Recepten.se – Recept> Bröd> Mörkt filmjölksbröd

Mörkt filmjölksbröd

Mycket god mörk filmjölkslimpa, ett mörkt, grovt bröd som kräver liten och enkel arbetsinsats. Man bara blandar ingredienserna och gräddar brödet. Ingen jäsning!
Mörkt filmjölksbröd
Recept på otroligt gott mörkt bröd med filmjölk, mörk sirap och massa goda frön. Mörk filmjölkslimpa är väldigt enkel att göra.
Skriv ut   Mejla
Tid: 2 timmar varav 20 minuters jobb
Mängd: 2 limpor

Ingredienser:

Vegetariskt - För veganskt: Byt ut filmjölk mot havregurt.

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i 1 timmar och 40 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp vetemjöl, grahamsmjöl, rågsikt, fröer, bikarbonat och salt i en stor bunke.

    Blanda ordentligt.

    (Tänk på att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen när du mäter upp mjölet eftersom mjölet då packas och man tar för mycket. Väg istället eller häll upp i litermått.)

    mjöl, fröer, bikarbonat och salt i en bunke
    Mjöl, fröer, bikarbonat och salt i en bunke.
    mjöl, fröer, bikarbonat och salt blandat
    Mjöl, fröer, bikarbonat och salt blandat.
  2. Häll på olja, sirap och filmjölk.

    Blanda till en jämn smet med en slev.

    (Var noga med att det verkligen blir blandat ordentligt, annars kan brödet spricka i ugnen.)

    olja, sirap och filmjölk tillsatt
    Olja, sirap och filmjölk tillsatt.
    brödsmeten blandad
    Brödsmeten blandad.
  3. Häll smeten i smorda avlånga brödformar.

    (Har brödformarna en bra ytbeläggning som inget fastnar på så behöver de inte smörjas.)

    brödsmeten i brödformar
    Brödsmeten i brödformar.
  4. Grädda bröden i nedersta delen av ugnen i 175°C i 100 minuter.

    (Under tiden bröden gräddas blir de mörkare och mörkare. Färgen kommer från den mörka sirapen. När de är klara ska de vara riktigt mörka.)

    brödet gräddas i ugnen
    Brödet gräddas i ugnen.
  5. Låt bröden stå några minuter i formarna och stjälp sedan upp dem på galler. Lägg över formarna eller linda in dem i bakhanddukar och låt svalna ytterligare.

    Ät dem gärna ljumna nybakade eller frys in dem när de svalnat helt.

    färdiggräddade bröd
    Färdiggräddade bröd.
    bröden invirade i handdukar
    Bröden invirade i handdukar.
    brödet serveras
    Brödet serveras.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per limpa (997 g): 2289 kcal, 254 g kolhydrater, 100 g fett, 66 g protein

Serveringstips

Servera gärna till mat, frukost eller mellanmål. Gott med ost. Observera att solrosfröna kan få en grönaktig färg, den beror på en kemisk reaktion med bikarbonatet som är helt ofarlig.

Tips & tricks

Om brödet spricker vid gräddning så kan det bero på att brödsmeten inte blandats ordentligt eller att ugnen har haft en för hög temperatur.

Variationstips

Vill man ha sötare bröd så kan man ta upp till 2 dl mörk sirap i brödet, skippa då gärna saltet. Brödet blir mörkare i färgen ju mer sirap man tar.

Hållbarhet och förvaring

Förvara i lufttäta plastpåsar. Bröden går bra att frysa och håller sig 3-6 månader. Skiva gärna limporna innan du fryser in dem så kan du ta upp bara de skivor du ska äta och på så vis alltid få färskt bröd. I rumstemperatur håller sig brödet 4-5 dagar.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Karin
God och bästa brödet
Skrivet av Per-Anders
Älskar detta recept!
Jag har adderat 1 dl rårörda lingon och det funkar väldigt bra.
A-Fil funkar naturligtvis lika bra som vanlig fil.
Skrivet av tony
hej testa baka bröden tog 60 minuter för att komma upp i98 grader väldigt bra bröd skall testa igen skall ta med till jobbet och så får jobbar kompisarna vara testpanel..
Skrivet av staffan
... men rågkrosset måste väl skållas först, annars är det väl stenhårt. Linfröna kan hänga med i skållningen.
Skrivet av Julia
Jag är inte så bra att baka och inte heller förtjust i limpa men det här tog priset. Forutom att det är så enkel bara blanda blanda 😂😂som jag är duktig på 😁 det ör också gottigottgott. Tack vare filmjolken som en butik har levererat fel så hamnade jag istället på din sida. Tack så jättemycket. Har aldrig haft så rolig att äta egen bakat bröd som nu. Har minskat tiden till 95min eftersom jag har en för värm ugn. Det gick bra. Var lite orolig hur den smakar utan socker men va gott det var😁. Jag ska prova de andra recepten och återkommer. Just nu är jag in heaven 😂😂🙋‍♀️⚘⚘⚘
Skrivet av evalena
De mörka limporna blev mjukare och bättre om man bakar till innertemperatur 98 grader = ca 1 tim i stället för 100 minuter = 1 tim 20 minuter
Svar till evalena Skrivet av Susanne
Jag har alltid gräddat mina 100 minuter men det är säkert så att det går bra med 15 minuter kortare tid också om termometern visar 98°C. Prova får du se och återkom gärna med resultatet!
Skrivet av evalena
Hej!
Ska bröden gräddas tills baktermometern visar 98 grader eller i 100 minuter (1 tim och 40 minuter)? Det går snabbare om man väljer termometermetoden, det skiljer ca15 minuter i gräddningstid.
Svar till Hans Skrivet av Susanne
All sötman kommer från sirapen så det har med den att göra. Man kan ta upp till 2 dl mörk sirap om man vill ha mer sötma.
Skrivet av Hans
Hej!

Har gjort detta bröd flera gånger och det har alltid varit lika gott.
Idag däremot så saknade brödet all sötma. Vad kan det bero på? Jag är 100% säker på att jag har alla ingredienser rätt.
Svar till Eva Bengtsson Skrivet av Susanne
Tack för bra tips och förslag! Det går precis som du redan märkt utmärkt att variera brödet med olika ingredienser!
Skrivet av Eva Bengtsson
Har fått stort beröm för mitt grovbröd.
Ändrade lite på ingredienserna eftersom vi inte är så glad för fröna så tog jag bort detta och ersatte det med 2 msk. Brödkrydda. Jag tog Brödsirap istället för mörk sirap.
Brödet är lätt att fixa till och gott blir det.
Ska prova med lite Valnötter istället för fröna.
Svar till Berndt Söderholm Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tycker om brödet! Tyvärr kan jag inte göra så mycket att det tar slut för fort! 😉Bara att baka mera! 😊
Skrivet av Berndt Söderholm
Har gjort detta bröd flera gånger, och kan verkligen rekommendera detta recept. Smakrikt och lätt att göra, utan maskininsats. Enda "felet" för snabbt förbrukat, så det blir alltid nybakat. Men fungerar lika bra som fryst, om det får tina upp över natten. Testa!!
Berndt
Svar till staffan Skrivet av Susanne
Det kan man göra men jag tycker inte det brukar bli för hårt så jag gör inte det. Men smaken är ju olika. Nu vet jag inte vilket bröd du jämför med förstås för det här brödet har ju en väldigt lös smet och har lång gräddningstid som bidrar till att mjuka upp rågkrosset.
Skrivet av staffan
ska man inte skolla, speciellt rågkrosset?
Jag gjorde ett liknande bröd där rågkrosset blev alldeles för hårt.
Svar till Susann Skrivet av Susanne
Ja och problemet är nog också ganska ofta att det är svårt att få ur all fil ur paketet.
Skrivet av Susann
Tänk på att mäta filen och inte lita på att det är precis 1 liter. Ofta har det varit fel så det är större mängd
:-)
Svar till Anni Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om brödet!
Skrivet av Anni
Så gott, lätt att baka, omtyckt av alla, barn som vuxen.
Svar till Morakniven Skrivet av Susanne
Vad bra att det blev bra! Tack för att du delar med dig, jag ska skriva in det i receptet!
Skrivet av Morakniven
Funkar utmärkt att göra veganska. Bytte ut filmjölken mot havregurt.
Hela familjen älskar det
Svar till Erik Skrivet av Susanne
Vad kul att du tyckte om brödet!
Skrivet av Erik
Bästa brödet jag ätit😁 Hela familjen älskar det. Gjort det massor av gånger.
Svar till Lisa Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tyckte om brödet och tack för variationstips, låter gott!
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl