Kalljästa baguetter med dinkelmjöl

Ingredienser:
- 25 g jäst (för matbröd)
- 10 dl kallt vatten
- 3,5 tsk salt
- 0,5 msk honung
- 0,5 dl olja
- 2 dl solroskärnor
- eller 2 dl sesamfrön
- 6 dl dinkelmjöl fullkorn
- 15 dl vetemjöl special
Utrustning:
- köksmaskin
- ev. 2 st baguetteplåt
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i ca 15-17 minuter med över- och undervärme
-
Smula ner jästen i en stor degbunke till din köksmaskin.
- 25 g jäst (för matbröd)
Jäst i degbunke. -
Häll på lite av vattnet och lös upp jästen.
- 10 dl kallt vatten
1 liter kallt vatten. Upplöst jäst. -
Häll på resten av vattnet, salt, honung, olja och solrosfrön (eller sesamfrön) samt dinkelmjölet.
- 3,5 tsk salt
- 0,5 msk honung
- 0,5 dl olja
- 2 dl solroskärnor
- eller 2 dl sesamfrön
- 6 dl dinkelmjöl fullkorn
Ingredienser tillsatta. -
Sätt igång köksmaskinen och tillsätt vetemjölet efter hand.
Låt maskinen sedan arbeta degen mycket väl, gärna ca 20 minuter.
- 15 dl vetemjöl special
Tillsätt vetemjöl lite i taget. Degen efter 20 minuter. -
Strö lite mjöl över degen. Sätt på plastfolie eller plastlock som passar till din köksmaskin och ställ den i kylen, gärna över natten. Den ska jäsa minst 8 timmar och max 24 timmar.
Före jäsning. Använder plastlock. -
Ta ut degen ur kylskåpet. Den ska nu ha jäst och blivit mellan 2-3 gånger så stor.
(Det jäser rejält så se till att ha gott om plats ovanför i kylskåpet, för mig lyfte degen glasskivan ovanför.)
Det har jäst ordentligt. Färdigjäst deg. -
Ta upp degen ur degbunken på ett bakbord. Degen ska inte knådas. Mjöla och var lätt på handen under hela utbakningen.
Dela degen i 4 delar.
Hela degen. Degen i 4 delar. -
Platta ut (ej knåda) varje del till en tjock rektangel. Dela rektangeln i 6 strimlor. Rulla ev. ut strimlorna en aning så de blir ca 40 cm långa.
Degplatta. Strimlor. -
Tvinna strimlorna två och två om varandra till fina baguetter som är lika långa som plåten. Lägg dem på baguetteplåtar eller vanliga plåtar.
(Tvinnandet gör att baguetterna håller den runda formen bättre och blir finare. Använder du baguetteplåtar kan man skippa tvinnandet om man vill och bara dela degplattan i 3 delar eftersom baguetteplåten hjälper till att forma baguetterna runda. Dock blir de lite finare om man tvinnar dem.)
Utbakade baguetter. -
Låt jäsa ca 45 minuter under bakhandduk.
Färdigjästa dinkelbaguetter. -
Grädda mitt i ugnen i 225°C i ca 15-17 minuter till gyllene färg.
Låt svalna på galler under bakduk.
Avnjut baguetterna ljumna eller avsvalnade.
Gräddade dinkelbaguetter. Dinkelbaguetter serveras.
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring
Jag undrar bara hur länge man ska köra degen i maskinen om man göra halva satsen? Halva tiden eller hela 20 minuter?
Går det lika bra med brödsirap som honung?
Bästa hälsningar
Christel
Och i så fall blir det någon annan gräddning?

webmaster
Jo jag tror de passar utmärkt som vitlöksbaguetter, de är inte alls särskilt grova! Skriv gärna om du provar och hur mycket vitlök du tog!
Mvh Cicci