Recepten.se – Recept> Småkakor> Syltkakor

Syltkakor

Jättegoda syltkakor som är enkla att göra med detta recept. Klassiska småkakor som alla gillar, både stora och små. Använd den sylt du föredrar, bara den är fast och inte rinnande.
syltkakor
Goda syltkakor, dessa med hallonsylt som fyllning. En favoritkaka.
Skriv ut   Mejla
Tid: ca 1 timme + 1 timme i kylen
Mängd: ca 40 st

Ingredienser:

Fyllning:

Laktosfritt - Smör är i princip laktosfritt, annars finns mjölkfritt smör att köpa.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 10-14 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke.

    Låt stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.

    smör, strösocker, vaniljsocker
    Smör, strösocker, vaniljsocker.
  2. Kör ihop till en jämn smet. Använd elvisp med vispar eller matberedare.

    smör och socker ihopvispat
    Smör och socker ihopvispat.
  3. Tillsätt vetemjölet.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i ett litermått eller väga det. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen kommer du troligtvis ta för mycket mjöl eftersom det packas och då kommer det bli svårt att få ihop degen och kakorna blir torrare.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
  4. Kör med elvisp (med vispar) eller matberedare till en deg.

    Först blir det som små smulor i degen som blir större och större och när dessa är hyfsat stora är degen klar.

    (Om det inte blir en deg trots att man bearbetat den med maskin i ett par minuter så har man tagit för mycket mjöl och kan då rädda degen genom att tillsätta mer smör eller lite vatten.)

    degen är klar
    Degen är klar.
  5. Forma degen till en klump. Lägg den på en tallrik och plasta in den med plastfolie.

    Ställ in den i kylskåp ca en timme.

    syltkaksdegen
    Syltkaksdegen.
    syltkakdegen inplastad med plastfolie
    Syltkakdegen inplastad med plastfolie.
  6. Ta fram degen. Dela den (en sats deg) i 40 lika stora bitar. (Om du vill göra detta exakt så kan du använda en hushållsvåg och väga dina degbitar. Mina degbitar vägde 12-13 gram styck.)

    Rulla varje degklump till en boll. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.

    rulla till en boll
    Rulla till en boll.
    bollar på en plåt
    Bollar på en plåt.
  7. Gör en fördjupning i varje boll genom att trycka med vikt finger, se bild.

    gör fördjupningen så här
    Gör fördjupningen så här.
    kakor med fördjupning
    Kakor med fördjupning.
  8. Fyll fördjupningen med en fast sylt eller gelé.

    kakor fyllda med sylt
    Kakor fyllda med sylt.
  9. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 10-14 min.

    Man kan se att de fått lite guldfärg på kanterna när de är klara.

    Låt kakorna svalna på plåten eller på en bänk med plant underlag utan bakhandduk.

    När kakorna svalnat helt kan man lägga dem i en burk. De kan också frysas in i plastpåsar eller burkar. Se fler förvaringstips nedan.

    gräddade syltkakor
    Gräddade syltkakor.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (16 g): 71 kcal, 8 g kolhydrater, 4 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer

Variationstips

Prova olika sorters sylt eller gelé t.ex. vinbärsgelé, hjortronsylt eller blåbärssylt. Tänk bara på att sylten måste vara fast i konsistensen (ej rinnig).

Hållbarhet och förvaring

Tänk på att låta kakorna svalna ordentligt först. Förvara sedan i rumstemperatur, gärna i en plåtburk, de håller sig åtminstone 2 veckor. De går också bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Julia Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tyckte om syltkakorna så mycket och tack för att du tog dig tid att skriva! 😊❤️
Skrivet av Julia
Aldrig gjort dessa kakor tidigare men med detta recept blev det så bra på första försöket. Min sambo var helt förälskad i kakorna! Tog både jordgubbssylt och drottningsylt, kommer göras igen!
Svar till Marita Skrivet av Susanne
Ja det stämmer. Det är inget bakpulver i det här receptet.
Skrivet av Marita
Inget bakpulver?
Svar till Stefan Pettersson Skrivet av Susanne
Du bör nog prova lite mindre mängd vetemjöl eller att du tar mera smör så ska degen gå ihop. Tänk också på att vara noga när du mäter upp vetemjölet. Om man gräver med decilitermått så blir mjölet packat och det blir automatiskt för mycket. Så häll upp mjölet eller väg det för att få rätt mängd.
Skrivet av Stefan Pettersson
Hej har du något bra recept på mördeg utan socker jag är diabetiker men jag har försökt göra sockerkakor på sötströ men kakan blir smulig och tor har försökt göra hallongrottor på stevia sötströ men det blir bara trort och vill inte hålla ihop har du bra tips?
Svar till kakproffs Skrivet av Susanne
Tack för bra tips, låter gott!
Skrivet av kakproffs
om man inte gillar sylt kan man ta röda svarta eller vita vinbär! (supergott!)
Skrivet av Petter
Tack vare tipset om mjölet och elvispen lyckades jag för första gången med mördegen, tack!
Skrivet av Aisha
jätte goda



mvh Aisha
Svar till helene Skrivet av Susanne
Jag tycker ungherrar verkar mer lika brysselkex. Ungherrar bakas inte ut på samma sätt och har ingen sylt som syltkakor.
Skrivet av helene
Hej
Skillnad mellan ungherrar och syltkakor?

mvh Helene
Svar till Hanna Skrivet av Susanne
Ja det tror jag går bra även om det inte blir lika gott så bör det fungera. Om degen blir för kladdig, tillsätt mera mjöl.
Skrivet av Hanna
Hej. Undrar om man kan använda flytande margarin? Vet du gillar smör allra bäst men har bara flytande milda hemma.... o barnen ville baka
Skrivet av Ferenc Molnar
Ser gott ut
Skrivet av Kes engström
Fin härlig deg som det blev goda kakor
Svar till Alina Skrivet av Susanne
Kul att du tycker om kakorna! Varsågod och tack för att du skrev!
Skrivet av Alina
Så enlka och goda! Favoritkakor! Tack för receptet!
Svar till josefin Skrivet av Susanne
Tack vad roligt att du tycker om min receptsida!
Skrivet av josefin
Jättefin sida! Så kul att baka med min 4-åring som kan se varje steg och förstå vad vi ska göra härnäst. Tack så mycket för allt jobb du gjort med detta!
Svar till Eni Skrivet av Susanne
Tack! Bra att du påpekade det, nu har jag skrivit in mängden vetemjöl även i gram!
Skrivet av Eni
Älskar din sida och alla dina recept! En fråga, när du skriver att man ska väga mjölet, hur mycket väger 4.5 dl mjöl i gram?
Svar till Susanne Skrivet av Susanne
Tack snälla du, vad roligt att höra! :)
Skrivet av Susanne
Då är nu syltkakorna i ugnen, så himla bra recept & själva upplägget, precis som jag vill ha det lätt & massa bilder =) Tummen upp för din sida =)
Svar till Iman Skrivet av Susanne
Om de spricker så har du troligtvis tagit lite för mycket mjöl. Ett tips är att väga mjölet så blir det rätt mängd. Kul att du tycker om mina recept! :)
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl