Mvh // Peter
Frukostbullar

Ingredienser:
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 0,5 dl olivolja
- 1 tsk salt
- 2 tsk strösocker
- 1 dl kruskakli
- eller 1 dl vetegroddar
- eller 1 dl vetekli
- 2 dl grovt rågmjöl
- eller 2 dl grahamsmjöl
- 7 dl ljust lantbrödsmjöl
- eller 7 dl rågsikt
- 3-4 dl vetemjöl special
- eller 3-4 dl vetemjöl
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter med över- och undervärme
- 200 °C i mitten av ugnen i 12-15 minuter med varmluftsfunktion
Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 grader. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av mjölken, oljan (som ska vara rumsvarm - värm den annars tillsammans med mjölken), salt och socker. Rör om.
Använd helst sedan elvisp med degkrokar eller annan maskin för att arbeta ihop degen. Tillsätt kruskakli, rågmjöl, lantbrödsmjöl och till sist vetemjölet. Idealiskt är att arbeta degen ca 5 min med maskin tills det mesta av mjölet är inarbetat och degen släpper bunkens kanter. Strö över lite vetemjöl och låt den sedan jäsa 30-40 minuter under bakduk.
Knåda degen på mjölat bakbord så att luftbubblorna trycks ut. Dela sedan degen i två delar. Dela sedan varje degdel i 12 små degkluttar som du rullar till bollar och lägger på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225°C ca 8-10 minuter med över- och undervärme eller med ugnen inställd på varmluft i 200°C i 12-15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Näringsvärden
Tips & tricks
Mvh // Peter

webmaster

webmaster
Hej!
Man sticker ner ett finger i mjölken och om den knappt känns så är den 37 grader. Eftersom kroppstemperaturen är 37 grader så är det enkelt att känna vad som är kallare eller varmare eller exakt lika med 37 grader!
Ett tips är dock att röra med en sked i mjölken eftersom när man värmer på plattan så värms det ju från botten och då är risken stor att det är varmare än 37 grader i botten och då blir det för varmt och jästen dör och det jäser dåligt.
Så rör om med en sked och stoppa ner ett finger och känn efter!
Lycka till!

webmaster
Hej! Det låter som att din jäsning misslyckats i så fall. Tänk på att degspadet måste ha rätt temperatur, 37°C. Rör om i det så värmen fördelar sig så det inte är för varmt i botten och känn efter att det är rätt temperatur, innan du häller det över jästen. Är det för varmt dör jästen. Är det kallare så tar jäsningen längre tid. Så hellre för kallt än för varmt.
Sedan får du låta det jäsa så länge att du ser att det har jäst till ungefär dubbel storlek. Det kan ibland ta längre tid än vad som står i ett recept. Det beror på om man haft lite för kall degvätska eller om man har kallt inomhus eller dragigt så tar jäsningen längre tid.
Hoppas dessa tips hjälper. Tipsen är generella och gäller vid all bakning med jäst.

webmaster
Blev lite fundersam, i receptet står det att man ska rullar 12 styckna bollar. Det står att det ska bli 24 styckna. Jag antar att tanken är när de är delade så är räknas det 24?

webmaster
Tänk på att mäta upp mjölet rätt. Alltså inte använda decilitermått och gräva i mjölpåsen. Då blir det för mycket mjöl eftersom det packas. Använd litermått och häll upp mjölet. Detta gäller alla recept, särskilt recept med större mängder mjöl än ett par deciliter.
Annars kan man strunta i mjölmängden i receptet och gå känn, när man tycker man har en bra deg så häller man i mera mjöl helt enkelt, men det kräver viss rutin.

webmaster

webmaster
även riven ost på ibland.
ska prova detta recept imorn

webmaster