Rågrutor

Ingredienser:
- 50 g jäst
- 0,5 dl olja
- eller 50 g smör
- 5 dl mjölk
- 1 msk brödsirap
- eller 1 msk ljus sirap
- 1,5 tsk salt
- ev. 1,5 tsk brödkryddor
- 5 dl rågflingor
- eller 5 dl havregryn
- 4 dl rågsikt
- ca 4 dl vetemjöl
Utrustning:
-
köksmaskin
eller elvisp med degkrokar
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter med över- och undervärme
- 200 °C i mitten av ugnen i 20 minuter med varmluftsfunktion
-
Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken blandad med oljan till 37°C. (Om du tar smör så smält det först och häll på mjölken.)
Smulad jäst. -
Häll lite av degspadet över jästen tills rör tills den är upplöst.
Lös upp jästen. -
Rör ner resten av degspadet, sirap, salt och eventuellt brödkryddor.
- 1 msk brödsirap
- eller 1 msk ljus sirap
- 1 msk ljus sirap
- 1,5 tsk salt
- ev. 1,5 tsk brödkryddor
Blanda. - 1 msk brödsirap
-
Blanda i rågflingor, rågsikt och det mesta av vetemjölet.
(Tänk på att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen när du mäter upp mjölet för då packas det och du kommer ta alldeles för mycket mjöl vilket leder till dålig jäsning och kompakt hårt bröd. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)
- 5 dl rågflingor
- eller 5 dl havregryn
- 4 dl rågsikt
- ca 4 dl vetemjöl
Rågflingor. Vetemjöl. Blanda i mjöl och rågflingor. - 5 dl rågflingor
-
Arbeta degen för hand eller med maskin (köksmaskin eller elvisp med degkrokar) tills den släpper degbunkens kanter. Degen ska vara lite kladdig.
Strö lite mjöl över degen.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min till dubbel storlek.
Arbeta degen. Färdig rågdeg. Strö över mjöl. -
Ta upp den färdigjästa degen på ett bakbord och knåda den. Knåda in lite vetemjöl i degen om degen är för kladdig för att kavla ut.
Färdigjäst deg. -
Kavla ut degen direkt på ett bakplåtspapper på en plåt som är ca 30 x 40 cm. Degen ska täcka plåten. Lägg bakplåtspappret med degen på plåten.
Nagga degen och skär den i rutor, 6x6 cm, med en sporre eller kniv.
Jäs rågrutorna övertäckta med en bakhandduk ca 30 minuter till nästan dubbel storlek.
Degen utkavlad. Utkavlad deg på en plåt. -
Grädda rågrutorna mitt i ugnen i 225°C, 15-20 minuter. Med varmluftsinställning i 200°C, ca 20 min.
Låt brödet svalna något. Bryt isär rutorna och låt dem svalna under bakdukar så håller de sig saftiga.
Färdigjästa rågrutor. Färdiggräddade rågrutor.
Näringsvärden
GI Tips
Hållbarhet och förvaring
Har använt mig av många av dina recept, med bra resultat.
Med vänlig hälsning
Berndt S
Nu senast jag baka dom så jäste inte degen. Jag har följt receptet slaviskt. Använde nyköpt jäst.
Vad beror det på när degen inte jäser?
Blev fiberhavregryn och vanligt vetemjöl, var det som fanns hemma.

webmaster

webmaster

webmaster
Rågrutor 12 st.
6 dl vatten.
2 msk olja.
1 ½ dl rågkross.
1 dl linfrökross.
50 g jäst.
2 tsk salt.
1 dl lingonsylt.
2 dl grahamsmjöl.
8 dl vetemjöl.
1. Koka upp vatten.
2. Tillsätt oljan, rågkross och linfrökross.
3. Låt det svalna till 37`C.
4. Smula ner jästen i en bunke och häll över råggröten.
5. Rör tills jästen löst sig.
6. Rör ner salt, lingonsylt, grahams och vetemjöl.
7. Arbeta till en kladdig lös deg.
8. Klä en ugnsform, ca 30 ¤ 25 cm med bakplåtspapper.
9. Häll i degen och fördela den jämnt i formen.
10. Skåra ett rutmönster.
11. Låt jäsa 30 minuter.
12. Grädda i 200`C mitt i ugnen ca 30-40 minuter. (Ev 45 minuter)
13. Tag formen ur ugnen och låt svalna på galler.
Tips: Man kan blanda i 1/2-1 dl russin och man kan man pensla med ägg och eller strö på lite vallmofrö innan jäsningen.
Klä formen invändigt med bakplåtspapper.
En teflonbehandlad form kan användas så behövs inte bakplåtspapper. Gräddas i ugn i 45 minuter.

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster