Recepten.se – Recept> Frukost> Frukostbullar

Frukostbullar

Nyttigt och gott frukostbröd med kli och rågmjöl. Ett recept på goda och nyttiga småbröd till frukost. Dessa frukostbullar blir en perfekt start på dagen. De är även goda som tillbehör till lunch eller kvällsmat.
frukostbullar
Mycket goda och nyttiga frukostbullar gör du med detta recept.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 timme 50 minuter varav 70 minuters jäsning och 10 minuter i ugnen
Mängd: 24 st

Ingredienser:

Vegetariskt

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter med över- och undervärme
  • 200 °C i mitten av ugnen i 12-15 minuter med varmluftsfunktion

Gör så här:

Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 grader. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av mjölken, oljan (som ska vara rumsvarm - värm den annars tillsammans med mjölken), salt och socker. Rör om.

Använd helst sedan elvisp med degkrokar eller annan maskin för att arbeta ihop degen. Tillsätt kruskakli, rågmjöl, lantbrödsmjöl och till sist vetemjölet. Idealiskt är att arbeta degen ca 5 min med maskin tills det mesta av mjölet är inarbetat och degen släpper bunkens kanter. Strö över lite vetemjöl och låt den sedan jäsa 30-40 minuter under bakduk.

Knåda degen på mjölat bakbord så att luftbubblorna trycks ut. Dela sedan degen i två delar. Dela sedan varje degdel i 12 små degkluttar som du rullar till bollar och lägger på plåtar med bakplåtspapper.

Låt jäsa 30 minuter.

Grädda mitt i ugnen i 225°C ca 8-10 minuter med över- och undervärme eller med ugnen inställd på varmluft i 200°C i 12-15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bulle (57 g): 138 kcal, 22 g kolhydrater, 3 g fett, 4 g protein, 2 g fibrer

Tips & tricks

Utmärkt att frysa och inte tina mer än man äter upp så får man alltid färskt bröd!

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Peter Wideen
Verkligen gott bröd och enkelt att göra. Tack för receptet.

Mvh // Peter
Svar till Benjamin Sisko Skrivet av Susanne
Tack för att du delar med dig, bra att veta!
Skrivet av Benjamin Sisko
Jag bakade dessa på "Lantbrödsmjöl 4 sädesslag" - det enda jag ändrade var att sätta till två teskedar hel brödkrydda, en halv deciliter mjölk extra, bytte ut olivoljan mot vanlig rapsolja, och så löste jag sockret direkt i mjölken och oljan. Kan även rekommendera att grädda dem med en skål vatten underst i ugnen! Det blev mycket mjuka, härliga bröd.
Svar till Kristin Skrivet av Susanne

Hej!
Man sticker ner ett finger i mjölken och om den knappt känns så är den 37 grader. Eftersom kroppstemperaturen är 37 grader så är det enkelt att känna vad som är kallare eller varmare eller exakt lika med 37 grader!

Ett tips är dock att röra med en sked i mjölken eftersom när man värmer på plattan så värms det ju från botten och då är risken stor att det är varmare än 37 grader i botten och då blir det för varmt och jästen dör och det jäser dåligt.

Så rör om med en sked och stoppa ner ett finger och känn efter!

Lycka till!

Skrivet av Kristin
Hej! Hur man kan veta om mjölken är 37 grader om man inte har någon termometer? Är det bara att gå på känn, eller? Tack för en grymt bra receptsida förresten! :)
Svar till muu Skrivet av Susanne

Hej! Det låter som att din jäsning misslyckats i så fall. Tänk på att degspadet måste ha rätt temperatur, 37°C. Rör om i det så värmen fördelar sig så det inte är för varmt i botten och känn efter att det är rätt temperatur, innan du häller det över jästen. Är det för varmt dör jästen. Är det kallare så tar jäsningen längre tid. Så hellre för kallt än för varmt.

Sedan får du låta det jäsa så länge att du ser att det har jäst till ungefär dubbel storlek. Det kan ibland ta längre tid än vad som står i ett recept. Det beror på om man haft lite för kall degvätska eller om man har kallt inomhus eller dragigt så tar jäsningen längre tid.

Hoppas dessa tips hjälper. Tipsen är generella och gäller vid all bakning med jäst.

Skrivet av muu
Mina blev inte als bra,, gjorde efter receptet men ser ut som små degklumpar=(
Svar till Alexandra Skrivet av Susanne
Ja först delar man degen i 2 delar och sedan delas var och en av de två degdelarna upp i 12 bitar vardera. Då blir det 2x12=24 bitar. Jag ska förtydliga det i receptet.
Skrivet av Alexandra
Hej

Blev lite fundersam, i receptet står det att man ska rullar 12 styckna bollar. Det står att det ska bli 24 styckna. Jag antar att tanken är när de är delade så är räknas det 24?
Svar till Dan Skrivet av Susanne

Tänk på att mäta upp mjölet rätt. Alltså inte använda decilitermått och gräva i mjölpåsen. Då blir det för mycket mjöl eftersom det packas. Använd litermått och häll upp mjölet. Detta gäller alla recept, särskilt recept med större mängder mjöl än ett par deciliter.

Annars kan man strunta i mjölmängden i receptet och gå känn, när man tycker man har en bra deg så häller man i mera mjöl helt enkelt, men det kräver viss rutin.

Skrivet av Dan
Är mängden mjöl rätt? Degen blev verkligt "stabbig" fastän jag lämnade bort mycket av vetemjölet.
Svar till orvar Skrivet av Susanne
Läs på torrjästpaketet! Oftast brukar man värma degvätskan lite varmare.
Svar till elin Skrivet av Martin
Det måste jag prova! Låter jättegott. Aldrig tänkt på att man kan ha ost på bullarna.
Skrivet av orvar
hur ska man gå tillväga om man har torrjäst?
Skrivet av Nadia
Underbart bröd! Lätt att baka och supergott!
Svar till Monica Skrivet av Susanne
Man ska inte byta ut sockret mot sötningsmedel när det är så lite som i detta recept. Den lilla mängden socker gör att brödet jäser bättre och allt socker försvinner i jäsprocessen och slutresultatet blir osötat bröd.
Skrivet av Monica
byter man ut sockret mot sötningsmedel och byter det vanliga vetemjölet mot råg eller något annat fiberrikt mjöl så får man ett perfekt bröd/bullar för diabetiker... passar utmärkt till mindre barn som oxå vill äta frukostbullar... tänk på att i ett bröd ska de vara mindre än 5 gr socker och mer än 5 gr fiber för diabetiker( ett bra tips).
Skrivet av anonym
Ja brukar använda smör och ost på mina nybakade bullar. Jättegott tycker jag :) Även på pepparkakor...
Skrivet av elin
Jag brukar slänga i lite frön o sånt jag har hemma när jag bakar bröd, igår hällde jag i det sista av müslin. Det vart gott!
Skrivet av Pernilla
ja brukar riva morötter o lägga i degen när ja bakar bröd (vilket bröd som)
även riven ost på ibland.

ska prova detta recept imorn
Skrivet av Dan
Härliga små bullar som smakar fint, ibland är det gott att sätta tänderna i stora maffiga frallor och ibland kan det vara gott med lite ost och mermelad på småttingarna.
Skrivet av chriss
He he he he ...det här receptet så blir det bara 6st om man vill ha vanliga frallor.
Skrivet av ida
åhhh vad goda dom ser ut
Skrivet av Susanne
Svar till Stefan: Ska det bli 24 st som det blev när jag gjorde dem så blir de bara ca 7 cm i diameter så vill man ha större så blir det färre till antalet.
Skrivet av Stefan
Någon som fått 24 stycken på en helsats? själv fick jag bara 12 och inte var de större än en decimeter vardera.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl