| Bröd |

Kalljästa baguetter med dinkelmjöl

Mycket goda kalljästa baguetter som får jäsa i kylen 8-24 timmar. Baguetterna får en fantastisk fin smak från dinkelmjölet och frön och tack vare kalljäsning och att degen arbetas i maskin och därefter inte knådas blir det riktigt luftiga och så där perfekt lagom sega. De passar perfekt att servera till en god middag.
kalljästa dinkelbaguetter
Tid: 1 timmes jobb + minst 9 timmars jäsning
12 st

Ingredienser:

Laktosfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 15-17 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en stor degbunke till din köksmaskin.

    • 25 g jäst (för matbröd)
    kalljästa dinkelbaguetter steg 1: jäst i degbunke
    Jäst i degbunke.
  2. Häll på lite av vattnet och lös upp jästen.

    kalljästa dinkelbaguetter steg 2: 1 liter kallt vatten
    1 liter kallt vatten.
    kalljästa dinkelbaguetter steg 2: upplöst jäst
    Upplöst jäst.
  3. Häll på resten av vattnet, salt, honung, olja och solrosfrön (eller sesamfrön) samt dinkelmjölet.

    kalljästa dinkelbaguetter steg 3: ingredienser tillsatta
    Ingredienser tillsatta.
  4. Sätt igång köksmaskinen och tillsätt vetemjölet efter hand.

    Låt maskinen sedan arbeta degen mycket väl, gärna ca 20 minuter.

    kalljästa dinkelbaguetter steg 4: tillsätt vetemjöl lite i taget
    Tillsätt vetemjöl lite i taget.
    kalljästa dinkelbaguetter steg 4: degen efter 20 minuter
    Degen efter 20 minuter.
  5. Strö lite mjöl över degen. Sätt på plastfolie eller plastlock som passar till din köksmaskin och ställ den i kylen, gärna över natten. Den ska jäsa minst 8 timmar och max 24 timmar.

    kalljästa dinkelbaguetter steg 5: före jäsning
    Före jäsning.
    kalljästa dinkelbaguetter steg 5: använder plastlock
    Använder plastlock.
  6. Ta ut degen ur kylskåpet. Den ska nu ha jäst och blivit mellan 2-3 gånger så stor.

    (Det jäser rejält så se till att ha gott om plats ovanför i kylskåpet, för mig lyfte degen glasskivan ovanför.)

    kalljästa dinkelbaguetter steg 6: det har jäst ordentligt
    Det har jäst ordentligt.
    kalljästa dinkelbaguetter steg 6: färdigjäst deg
    Färdigjäst deg.
  7. Ta upp degen ur degbunken på ett bakbord. Degen ska inte knådas. Mjöla och var lätt på handen under hela utbakningen.

    Dela degen i 4 delar.

    kalljästa dinkelbaguetter steg 7: hela degen
    Hela degen.
    kalljästa dinkelbaguetter steg 7: degen i 4 delar
    Degen i 4 delar.
  8. Platta ut (ej knåda) varje del till en tjock rektangel. Dela rektangeln i 6 strimlor. Rulla ev. ut strimlorna en aning så de blir ca 40 cm långa.

    kalljästa dinkelbaguetter steg 8: degplatta
    Degplatta.
    kalljästa dinkelbaguetter steg 8: strimlor
    Strimlor.
  9. Tvinna strimlorna två och två om varandra till fina baguetter som är lika långa som plåten. Lägg dem på baguetteplåtar eller vanliga plåtar.

    (Tvinnandet gör att baguetterna håller den runda formen bättre och blir finare. Använder du baguetteplåtar kan man skippa tvinnandet om man vill och bara dela degplattan i 3 delar eftersom baguetteplåten hjälper till att forma baguetterna runda. Dock blir de lite finare om man tvinnar dem.)

    kalljästa dinkelbaguetter steg 9: utbakade baguetter
    Utbakade baguetter.
  10. Låt jäsa ca 45 minuter under bakhandduk.

    kalljästa dinkelbaguetter steg 10: färdigjästa dinkelbaguetter
    Färdigjästa dinkelbaguetter.
  11. Grädda mitt i ugnen i 225°C i ca 15-17 minuter till gyllene färg.

    Låt svalna på galler under bakduk.

    Avnjut baguetterna ljumna eller avsvalnade.

    kalljästa dinkelbaguetter steg 11: gräddade dinkelbaguetter
    Gräddade dinkelbaguetter.
    kalljästa dinkelbaguetter steg 11: dinkelbaguetter serveras
    Dinkelbaguetter serveras.

Näringsvärden

Näringsvärde per baguette (207 g): 459 kalorier, 72 g kolhydrater, 11 g fett, 16 g protein

Hållbarhet och förvaring

Bröden är godast färska, så frys gärna in de bröd du inte äter upp inom ett dygn. Håller sig minst 3 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Anastasiia
hur mycket gramm måste man ta mjöl? för min deg blev för lös, tack
Skrivet av Christel
Hej,
Jag undrar bara hur länge man ska köra degen i maskinen om man göra halva satsen? Halva tiden eller hela 20 minuter?
Går det lika bra med brödsirap som honung?

Bästa hälsningar
Christel
Skrivet av Tom P
Undrar: Kan man göra bullar av denna deg eller måste man göra baguetter?
Och i så fall blir det någon annan gräddning?
Skrivet av Annika
Dinkelbaguetter är gott! Jag bakade det idag men en enklare version där degen jäser två timmar, med 6 dl kallt vatten 6 dl dinkelmjöl o ca 6-7 dl vetemjöl.
Svar till Cicci Skrivet av Susanne
Tack så mycket! :)
Jo jag tror de passar utmärkt som vitlöksbaguetter, de är inte alls särskilt grova! Skriv gärna om du provar och hur mycket vitlök du tog!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest