Recepten.se – Recept> GI> Morotsbröd

Morotsbröd

Goda och nyttiga morotsbullar eller morotsbröd.
Morotsbröd utbakade till morotsbullar
Både goda och nyttiga morotsbullar.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 h 45 min
Mängd: 24 bullar eller 2 limpor

Ingredienser:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • Bullar: 225 °C i mitten av ugnen i 18-20 minuter med över- och undervärme
  • Limpor: 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter med över- och undervärme

Baka morotsbröd så här:

Smula jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten rör om och värm till 37°C. Häll lite grann över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.

Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare. Rör ner de rivna morötterna. Rör ner grahamsmjöl.

Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg, gärna med elvisp utrustad med degkrokar. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig.

Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter.

Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så jäsbubblorna trycks ut och så att degen blir formbar och inte kletig. Dela degen i 2 delar. Knåda varje del till en avlång deg. Dela i 12 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Gör likadant med den andra delen så att det totalt blir 24 bullar. Man kan också göra 2 st limpor istället för bullar.

Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225°C. Limporna gräddas i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 35 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk.

Information och tips

Tips & tricks

Morotsbröden går bra att frysa.

Variationstips

Solrosfrön, linfrön och vetekli kan bytas ut mot t.ex. havregryn, kruskakli, vetegroddar etc. eller helt uteslutas och ta mer grahamsmjöl eller vetemjöl istället. man kan istället för vetemjöl och grahamsmjöl använda bara rågsikt. Det går att använda vanligt vetemjöl istället för vetemjöl special om man vill. Man kan använda mjölk istället för vatten. Man kan ta ½ dl olivolja istället för smör.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av OP
Halva recepten försvinner bakom reklamfilm. Det åtgärdas säker snart. Många bra recept här och lite reklam är helt okej.
Skrivet av Maria
Hej!
Jag har använt dina recept ett flertal gånger.
Men nu kommer de upp stora reklam bilder mitt i receptet så att du kan inte lösa innehållet.
Jag förstår om du vill ha betalt för jobbet
Men då behöver de framgå hur jag ska göra.
De recept jag använt är morotsbröd.
Som de är nu ser jag inte innehållet i receptet pågrund av filmerna med reklam.
Maria
Skrivet av Dan Svensson
Hejsan Susanne !
Är en ung kille på 78 bast ,tycker det är kul att baka,
och har nu kommit i kontakt med dina recept ,dom år
de finaste och mest pedagogiska med fina bilder som jag har sett KANON ,
Kram hej svejs Danne.
Skrivet av Mikael
Jättegott bröd! Jag bytte smöret mot olivolja som det står att man kan och så gjorde jag dubbel sats och lade degen i en stor teflonbakform och så gräddade jag i 175´C varm ugn i 50 minuter vilket blev riktigt bra. Det står inget i receptet hur grovrivna morötterna ska vara men jag rev så fint som det gick på rivjärnet så det blev riktigt saftigt morotsmos. kanske skulle det smaka bra att tillsätta 1 dl ljusa russin(?) Kanske ska prova nästa gång.
Svar till Cissi Skrivet av Susanne
Det du är ute efter är kalljäsning. Kolla på receptet på kalljästa dinkelbaguetter så ser du hur det går till. Degvätskan ska alltså vara kall. Nu har jag inte provat att kalljäsa just det här receptet men jag ser ingen anledning till att det inte skulle fungera. Oftast blir faktiskt brödet godare när det får kalljäsa eftersom det då jäser längre tid. Samma sak med surdegsbröd som också får jäsa riktigt länge.
Lycka till och skriv gärna och berätta hur det går! :)
Skrivet av Cissi
Dum fråga kanske, men kan man jäsa frallorna över natten? tänker om man vill ha nybakt bröd på morgonen men inte orkar göra hela jobbet. Jag tänker att jag ska göra klart allt, rulla bullarna osv och sen bara slänga in i ugnen på morgonen...Kanske blir jättekonstigt? Är inte så van vid det här med brödbak.
Svar till bisstu Skrivet av Susanne
Varsågod! :) Ja precis är det så. Det är bara att experimentera på! Skriv gärna en kommentar och ge dina bästa tips!
Skrivet av Anna
Tack för ett bra grundrecept! Jag experimenterar lite med tillsatserna, men det är bra att ha en bra grund att utgå ifrån. =)
Skrivet av Emelie
Vad goda och saftiga de blev. Jag var tvungen att ha i mycket mer mjöl för att ens kunna arbeta ihop degen, men resultatet blev väldigt bra.
Svar till Lisa Skrivet av Susanne
Läs på torrjästförpackningen. Oftast blandar man torrjästen med mjölet och så värmer man degvätskan till ca 45°C.
Skrivet av Lisa
Hur gör man om man bara har torrjäst? Är nämligen i Australien just nu och här finns inte samma jäst som hemma!
Skrivet av Madde
Har bakat detta bröd ikväll :) och det blev jätte gott, jag tog jäst för söta degar eftersom det var det ända jag hade hemma. *tur att jag såg att det gick att använda det i kommentarerena*
Svar till Christoffer Skrivet av Susanne
Nej det går säkert lika bra med jäst för matbröd, kanske t.o.m. bättre. Det var nog så att jag själv bakade dem med den jästen när jag skrev receptet och det blev bra så därför skrev jag så. Annars brukar jag inte använda jäst för söta degar om det är mindre än 1 msk socker/sirap/honung per 5 dl degvätska. Jag kommer nog ändra till jäst för matbröd i det här receptet! Tack för att du påpekade det! Det blir säkert gott med sirap eller honung, dock mindre nyttigt! :)
Skrivet av Christoffer
Bakat detta många gånger nu! :D Smakar alltid lika bra! :D Har en omgång i ugnen nu! :P

Det jag funderar på bara är varför jäst för söta degar? Då det inte är något socker eller sirap i det. Nästa gång ska jag dock prova att ha i lite sirap eller kanske lite honung! :D
Tack för ett kanon recept!
Skrivet av Skrutt
Bakade limpor av denna deg å det blev jättebra!
Familjens nya älsklingsbröd!
Svar till Kristina Skrivet av Susanne
Skriv gärna hur det blir när du provar nästa gång! Om det är så att receptet behöver justeras för de stora bröden så gör jag gärna det. Jag har bakat morotsbröden i bullformat många gånger men inte de stora bröden.
Svar till Susanne Skrivet av Kristina
Hej igen! Nej, faktiskt inte - både över- och undervärme på. Men jag ökar till 200 gr nästa gång, tänkte oxå att det verkade lämpligt. Däremot; måste man ha dem längst ner i ugnen? Gissar att det inte samlas lika mkt värme under som över dem om man har dem längst ner..så kanske prova med att höja dem till mitten av ugnen?

MVH Krizz
Svar till Kristina Skrivet av Susanne

Det låter som du haft fel ugnsinställning. Du måste ha både och under- och övervärme (standardinställning). Det låter som du bara haft övervärme? Kan det vara så?

Annars kanske det är så att ugnsvämen bör höjas till 200°C för limporna. Prova gärna det och skriv gärna och berätta hur det blev. Jag ska själv prova det nästa gång jag bakar dessa och se vilket som blir bäst!

Skrivet av Kristina
Gott! Bra grundrecept som kan varieras efter fantasi :) Jag använde Axas Gold-müsli istället för vetekli och hällde i lite nötter och russin från den oxå. Men fråga; HUR lyckas man ta reda på hur länge limporna ska vara inne? Jag gräddade i nedre delen av ugnen, 175 grader, men hade inne i ca 1 h (!) och de var ändå kletiga i botten. Så tillslut gjorde jag så även inne i ugnen - vände på dem och så blev de torra även i botten efter ett tag.. :)
Skrivet av Madde
Gott bröd! Använde vetemjöl special fullkorn, och kruskakli. Använde även rågsikt istället för graham. Blev himla kladdigt, gick inte att knåda degen eftersom den var så kladdig, så efter 1a jäsningen tillsatte jag 1 dl vetemjöl extra, mer tordes jag inte.
Gjorde även 16 bullar istället för 24. Men ska testa igen och se om resultatet blir bättre.
Skrivet av Elin
anmäld post Posten är anmäld och väntar på att godkännas eller tas bort.
Skrivet av Elin
anmäld post Posten är anmäld och väntar på att godkännas eller tas bort.
Skrivet av felicia
jättegott
Skrivet av Ellinor
Jättegoda bullar. helt nöjd!
Skrivet av Susanne
Svar till Helena: Jag tror inte jag rev på allra minsta, men näst minsta. Du får prova dig fram. Man märker om man försöker riva för smått att det inte går något vidare ;) Då får man flytta upp ett snäpp på rivjärnet.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl