Mandel- och rabarberkaka
Baka den här himmelskt goda kakan med mandel och rabarber och du kommer inte bli besviken! Kakan blir saftig, mjuk och så där lagom söt och syrlig i en fin kombination. Om man vill kan man servera den som en tårta med vispad grädde eller vaniljsås till.
Mandel- och rabarberkaka. En mjuk, saftig och himmelskt god rabarberkaka.
Tid: 80 minuter varav 50 min i ugnen
Mängd: 10-12 bitar
Ingredienser:
Fyllning:
Vegetariskt
Utrustning:
Ugn:
175 °C i mitten av ugnen i ca 50 minuter med över- och undervärme
Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.
Smör och strösocker.
Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter.
Smord och bröad form.
Vispa smör och strösocker till en jämn smet.
(Använd elvisp med vispar eller köksmaskin med visp som du kan använda genom hela receptet.)
Smör och strösocker vispat.
Tillsätt äggen, ett i taget och vispa till en jämn smet.
Smeten ska bli fluffig och krämig.
Ägg tillsatt.
Fluffig, krämig smet.
Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kardemumma.
Vispa snabbt ihop till en jämn smet.
Vaniljsocker, bakpulver, kardemumma tillsatt.
Smeten blandad.
Tillsätt salt, mandelmjöl, vetemjöl och turkisk yoghurt.
Vispa snabbt ihop till en jämn smet.
Salt, mandelmjöl, vetemjöl, turkisk yoghurt tillsatt.
Smeten blandad.
Smeten i formen.
Skala och skär rabarbern i tunna stavar och i skivor.
Rabarber i stavar och skivor.
Lägg rabarberstavarna i ett fint mönster. Tryck ner rabarberskivorna i smeten, det understa lagret, ända ner till botten. Smeten kommer bli nästintill fullproppad med rabarber.
Rabarberbitar i smeten.
Strö över råsocker och mandelspån.
Med råsocker och mandelspån.
Grädda i mitten av ugnen i 175°C i ca 50 minuter tills kakan fått en fin gyllene färg och släpper kanterna.
Färdiggräddad mandel- och rabarberkaka.
Låt kakan svalna. Den går bra att flytta till ett serveringsfat.
Servera gärna med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.
En bit serverad med grädde.
Näringsvärden
Näringsvärde per bit, beräknat på 1 kaka = 12 bitar (107 g): 289 kcal, 31 g kolhydrater, 16 g fett, 5 g protein
Serveringstips
Servera gärna med vispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås till så blir det kalasgott, perfekt som dessert eller lyxigt fika!
Hållbarhet och förvaring
Rabarberkakan håller sig minst en vecka i rumstemperatur. Den kan också frysas in och håller sig då minst 3 månader.
webmaster
Svar till
Hanan
️ Skrivet av Susanne
2019-06-23 15:25
Kul att du tyckte om den!
️ Skrivet av Hanan
2019-06-22 15:24
Det är jätte gott
webmaster
Svar till
Jan Kviding
️ Skrivet av Susanne
2018-10-22 18:30
Vad bra att veta! Jättebra tips!! Tack!
️ Skrivet av Jan Kviding
2018-10-22 14:38
Hej fick inte tag på rabarber så det blev björnbär lika gott MVH Jan Kviding