Brytbröd

Ingredienser:
- 50 g jäst
- 5 dl vatten
- 2 tsk salt
- 1 msk honung
- eller ljus sirap
- 2 msk olja (valfri sort)
- 1 dl solroskärnor
- 1 dl havregryn
- 6 dl rågsikt
- 5-6 dl vetemjöl special
Pensling och garnering:
- 0,5 st ägg
- ca 3 msk sesamfrön
- eller vallmofrön
- eller solroskärnor
Utrustning:
- ev.
köksmaskin
eller elvisp
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i 6-8 minuter med över- och undervärme
-
Smula jästen i en bunke.
- 50 g jäst
Smulad jäst. -
Värm vattnet till 37°C och häll först lite av det över jästen och rör tills den lösts upp. Häll sedan på resten av vattnet.
(Tänk på att röra i botten av vattnet när du värmer det och precis innan du känner efter med ett finger eller mäter med en termometer annars är risken stor att det är för varmt i botten. För varmt vatten (över 40°C) leder till att jästen dör och det blir kompakt bröd. För kallt vatten leder endast till att jästiden blir lite längre så hellre för kallt än för varmt.)
- 5 dl vatten
Värm vattnet. Lös upp jästen. Häll på resten av vattnet. -
Tillsätt salt, honung, olja, solrosfrön och havregryn. Rör om.
- 1 msk honung
- eller ljus sirap
- 2 msk olja (valfri sort)
- 2 tsk salt
- 1 dl solroskärnor
- 1 dl havregryn
Rör ner salt, honung, olja, solrosfrön, havregryn. - 1 msk honung
-
Tillsätt rågsikt och rör ner den.
(Tänk på att hälla upp mjölet i litermått eller väga det för att få rätt mängd. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen tar du oftast för mycket mjöl och då blir det torra bröd.)
- 6 dl rågsikt
Tillsätt rågsikt. Rör om. -
Tillsätt vetemjölet och arbeta in det med en köksmaskin eller elvisp med degkrokar. Ta inte mer mjöl än vad som behövs för att degen ska bli blank, smidig och släppa bunkens kanter. Ju mindre mjöl desto saftigare bröd.
- 5-6 dl vetemjöl special
Arbeta in vetemjölet. -
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 30 minuter (eller lite längre tid om det behövs).
Färdigjäst deg. -
Ta upp degen på ett bakbord. Dela degen i 2 delar (om du gör en sats) och baka ut varje del till 12 st bullar så det blir totalt 24 st (om du gör en sats).
Baka ut degen. -
Rulla varje bulle så den blir slät och fin. Lägg dem sedan tätt på en plåt med bakplåtspapper.
(Bullarna kan även gräddas fristående istället för att göra brytbröd. Lägg dem i så fall på plåtar med avstånd mellan så de inte jäser ihop. Man kan också göra brytbröd av t.ex. hälften av bullarna och fristående av hälften men lägg dem på olika plåtar i så fall eftersom gräddningen i ugnen skiljer sig.)
Rulla varje bulle slät. Lägg bröden tätt ihop. -
Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter (eller lite mer) till nästan dubbel storlek.
-
Vispa upp ägget till penslingen.
(Till en sats går det bara åt ett halvt ägg. Resten som blir över kan du steka och äta upp om du inte vill slänga det.)
- 0,5 st ägg
Vispa upp ägg. -
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
- ca 3 msk sesamfrön
- eller vallmofrön
- eller solroskärnor
Färdigjäst brytbröd. Pensla med uppvispat ägg. Strö över sesamfrö. - ca 3 msk sesamfrön
-
Grädda brytbrödet strax under mitten av ugnen i 225°C ca 20 minuter tills de fått fin färg.
(Om du gräddar bullarna fristående, alltså du har lagt dem med avstånd mellan på en plåt och inte tätt ihop som brytbrödet så gräddar du dem mitt i ugnen i 250°C i 6-8 minuter.)
Färdiggräddat brytbröd.
Näringsvärden
Variationstips
Hållbarhet och förvaring
Då måste bullarna bara väldigt små, ca. 50- 47 gr deg och inte ens det.
Fick göra hela satsen på nytt.

webmaster

webmaster

webmaster
Jag brukar skriva om det är vegetariskt eller inte men veganskt vet jag inte om jag skrivit i något recept faktiskt. Det är möjligt att jag har några veganska recept med de är i så fall inte uppmärkta så det fungerar tyvärr inte att söka fram.
Just det där med honung så verkar det råda delade meningar bland veganer om det är ok att äta eller inte. Jag tror att många veganer faktiskt äter honung. Så det är olika helt enkelt! :)

webmaster
Varför har du tagit bort det gamla receptet? Som du skriver så är det här ett helt nytt recept, varför lades det inte upp som ett nytt recept?
Jag hade gärna velat ha det gamla receptet, har inte skrivit upp det då jag alltid gått in här igen när jag bakat dessa.

webmaster
det smaka gott
De finns med på denna hemsidan.

webmaster

webmaster


webmaster