolhydrater, 37 g fett, 7 g protein
Serveringstips
Chokladtårtan är god med vispad grädde och gärna något syrligt till som t.ex. hallon eller en god fruktsallad.
Variationstips
Nästa gång jag gör den här tårtan så ska jag smaksätta den med pepparmint så det blir en mintchokladtårta.
Hållbarhet och förvaring
Förvara tårtan i kylen där den håller sig minst en vecka. Den går även att frysa men chokladglasyren blir då lite missfärgad.
️ Skrivet av
Hej! Jag undrar vilken choklad du normalt använder till tårtor, dels till fyllnig, dels till topping/glasyr/dekoration. Det är problemet att veta vilken choklad man ska köpa som får mig att INTE göra bakverk med choklad trots att jag ÄLSKAR choklad. Misslyckades en gång med just chokladen och har intel testat igen sedan dess. Helst vill jag inte använda en superdyr choklad utan en som är något billigare men med gott resultat.
️ Skrivet av
Tack för alla jättebra recept och illustrationer hur göra.
Fundering: när tar man bort formen? Ska den vara på i kylen och ändra fram till serveringen?
Fundering: när tar man bort formen? Ska den vara på i kylen och ändra fram till serveringen?
️ Skrivet av
Bytte ut 50-70% choklad till Marabous mjölkchoklad. Blev supergott :)
️ Skrivet av
Hej
Kan jag använda olja istället för smör i alla stegen??
Kan jag använda olja istället för smör i alla stegen??
webmaster
Svar till
Tanya
️ Skrivet av
Äggen är viktiga i receptet. Mitt råd är att göra något annat recept om du vill använda färre ägg.