Recepten.se – Recept> Bröd> Rågsiktskakor

Rågsiktskakor

Klassiskt recept på rågsiktskakor, runda kakor med hål i mitten där rågsikt är den huvudsakliga ingrediensen. Använd gärna köksmaskin så går det väldigt smidigt att baka detta bröd.
Rågsiktskakor
Rågsiktskakor är enkla bröd att baka med detta recept.
Skriv ut   Mejla
Tid: 2 timmar varav 1 timme jäsning
Mängd: 4 st

Ingredienser:

Vegetariskt

Utrustning:

Så här bakar du rågsiktskakor:

  1. Smula sönder jästen i en bunke.

    smulad jäst
    Smulad jäst.
  2. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°.

    smält smör
    Smält smör.
    smält smör och mjölk
    Smält smör och mjölk.
  3. Rör ut jästen med lite av degvätskan.

    jästen rörs ut
    Jästen rörs ut.
    jästen utrörd
    Jästen utrörd.
  4. Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, brödkryddor (om du använder hel fänkål och anis stöt dem i en mortel).

    brödsirap tillsätts
    Brödsirap tillsätts.
  5. Arbeta in nästan allt mjöl. Använd köksmaskin eller elvisp med degkrokar.

    (Tänk på när du mäter upp mjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då kommer du ta alldeles för mycket.)

    arbeta in mjölet
    Arbeta in mjölet.
    använd gärna köksmaskin
    Använd gärna köksmaskin.
    degen klar
    Degen klar.
  6. Jäs den övertäckt i bunken ca 30-45 min.

    degen före jäsning
    Degen före jäsning.
    degen efter jäsning
    Degen efter jäsning.
  7. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den så att gasblåsorna pressas ur. Dela degen i 4 delar.

    degen på bakbordet
    Degen på bakbordet.
    degen delad i 4 bitar
    Degen delad i 4 bitar.
  8. Forma bitarna till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Lägg dem på plåtar.

    platta ut till runda kakor
    Platta ut till runda kakor.
    rågsiktskakor på plåtar
    Rågsiktskakor på plåtar.
  9. Tag om du vill ut ett hål i mitten. Nagga eller stick kakorna på några ställen med en gaffel.

    hål i mitten görs på rågsiktskakor
    Hål i mitten görs på rågsiktskakorna.
    nagga med gaffel
    Nagga med gaffel.
  10. Jäs kakorna övertäckta ca 30 min.

    färdigjästa rågsiktskakor
    Färdigjästa rågsiktskakor.
  11. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 225°, 12-15 min.

  12. Låt kakorna svalna på galler under bakduk.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per rågsiktskaka (360 g): 895 kcal, 150 g kolhydrater, 20 g fett, 23 g protein

Hållbarhet och förvaring

Rågsiktskakorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Hans
Ett bra och lättbegripligt recept. Det blev gott bröd också.
Skrivet av Anders
Hej! Om man nu inte ska gräva i mjölpåsen vad ska då 13-14 dl mjöl väga?
/Anders
Skrivet av kalle
bra och lätt recept
Skrivet av Bosse
Minskade mjölmängden till dryga 12 dl och fick ett mindre kompakt bröd. Har även exprementerat med lite olika kryddning. Jag letar efter min barndoms brödkakor, en smak som etsat sig fast. Förutom anis och fänkål även kummin och pomerans. Har inte hittat rätt än men ger inte upp. Väldigt gott och lättbakat bröd.
Skrivet av jimmy
Blev väldigt bra tjockbulla!
Skrivet av Anna-Greta Svedberg
Jag har aldrig bakat så goda mjukkakor! De bästa någonsin...
Tack för detta fina recept på Rågsiktskakor! Kommer helt säkert att bli mitt ”favoritrecept” fortsättningsvis. PS! Minskade mjölet till 13 dl. 👍
Tusen Tack igen! 😋
Skrivet av KIrsten
Hej!
Gillar verkligen er sida, enkel och superbra med goda recept! Nu undrar jag bar om man kan byta ut mjölken rakt av mot vatten eller blir det fel då?
Med vänlig hälsning, Kirsten
Skrivet av Mats
Kontrollera mängden rågsikt i förhållande till vätska. 14 dl=840gram alldeles för mycket. 12 dl=720 gram vilket är mer rimligt om bröden inte skall bli för torra.
Skrivet av Lillemor
Hej
Jag har precis börjat att baka matbröd. Nu undrar jag om det går lika bra att göra små bullar istället för kakor?
Bra sida med bra instruktioner. Härligt med bilder.
//Lillemor
Skrivet av Lennart
Nybliven pensionär, gillar mat & bak men oerfaren, behöver därför tydliga recept. Din sida är optimerad för mina behov.
Utomordentligt bra, grattis till ett bra jobb en fin-fin sida. Gott bröd dessutom!
Skrivet av Anna
Bakade dessa idag! Blev riktigt goda :) Tack för en bra sida!
Svar till Renate Skrivet av Susanne
Trevligt att du gillar rågsiktskakorna!
Skrivet av Renate
Min favorit. Bakar dem jämnt.....
Svar till Sara Töyrylä Skrivet av Susanne
Nej jag tror inte det blir bra med rågmjöl i saffranslängder. Försök få tag på vetemjöl annars blir du nog besviken. Kanske kan du låna lite av någon granne?
Skrivet av Sara Töyrylä
Hej, ska baka saffranslängder och upptäckte att jag har för lite vetemjöl hemma. Har ca 6 dl vetemjöl. Kan man använda fint rågmjöl och blanda med, eller blir det inte bra? Hälsningar Sara
Svar till Mia Skrivet av Susanne
Ja det låter rimligt med 1 dl sirap. Penslingen påverkar bara skorpan, det är nog inte det du är ute efter tror jag.

Lycka till och skriv gärna igen och berätta hur det blev när du testar igen! :)
Svar till Susanne Skrivet av Mia
Ja, ska prova det nästa gång. :) Jag vill mig minnas att mormor hade ca 1 dl sirap. Kan det stämma? Sedan fick jag tips från annat håll om att pensla de med kaffe- och sirapsblandning direkt efter gräddning :) Men det är inget jag minns att mormor gjorde med sina :)
Svar till Mia Skrivet av Susanne
Prova att ta mörk sirap och kanske även större mängd sirap, dock blir de ju inte så nyttiga då, men mörkare i färgen. :)
Skrivet av Mia
Jättegoda och superenkelt! Men jag hade för mig att de skulle bli mörkare...så som jag minns de från när jag var liten och min mormor bakade dem :)
Skrivet av Ulrika
Kanonbra recept! Jättegoda :)
Svar till Sara Skrivet av Susanne
Då blir det ju inte rågsiktskakor utan snarare vetekakor men troligtvis fungerar det, dock mindre nyttigt. Skriv gärna hur det blev om du provar!
Skrivet av Sara
Hej! Kan man byta råsikt mot vetemjöl

Hälsningar
Sara
Svar till Sara Skrivet av Lee
Sara: Ha hellre kallare degvätska och låt jästiden bli lite längre. Jäst är väldigt känsligt för för varm degvätska. Oftast blir resultatet mycket bättre om man har svalare än 30 grader..
Skrivet av Jennie
Dessa har snabbt blivit vårt favoritbröd hemma, verkligen jättegoda och bra att frysa in. Sen är de fina och titta på, lite gammaldagsa sådär :)
Skrivet av Susanne
Svar till Sara: Det är inget fel att degen pyser när du trycker på den. Efter första jäsningen så är det viktigt att du knådar degen ordentligt så du får bort alla gasbubblor som bildats. Då blir degen lite mindre men sedan jäser den och blir större igen under andra jäsningen samt i ugnen.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl