Recepten.se – Recept> Bröd> Brytbröd

Brytbröd

Goda små brytbröd som är enkla att göra och blir väldigt fina. Perfekta att servera till en fin middag. Grejen med brytbröd är att de får jäsa och gräddas tätt ihop på en plåt, vilket även sparar tid då man slipper grädda flera plåtar.
Brytbröd med sesamfrö
Goda brytbröd med sesamfrö.
Skriv ut   Mejla
Tid: 2 timmar varav 45 minuters jobb
Mängd: 24 st

Ingredienser:

Pensling och garnering:

Laktosfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i 6-8 minuter med över- och undervärme

Så här bakar du brytbröd:

  1. Smula jästen i en bunke.

    smulad jäst
    Smulad jäst.
  2. Värm vattnet till 37°C och häll först lite av det över jästen och rör tills den lösts upp. Häll sedan på resten av vattnet.

    (Tänk på att röra i botten av vattnet när du värmer det och precis innan du känner efter med ett finger eller mäter med en termometer annars är risken stor att det är för varmt i botten. För varmt vatten (över 40°C) leder till att jästen dör och det blir kompakt bröd. För kallt vatten leder endast till att jästiden blir lite längre så hellre för kallt än för varmt.)

    värm vattnet
    Värm vattnet.
    lös upp jästen
    Lös upp jästen.
    häll på resten av vattnet
    Häll på resten av vattnet.
  3. Tillsätt salt, honung, olja, solrosfrön och havregryn. Rör om.

    rör ner salt, honung, olja, solrosfrön, havregryn
    Rör ner salt, honung, olja, solrosfrön, havregryn.
  4. Tillsätt rågsikt och rör ner den.

    (Tänk på att hälla upp mjölet i litermått eller väga det för att få rätt mängd. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen tar du oftast för mycket mjöl och då blir det torra bröd.)

    tillsätt rågsikt
    Tillsätt rågsikt.
    rör om
    Rör om.
  5. Tillsätt vetemjölet och arbeta in det med en köksmaskin eller elvisp med degkrokar. Ta inte mer mjöl än vad som behövs för att degen ska bli blank, smidig och släppa bunkens kanter. Ju mindre mjöl desto saftigare bröd.

    arbeta in vetemjölet
    Arbeta in vetemjölet.
  6. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 30 minuter (eller lite längre tid om det behövs).

    färdigjäst deg
    Färdigjäst deg.
  7. Ta upp degen på ett bakbord. Dela degen i 2 delar (om du gör en sats) och baka ut varje del till 12 st bullar så det blir totalt 24 st (om du gör en sats).

    baka ut degen
    Baka ut degen.
  8. Rulla varje bulle så den blir slät och fin. Lägg dem sedan tätt på en plåt med bakplåtspapper.

    (Bullarna kan även gräddas fristående istället för att göra brytbröd. Lägg dem i så fall på plåtar med avstånd mellan så de inte jäser ihop. Man kan också göra brytbröd av t.ex. hälften av bullarna och fristående av hälften men lägg dem på olika plåtar i så fall eftersom gräddningen i ugnen skiljer sig.)

    rulla varje bulle slät
    Rulla varje bulle slät.
    lägg bröden tätt ihop
    Lägg bröden tätt ihop.
  9. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter (eller lite mer) till nästan dubbel storlek.

  10. Vispa upp ägget till penslingen.

    (Till en sats går det bara åt ett halvt ägg. Resten som blir över kan du steka och äta upp om du inte vill slänga det.)

    vispa upp ägg
    Vispa upp ägg.
  11. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.

    färdigjäst brytbröd
    Färdigjäst brytbröd.
    pensla med uppvispat ägg
    Pensla med uppvispat ägg.
    strö över sesamfrö
    Strö över sesamfrö.
  12. Grädda brytbrödet strax under mitten av ugnen i 225°C ca 20 minuter tills de fått fin färg.

    (Om du gräddar bullarna fristående, alltså du har lagt dem med avstånd mellan på en plåt och inte tätt ihop som brytbrödet så gräddar du dem mitt i ugnen i 250°C i 6-8 minuter.)

    färdiggräddat brytbröd
    Färdiggräddat brytbröd.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bröd (60 g): 142 kcal, 21 g kolhydrater, 4 g fett, 4 g protein

Variationstips

Garnera vissa bullar med vallmofrön och vissa med sesamfrön och/eller solrosfrön i något mönster så blir brödet ännu mera dekorativt och roligt när gästerna får välja.

Hållbarhet och förvaring

Brytbrödet är godast färskt så ät helst samma dag eller frys in det så fort det svalnat. Håller sig minst 3 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Eva
Blev lite riven ost på mitt bröd blev väldigt gott.
Skrivet av martha sndqvist
Tror hade blivit bäst med bara 5 dl vetemjöl special, 6 dl blir degen mycket torr, bullarna inte så saftiga och inte heller mjuka, Även om man använder 6 dl vs då räcker inte degen till 24 st.
Då måste bullarna bara väldigt små, ca. 50- 47 gr deg och inte ens det.
Fick göra hela satsen på nytt.
Svar till Petter Skrivet av Susanne
Tack för tips! Annars skulle jag nog rekommendera att bara hälla i lite pepparkakskryddor i degen, det är ju lite enklare kanske och det är ju kryddorna som ger den karaktäristiska pepparkakssmaken. Så ett tips är att ta ingefära, kanel och kryddnejlika som är de kryddor som ger pepparkakssmak. Kanske 2 tsk ingefära, 2 tsk kanel och 1 tsk kryddnejlika blir bra. 
Skrivet av Petter
Jag provade att blanda lite överbliven pepparkaksdeg (ca 100 g) i degen. Det blev lite juligt (mängden var nog rätt lagom, för man anade bara lite i bakgrunden). Själv blev jag inte så nöjd, men det blev de två andra personerna som testade. Det tål att utvecklas. Nästa gång ska jag prova att blanda i pepparkaksdegen direkt i vätskan, och ta bort honungen.
Svar till Åsa Skrivet av Susanne
Roligt att höra att du gillar både brytbrödet och kantarellsoppan! Bra tips att kombinera dem, det har jag inte gjort själv! Tack för att du skrev! :)
Skrivet av Åsa
Jag bakade det här brödet i kväll och matchade det med din kantarellsoppa som är en gammal favorit. Supergott och enkelt att göra oxå!
Svar till Mia Skrivet av Susanne

Jag brukar skriva om det är vegetariskt eller inte men veganskt vet jag inte om jag skrivit i något recept faktiskt. Det är möjligt att jag har några veganska recept med de är i så fall inte uppmärkta så det fungerar tyvärr inte att söka fram.

Just det där med honung så verkar det råda delade meningar bland veganer om det är ok att äta eller inte. Jag tror att många veganer faktiskt äter honung. Så det är olika helt enkelt! :)

Skrivet av Mia
Hej, du skrev att brödet var vegetariskt. Vill man göra det helt veganskt använder man sig av sirap inte honung. Eftersom jag har en son som är vegan,letar jag ofta recept på nätet, och är tacksam för alla tips. Antar att recept där "vegansk" finns med, dyker upp om det står nämnt i texten. Gjorde en gång ett bröd där jag sötade med honung, men fick bakläxa av sonen.
Svar till Sandra Skrivet av Susanne
Jag tyckte det gamla recept var för likt Fiberrika brytbröd (det är bara du gör det men tar bort vetegroddar och vetekli). Du kan även ta vanligt vetemjöl istället för vetemjöl special. Sedan provade jag det här receptet som jag tycker är bättre.
Svar till Susanne Skrivet av Sandra
Försöker igen, gick inte att posta tidigare.

Varför har du tagit bort det gamla receptet? Som du skriver så är det här ett helt nytt recept, varför lades det inte upp som ett nytt recept?

Jag hade gärna velat ha det gamla receptet, har inte skrivit upp det då jag alltid gått in här igen när jag bakat dessa.
Skrivet av Susanne
Receptet är nu helt omgjort och uppdaterat med nya bilder.
Skrivet av alex t wolf
prova att rosta hackade cashewnötter med olivolja och honung som du blandar in i degen...
det smaka gott
Skrivet av Plingan73
Man kan baka ut med olivolja i stället för en massa mjöl om man vill ha lite saftigare bröd.
Svar till Anna Skrivet av Pia
Prova fiberrika brytbröd, de blir inte klippiga och är jättegoda :-)
De finns med på denna hemsidan.
Skrivet av Anna
Svar till Elin/Kickan/Sara: Min deg blir också helt kladdig när jag gör enligt receptet, men jag häller bara i mer mjöl tills degen blir bra. Och bullarna blir jättegoda!
Skrivet av Elin
min deg blir jätte kladdig. Måste typ ha i hur mkt mer mjöl som helst för att de överhuvudtaget ska bli en deg?? vad gör jag för fel??
Skrivet av Kickan
Min deg blir ju jättekladdig.. varför? har i exakt mängd mjöl som står.. måste ta flera dl till för att det ska bli en deg överhuvudtaget men då blir det väl brödet hårt..?
Skrivet av Sara
Förlåt mej men! Degen blir alldeles kletig. Ska de inte vara mer mjöl i degen? Är de nån annan som har lyckats gjort detta recept och haft i så mkt mjöl som de står och inte fått de kletigt. Vill gärna veta de i så fall!
Skrivet av Susanne
Svar till Ellinor: Ja.
Skrivet av Ellinor
går det bra att lägga i rivna morötter?
Skrivet av Susanne
Svar till Eleonora: Ja det går säkert bra med russin.
Skrivet av Eleonora
Skulle man kunna lägga i russin?
Skrivet av maria
mycket festligt knaprigt bröd! läskar verkligen!
Skrivet av Andreas
anmäld post Posten är anmäld och väntar på att godkännas eller tas bort.
Skrivet av Susanne
Svar till Berit: Tack snälla! Självklart ska jag jobba vidare med den, det är roligt när man får så mycket feedback! ;)
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl