Hallongrottor

Ingredienser:
- 200 g smör
- 0,75 dl strösocker
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 0,75 tsk malen kanel
- 4,5 dl (270 g) vetemjöl
- 0,75 dl hallonsylt
Utrustning:
- 30 st små bakformar
- ev. elvisp
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 12 minuter med över- och undervärme
-
Ställ ut små bakformar på en plåt.
(De små bakformarna ska vara ca 3,5 cm diameter och 2 cm höga.)
Små bakformar på en plåt. -
Mät upp smöret och strösocker i en bunke.
(Låt det stå framme i rumstemperatur tills smöret blivit rumsvarmt, skära gärna smöret i mindre bitar så går det snabbt.)
Vispa till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.
- 200 g smör
- 0,75 dl strösocker
Smör och strösocker. Smör och socker ihopvispat. -
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och kanel.
Vispa till en jämn smet.
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 0,75 tsk malen kanel
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, kanel. Ihopvispat. -
Tillsätt vetemjölet.
(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket. Häll istället upp det i litermått eller väg det.)
Arbeta ihop till en deg, gärna med elvispen (först blir det små smulor men sedan blir smulorna grövre och större mot slutet och då är degen klar och lätt att arbeta med).
(Om du inte får degen att gå ihop så har du troligtvis tagit för mycket mjöl, se mättips ovan. Du kan i så fall rädda degen genom att ha i mera smör eller lite vatten.)
- 4,5 dl (270 g) vetemjöl
Tillsätt vetemjöl. Arbeta ihop degen. Först blir det små smulor. Grövre smulor och degen är klar. -
Rulla till 30 st bollar (av en sats deg) och lägg i bakformarna.
(Ett tips för att dela degen i 30 lika stora delar är att trycka ihop degen till en degklump och sedan rulla ut den till en avlång rulle och sedan skära i bitar.)
Bollar i bakformarna. -
Ta ditt finger (se bild) och tryck på mitten av varje boll så det blir en fördjupning.
Lägg hallonsylt i fördjupningen.
- 0,75 dl hallonsylt
Jag använder denna del av fingret för att trycka ut en jämn och fin grop. Gör en fördjupning. Hallonsylt i fördjupningarna. -
Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 12 minuter.
Grädda i ugnen. -
Låt svalna under bakduk. Förvara sedan i försluten plastpåse eller plastburk med lock.
Färdiggräddade hallongrottor. Servera.
Näringsvärden
Variationstips
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster
Du är verkligen en mycket duktig RECEPT-BESKRIVARE som tänkt ut i minsta detalj hur man lättast och bäst går till väga.
Du gör det kortfattat och konkret.
Det är ovanligt, har nog aldrig stött på någon liknande.
Anna Bergenström är en god skribent.
Gör Du andra recept än kakor?
Beundrarhälsningar från gammal luttrad kvinna som lagat mycket mat.
i.h.

webmaster

webmaster
God dag, kram och god hälsa!

webmaster
Sedan finns det två läger om huruvida det ska vara med eller utan kanel. Jag gillar det, medan hustrun tycker det är bättre utan kanel. Men det är ju en smaksak och att pröva sig fram är ju en del av bakandets glädje.

webmaster

webmaster

webmaster
Har man haft för länge i ugnen?

webmaster

webmaster