Mörkt filmjölksbröd

Ingredienser:
- 4 dl (240 g) vetemjöl
- 3 dl (180 g) grahamsmjöl
- 3 dl (170 g) rågsikt
- 4 dl blandade frön t.ex. linfrö, rågkross, solroskärnor, vetekli
- 4 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 0,5 dl olivolja
- eller matolja
- 0,5 dl mörk sirap
- 1 liter filmjölk
Utrustning:
- 2 st brödformar à 1,5 liter
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i 1 timmar och 40 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp vetemjöl, grahamsmjöl, rågsikt, fröer, bikarbonat och salt i en stor bunke.
Blanda ordentligt.
(Tänk på att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen när du mäter upp mjölet eftersom mjölet då packas och man tar för mycket. Väg istället eller häll upp i litermått.)
- 4 dl (240 g) vetemjöl
- 3 dl (180 g) grahamsmjöl
- 3 dl (170 g) rågsikt
- 4 dl blandade frön t.ex. linfrö, rågkross, solroskärnor, vetekli
- 4 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
Mjöl, fröer, bikarbonat och salt i en bunke. Mjöl, fröer, bikarbonat och salt blandat. -
Häll på olja, sirap och filmjölk.
Blanda till en jämn smet med en slev.
(Var noga med att det verkligen blir blandat ordentligt, annars kan brödet spricka i ugnen.)
- 0,5 dl olivolja
- eller matolja
- 0,5 dl mörk sirap
- 1 liter filmjölk
Olja, sirap och filmjölk tillsatt. Brödsmeten blandad. - 0,5 dl olivolja
-
Häll smeten i smorda avlånga brödformar.
(Har brödformarna en bra ytbeläggning som inget fastnar på så behöver de inte smörjas.)
Brödsmeten i brödformar. -
Grädda bröden i nedersta delen av ugnen i 175°C i 100 minuter.
(Under tiden bröden gräddas blir de mörkare och mörkare. Färgen kommer från den mörka sirapen. När de är klara ska de vara riktigt mörka.)
Brödet gräddas i ugnen. -
Låt bröden stå några minuter i formarna och stjälp sedan upp dem på galler. Lägg över formarna eller linda in dem i bakhanddukar och låt svalna ytterligare.
Ät dem gärna ljumna nybakade eller frys in dem när de svalnat helt.
Färdiggräddade bröd. Bröden invirade i handdukar. Brödet serveras.
Näringsvärden
Serveringstips
Tips & tricks
Variationstips
Hållbarhet och förvaring
Jag har adderat 1 dl rårörda lingon och det funkar väldigt bra.
A-Fil funkar naturligtvis lika bra som vanlig fil.

webmaster
Ska bröden gräddas tills baktermometern visar 98 grader eller i 100 minuter (1 tim och 40 minuter)? Det går snabbare om man väljer termometermetoden, det skiljer ca15 minuter i gräddningstid.

webmaster
Har gjort detta bröd flera gånger och det har alltid varit lika gott.
Idag däremot så saknade brödet all sötma. Vad kan det bero på? Jag är 100% säker på att jag har alla ingredienser rätt.

webmaster
Ändrade lite på ingredienserna eftersom vi inte är så glad för fröna så tog jag bort detta och ersatte det med 2 msk. Brödkrydda. Jag tog Brödsirap istället för mörk sirap.
Brödet är lätt att fixa till och gott blir det.
Ska prova med lite Valnötter istället för fröna.

webmaster
Berndt

webmaster
Jag gjorde ett liknande bröd där rågkrosset blev alldeles för hårt.

webmaster
:-)

webmaster

webmaster
Hela familjen älskar det

webmaster

webmaster