Mandel- och rabarberkaka

Baka den här himmelskt goda kakan med mandel och rabarber och du kommer inte bli besviken! Kakan blir saftig, mjuk och så där lagom söt och syrlig i en fin kombination. Om man vill kan man servera den som en tårta med vispad grädde eller vaniljsås till.
mandel och rabarberkaka
Mandel- och rabarberkaka. En mjuk, saftig och himmelskt god rabarberkaka.
Tid: 80 minuter varav 50 min i ugnen
10-12 bitar

Ingredienser:

Fyllning:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 50 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.

    smör och strösocker
    Smör och strösocker.
  2. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter.

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Vispa smör och strösocker till en jämn smet.

    (Använd elvisp med vispar eller köksmaskin med visp som du kan använda genom hela receptet.)

    smör och strösocker vispat
    Smör och strösocker vispat.
  4. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa till en jämn smet.

    Smeten ska bli fluffig och krämig.

    ägg tillsatt
    Ägg tillsatt.
    fluffig, krämig smet
    Fluffig, krämig smet.
  5. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kardemumma.

    Vispa snabbt ihop till en jämn smet.

    vaniljsocker, bakpulver, kardemumma tillsatt
    Vaniljsocker, bakpulver, kardemumma tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  6. Tillsätt salt, mandelmjöl, vetemjöl och turkisk yoghurt.

    Vispa snabbt ihop till en jämn smet.

    salt, mandelmjöl, vetemjöl, turkisk yoghurt tillsatt
    Salt, mandelmjöl, vetemjöl, turkisk yoghurt tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  7. Bred ut smeten i formen.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
  8. Skala och skär rabarbern i tunna stavar och i skivor.

    rabarber i stavar och skivor
    Rabarber i stavar och skivor.
  9. Lägg rabarberstavarna i ett fint mönster. Tryck ner rabarberskivorna i smeten, det understa lagret, ända ner till botten. Smeten kommer bli nästintill fullproppad med rabarber.

    rabarberbitar i smeten
    Rabarberbitar i smeten.
  10. Strö över råsocker och mandelspån.

    Ogräddad kaka
    Med råsocker och mandelspån.
  11. Grädda i mitten av ugnen i 175°C i ca 50 minuter tills kakan fått en fin gyllene färg och släpper kanterna.

    färdiggräddad mandel- och rabarberkaka i springform
    Färdiggräddad mandel- och rabarberkaka.
  12. Låt kakan svalna. Den går bra att flytta till ett serveringsfat.

    Servera gärna med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

    en bit rabarberkaka serverad med vispad grädde
    En bit serverad med grädde.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit, beräknat på 1 kaka = 12 bitar (107 g): 289 kalorier, 31 g kolhydrater, 16 g fett, 5 g protein

Serveringstips

Servera gärna med vispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås till så blir det kalasgott, perfekt som dessert eller lyxigt fika!

Hållbarhet och förvaring

Rabarberkakan håller sig minst en vecka i rumstemperatur. Den kan också frysas in och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Hanan Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om den!
Skrivet av Hanan
Det är jätte gott
Svar till Jan Kviding Skrivet av Susanne
Vad bra att veta! Jättebra tips!! Tack!
Skrivet av Jan Kviding
Hej fick inte tag på rabarber så det blev björnbär lika gott MVH Jan Kviding

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest