Mvh // Peter
Frukostbullar
Ingredienser:
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 0,5 dl olivolja
- 1 tsk salt
- 2 tsk strösocker
- 1 dl kruskakli
- eller 1 dl vetegroddar
- eller 1 dl vetekli
- 2 dl grovt rågmjöl
- eller 2 dl grahamsmjöl
- 7 dl ljust lantbrödsmjöl
- eller 7 dl rågsikt
- 3-4 dl vetemjöl special
- eller 3-4 dl vetemjöl
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter med över- och undervärme
- 200 °C i mitten av ugnen i 12-15 minuter med varmluftsfunktion
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till 37 grader. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av mjölken, oljan (som ska vara rumsvarm - värm den annars tillsammans med mjölken), salt och socker. Rör om.
Använd helst sedan elvisp med degkrokar eller annan maskin för att arbeta ihop degen. Tillsätt kruskakli, rågmjöl, lantbrödsmjöl och till sist vetemjölet. Idealiskt är att arbeta degen ca 5 min med maskin tills det mesta av mjölet är inarbetat och degen släpper bunkens kanter. Strö över lite vetemjöl och låt den sedan jäsa 30-40 minuter under bakduk.
Knåda degen på mjölat bakbord så att luftbubblorna trycks ut. Dela sedan degen i två delar. Dela sedan varje degdel i 12 små degkluttar som du rullar till bollar och lägger på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225°C ca 8-10 minuter med över- och undervärme eller med ugnen inställd på varmluft i 200°C i 12-15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Näringsvärden
Tips & tricks
Mvh // Peter
webmaster
webmaster
Hej!
Man sticker ner ett finger i mjölken och om den knappt känns så är den 37 grader. Eftersom kroppstemperaturen är 37 grader så är det enkelt att känna vad som är kallare eller varmare eller exakt lika med 37 grader!
Ett tips är dock att röra med en sked i mjölken eftersom när man värmer på plattan så värms det ju från botten och då är risken stor att det är varmare än 37 grader i botten och då blir det för varmt och jästen dör och det jäser dåligt.
Så rör om med en sked och stoppa ner ett finger och känn efter!
Lycka till!