| Bröd |

Rågsiktskakor

Klassiskt recept på rågsiktskakor, runda kakor med hål i mitten där rågsikt är den huvudsakliga ingrediensen. Använd gärna köksmaskin så går det väldigt smidigt att baka detta bröd.
Rågsiktskakor
Tid: 2 timmar varav 1 timme jäsning
4 st

Ingredienser:

Vegetariskt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Så här bakar du rågsiktskakor:

  1. Smula sönder jästen i en bunke.

    smulad jäst
    Smulad jäst.
  2. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°.

    smält smör
    Smält smör.
    smält smör och mjölk
    Smält smör och mjölk.
  3. Rör ut jästen med lite av degvätskan.

    jästen rörs ut
    Jästen rörs ut.
    jästen utrörd
    Jästen utrörd.
  4. Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, brödkryddor (om du använder hel fänkål och anis stöt dem i en mortel).

    brödsirap tillsätts
    Brödsirap tillsätts.
  5. Arbeta in nästan allt mjöl. Använd köksmaskin eller elvisp med degkrokar.

    (Tänk på när du mäter upp mjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då kommer du ta alldeles för mycket.)

    arbeta in mjölet
    Arbeta in mjölet.
    använd gärna köksmaskin
    Använd gärna köksmaskin.
    degen klar
    Degen klar.
  6. Jäs den övertäckt i bunken ca 30-45 min.

    degen före jäsning
    Degen före jäsning.
    degen efter jäsning
    Degen efter jäsning.
  7. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den så att gasblåsorna pressas ur. Dela degen i 4 delar.

    degen på bakbordet
    Degen på bakbordet.
    degen delad i 4 bitar
    Degen delad i 4 bitar.
  8. Forma bitarna till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Lägg dem på plåtar.

    platta ut till runda kakor
    Platta ut till runda kakor.
    rågsiktskakor på plåtar
    Rågsiktskakor på plåtar.
  9. Tag om du vill ut ett hål i mitten. Nagga eller stick kakorna på några ställen med en gaffel.

    hål i mitten görs på rågsiktskakor
    Hål i mitten görs på rågsiktskakorna.
    nagga med gaffel
    Nagga med gaffel.
  10. Jäs kakorna övertäckta ca 30 min.

    färdigjästa rågsiktskakor
    Färdigjästa rågsiktskakor.
  11. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 225°, 12-15 min.

  12. Låt kakorna svalna på galler under bakduk.

Näringsvärden

Näringsvärde per rågsiktskaka (360 g): 895 kalorier, 150 g kolhydrater, 20 g fett, 23 g protein

Hållbarhet och förvaring

Rågsiktskakorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Hans
Ett bra och lättbegripligt recept. Det blev gott bröd också.
Skrivet av Anders
Hej! Om man nu inte ska gräva i mjölpåsen vad ska då 13-14 dl mjöl väga?
/Anders
Skrivet av kalle
bra och lätt recept
Skrivet av Bosse
Minskade mjölmängden till dryga 12 dl och fick ett mindre kompakt bröd. Har även exprementerat med lite olika kryddning. Jag letar efter min barndoms brödkakor, en smak som etsat sig fast. Förutom anis och fänkål även kummin och pomerans. Har inte hittat rätt än men ger inte upp. Väldigt gott och lättbakat bröd.
Skrivet av jimmy
Blev väldigt bra tjockbulla!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest