Rågsiktskakor

Ingredienser:
- 50 g jäst
- 50 g smör
- 5 dl mjölk
- 1,5 tsk salt
- 2-3 msk brödsirap
- eller 2-3 msk ljus sirap
- 1 msk brödkryddor
- eller 0,5 msk stött anis och 0,5 msk stötta fänkålsfrön
- 13-14 dl rågsikt
Utrustning:
- ev.
köksmaskin
eller elvisp med degkrokar
-
Smula sönder jästen i en bunke.
- 50 g jäst
Smulad jäst. -
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37°.
Smält smör. Smält smör och mjölk. -
Rör ut jästen med lite av degvätskan.
Jästen rörs ut. Jästen utrörd. -
Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap, brödkryddor (om du använder hel fänkål och anis stöt dem i en mortel).
- 1,5 tsk salt
- 2-3 msk brödsirap
- eller 2-3 msk ljus sirap
- 1 msk brödkryddor
- eller 0,5 msk stött anis och 0,5 msk stötta fänkålsfrön
Brödsirap tillsätts. -
Arbeta in nästan allt mjöl. Använd köksmaskin eller elvisp med degkrokar.
(Tänk på när du mäter upp mjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då kommer du ta alldeles för mycket.)
- 13-14 dl rågsikt
Arbeta in mjölet. Använd gärna köksmaskin. Degen klar. -
Jäs den övertäckt i bunken ca 30-45 min.
Degen före jäsning. Degen efter jäsning. -
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den så att gasblåsorna pressas ur. Dela degen i 4 delar.
Degen på bakbordet. Degen delad i 4 bitar. -
Forma bitarna till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Lägg dem på plåtar.
Platta ut till runda kakor. Rågsiktskakor på plåtar. -
Tag om du vill ut ett hål i mitten. Nagga eller stick kakorna på några ställen med en gaffel.
Hål i mitten görs på rågsiktskakorna. Nagga med gaffel. -
Jäs kakorna övertäckta ca 30 min.
Färdigjästa rågsiktskakor. -
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 225°, 12-15 min.
-
Låt kakorna svalna på galler under bakduk.
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring
/Anders
Tack för detta fina recept på Rågsiktskakor! Kommer helt säkert att bli mitt ”favoritrecept” fortsättningsvis. PS! Minskade mjölet till 13 dl. 👍
Tusen Tack igen! 😋
Gillar verkligen er sida, enkel och superbra med goda recept! Nu undrar jag bar om man kan byta ut mjölken rakt av mot vatten eller blir det fel då?
Med vänlig hälsning, Kirsten
Jag har precis börjat att baka matbröd. Nu undrar jag om det går lika bra att göra små bullar istället för kakor?
Bra sida med bra instruktioner. Härligt med bilder.
//Lillemor
Utomordentligt bra, grattis till ett bra jobb en fin-fin sida. Gott bröd dessutom!

webmaster

webmaster

webmaster
Lycka till och skriv gärna igen och berätta hur det blev när du testar igen! :)

webmaster

webmaster
Hälsningar
Sara

webmaster