| Bröd | GI | Nyår | Påsk |

Morotsbröd

Goda och nyttiga morotsbullar eller morotsbröd.
Morotsbröd utbakade till morotsbullar
Både goda och nyttiga morotsbullar.
Tid: 1 h 45 min
24 bullar eller 2 limpor

Ingredienser:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • Bullar: 225 °C i mitten av ugnen i 18-20 minuter med över- och undervärme
  • Limpor: 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Baka morotsbröd så här:

Smula jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt vatten rör om och värm till 37°C. Häll lite grann över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degvätskan.

Rör ner salt, vetekli, solrosfrön och linfrön. Skala och riv morötter på rivjärn eller i matberedare. Rör ner de rivna morötterna. Rör ner grahamsmjöl.

Tillsätt sedan lite i taget av vetemjölet och kör till en deg, gärna med elvisp utrustad med degkrokar. Tillsätt så pass mycket mjöl att degen släpper bunkens kanter och känns smidig och inte så kletig.

Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk 30 minuter.

Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda degen med lite vetemjöl så jäsbubblorna trycks ut och så att degen blir formbar och inte kletig. Dela degen i 2 delar. Knåda varje del till en avlång deg. Dela i 12 bitar och forma varje del till en rund boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Gör likadant med den andra delen så att det totalt blir 24 bullar. Man kan också göra 2 st limpor istället för bullar.

Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 18-20 minuter i 225°C. Limporna gräddas i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 35 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk.

Tips & tricks

Morotsbröden går bra att frysa.

Variationstips

Solrosfrön, linfrön och vetekli kan bytas ut mot t.ex. havregryn, kruskakli, vetegroddar etc. eller helt uteslutas och ta mer grahamsmjöl eller vetemjöl istället. man kan istället för vetemjöl och grahamsmjöl använda bara rågsikt. Det går att använda vanligt vetemjöl istället för vetemjöl special om man vill. Man kan använda mjölk istället för vatten. Man kan ta ½ dl olivolja istället för smör.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av OP
Halva recepten försvinner bakom reklamfilm. Det åtgärdas säker snart. Många bra recept här och lite reklam är helt okej.
Skrivet av Maria
Hej!
Jag har använt dina recept ett flertal gånger.
Men nu kommer de upp stora reklam bilder mitt i receptet så att du kan inte lösa innehållet.
Jag förstår om du vill ha betalt för jobbet
Men då behöver de framgå hur jag ska göra.
De recept jag använt är morotsbröd.
Som de är nu ser jag inte innehållet i receptet pågrund av filmerna med reklam.
Maria
Skrivet av Dan Svensson
Hejsan Susanne !
Är en ung kille på 78 bast ,tycker det är kul att baka,
och har nu kommit i kontakt med dina recept ,dom år
de finaste och mest pedagogiska med fina bilder som jag har sett KANON ,
Kram hej svejs Danne.
Skrivet av Mikael
Jättegott bröd! Jag bytte smöret mot olivolja som det står att man kan och så gjorde jag dubbel sats och lade degen i en stor teflonbakform och så gräddade jag i 175´C varm ugn i 50 minuter vilket blev riktigt bra. Det står inget i receptet hur grovrivna morötterna ska vara men jag rev så fint som det gick på rivjärnet så det blev riktigt saftigt morotsmos. kanske skulle det smaka bra att tillsätta 1 dl ljusa russin(?) Kanske ska prova nästa gång.
Svar till Cissi Skrivet av Susanne
Det du är ute efter är kalljäsning. Kolla på receptet på kalljästa dinkelbaguetter så ser du hur det går till. Degvätskan ska alltså vara kall. Nu har jag inte provat att kalljäsa just det här receptet men jag ser ingen anledning till att det inte skulle fungera. Oftast blir faktiskt brödet godare när det får kalljäsa eftersom det då jäser längre tid. Samma sak med surdegsbröd som också får jäsa riktigt länge.
Lycka till och skriv gärna och berätta hur det går! :)

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest