Recepten.se – Recept> Efterrätter> Rabarberkladdkaka

Rabarberkladdkaka

Supergod rabarberkladdkaka som är oerhört enkel och går snabbt att göra. Smaksatt med både kardemumma och kanel blir verkligen jättegott! Att man bara vispar ihop smeten snabbt i en kastrull sparar både tid och disk. Ett favoritrecept.
rabarberkladdkaka
Supergod rabarberkladdkaka serverad med vispad grädde.
Skriv ut   Mejla
Tid: 45 min varav 30 min i ugnen
Mängd: ca 8 bitar

Ingredienser:

Kladdkaka:

Fyllning:

Servering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull på svag värme. När drygt hälften av smöret smält, ta bort kastrullen från värmen och rör om tills allt smör smält.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj en rund form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter och beströ den med ströbröd.

    (Detta moment kan hoppas över beroende på vilken form man har och hur viktigt man tycker det är att kakan lossnar lätt från formen.)

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Skölj och skala rabarbern. Skär den i skivor ca 0,5-1 cm tjocka.

    rabarber i skivor
    Rabarber i skivor.
  4. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, salt och kardemumma till det smälta smöret.

    Vispa för hand eller med elvisp till en jämn ljus och lite fluffig smet. (Jag kör ca 30 sekunder med elvisp med vispar på högsta effekt. Rör eller vispar man mindre så blir texturen grövre i kakan och den blir plattare. Gör man som jag får man en lite krispigare yta. Kladdigheten har med gräddningstiden att göra.)

    ägg, socker, vanilj, salt, kardemumma tillsatt
    Ägg, socker, vanilj, salt, kardemumma tillsatt.
    smeten vispad
    Smeten vispad.
  5. Tillsätt vetemjölet. (Väg eller häll upp. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och då blir det för mycket vilket leder till en torrare och mer kompakt kaka.)

    Vispa eller rör ihop till en jämn smet. Rör/vispa inte längre tid än att det är blandat. (Jag använder elvisp och kör på lägsta effekt tills det är blandat.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    kladdkakssmeten klar
    Kladdkakssmeten klar.
  6. Häll smeten i formen.

    Fördela rabarberskivorna jämnt. Tryck ner dem lite lätt i smeten.

    Strö över kanel och strösocker.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    rabarberskivor på smeten
    Rabarberskivor på smeten.
    kanel och socker
    Kanel och socker.
  7. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 30 minuter.

    Observera att tiden i ugnen är helt avgörande för hur kladdig kladdkakan blir och tiden i ugnen varierar väldigt mycket på storlek på form, mängden rabarber. Tiden ovan gäller för en form ca 20 cm i diameter och för 300 g rabarber och för att få den kladdig i mitten. Vill du ha en kladdigare kladdkaka, välj kortare tid i ugnen. Använder du mindre mängd rabarber, korta tiden i ugnen. Tar du en större form så korta tiden i ugnen. För att se hur kladdig kladdkakan är så kan man öppna ugnsluckan och ta tag i formen och skaka den lite lätt. När det bara blir som en liten våg i mitten av kakan så är den lagom kladdig tycker jag.

    färdiggräddad rabarberkladdkaka
    Färdiggräddad rabarberkladdkaka.
  8. Låt kladdkakan svalna. Tag bort kanten på formen, om den sitter fast i kakan så skär mellan kakan och formens kant med t.ex. en tunn slickepott eller plastkniv som inte repar kanten.

    Servera ljummen eller kylskåpskall med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

    Man kan om man vill pudra över lite florsocker.

    rabarberkladdkakan serverad
    Rabarberkladdkakan serverad.
    en bit rabarberkladdkaka
    En bit rabarberkladdkaka.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (119 g): 331 kcal, 38 g kolhydrater, 18 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Förvara rabarberkladdkakan i kylskåp där den håller sig minst 2 veckor.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Carina Arvidsson
Går den bra att göra med mjölkfritt margarin?
Om man vill göra den glutenfri vad tar jag i stället?
Svar till Marcus Skrivet av Susanne
Jag brukar vänta till servering. Om kakan fastnar i kanten så skär man mellan kakan och formens kant. Jag brukar använda en tunn slickepott eller annat tunt plastverktyg för att inte repa formens kant som man annars lätt gör om man använder en kniv.
Skrivet av Marcus
hej,när ska man öppna upp springformen så att kakan inte går sönder?
Svar till Åsa Skrivet av Susanne
Tack för bra förslag! Låter gott!
Skrivet av Åsa
MUMS, såååå god. 👍Tips. Jag grovrev lite mandelmassa ovanpå kakan, blev jättekrispigt och gott ☺️
Svar till Lisbeth Nilsson Skrivet av Susanne
Vad roligt att ni tyckte om rabarberkladdkakan! Tack för att du skrev!
Skrivet av Lisbeth Nilsson
Kakan uppskattades mycket när jag bjöd på den på min födelsedag häromkvällen.
Svar till Viktoria Skrivet av Susanne
Tack för jättebra tips! Jag använder också mediumstora ägg, det gör jag alltid i alla bakverk så alla recept utgår från det. Kul att du tycker om receptet!
Skrivet av Viktoria
Mmm, så god! Jag håller inte med om att kakan smakar ägg, men det kanske beror på att jag använde mediumstora ägg? Efter att ha gjort detta recept 3 gånger, så har jag utvecklat ett knep: Jag häller i lite av smeten, precis så det täcker botten. Sedan i med rabarbern och på med socker och kanel. Därefter häller jag på resten av smeten, så allt täcks. Då tycker jag att kakan blir godast och det är dessutom lättare att se ”vågen” som säger att den är lagom kladdig. Mumsigt! Tack för ytterligare ett härligt recept!
Svar till Kaiza Skrivet av Susanne
Tack för bra tips med äpple och kanel. Konstigt att den smakade omelett, det gör den inte när jag gjort den. Vispade du smeten ordentligt? Viktigt att det är väl blandat.
Skrivet av Kaiza
Har precis provat denna med hälften äpple och hälften rabarber vilket blev jättegott med kardemumman! Är dock inte helt övertygad om att det ska va 3 ägg då det blev lite omelette smak över det hela. Ska prova med mindre ägg nästa gång.
  1
Recept och foto: Susanne Jarl