Recepten.se – Recept> Småkakor> Hallongrottor

Hallongrottor

Hallongrottor är mycket goda små spröda mördegskakor fyllda med hallonsylt som smälter i munnen. Kakorna är mycket enkla att göra. I mitt recept är det kanel i degen vilket jag tycker blir extra gott. Dessa underbara småkakor brukar snabbt ta slut.
hallongrottor
Mycket goda småkakor är hallongrottorna som blir riktigt spröda och smälter i munnen.
Skriv ut   Mejla
Tid: 30 minuter
Mängd: 30 st

Ingredienser:

Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 12 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Ställ ut små bakformar på en plåt.

    (De små bakformarna ska vara ca 3,5 cm diameter och 2 cm höga.)

    instruktion steg 1 hallongrottor
    Små bakformar på en plåt.
  2. Mät upp smöret och strösocker i en bunke.

    (Låt det stå framme i rumstemperatur tills smöret blivit rumsvarmt, skära gärna smöret i mindre bitar så går det snabbt.)

    Vispa till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.

    instruktion steg 2.1 hallongrottor
    Smör och strösocker.
    instruktion steg 2.2 hallongrottor
    Smör och socker ihopvispat.
  3. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och kanel.

    Vispa till en jämn smet.

    instruktion steg 3.1 hallongrottor
    Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, kanel.
    instruktion steg 3.2 hallongrottor
    Ihopvispat.
  4. Tillsätt vetemjölet.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket. Häll istället upp det i litermått eller väg det.)

    Arbeta ihop till en deg, gärna med elvispen (först blir det små smulor men sedan blir smulorna grövre och större mot slutet och då är degen klar och lätt att arbeta med).

    (Om du inte får degen att gå ihop så har du troligtvis tagit för mycket mjöl, se mättips ovan. Du kan i så fall rädda degen genom att ha i mera smör eller lite vatten.)

    instruktion steg 4.1 hallongrottor
    Tillsätt vetemjöl.
    instruktion steg 4.2 hallongrottor
    Arbeta ihop degen. Först blir det små smulor.
    instruktion steg 4.3 hallongrottor
    Grövre smulor och degen är klar.
  5. Rulla till 30 st bollar (av en sats deg) och lägg i bakformarna.

    (Ett tips för att dela degen i 30 lika stora delar är att trycka ihop degen till en degklump och sedan rulla ut den till en avlång rulle och sedan skära i bitar.)

    instruktion steg 5 hallongrottor
    Bollar i bakformarna.
  6. Ta ditt finger (se bild) och tryck på mitten av varje boll så det blir en fördjupning.

    Lägg hallonsylt i fördjupningen.

    instruktion steg 6.1 hallongrottor
    Jag använder denna del av fingret för att trycka ut en jämn och fin grop.
    instruktion steg 6.2 hallongrottor
    Gör en fördjupning.
    instruktion steg 6.3 hallongrottor
    Hallonsylt i fördjupningarna.
  7. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 12 minuter.

    instruktion steg 7 hallongrottor
    Grädda i ugnen.
  8. Låt svalna under bakduk. Förvara sedan i försluten plastpåse eller plastburk med lock.

    instruktion steg 8.1 hallongrottor
    Färdiggräddade hallongrottor.
    instruktion steg 8.2 hallongrottor
    Servera.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (21 g): 95 kcal, 10 g kolhydrater, 6 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer

Variationstips

Byt ut hallonsylten mot annan sylt t.ex. hjortronsylt, blåbärssylt eller jordgubbssylt.

Hållbarhet och förvaring

Hallongrottorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Saga
Mina favoritkakor. Alla jag bjuder dem på blir glada.
Svar till Eva Skrivet av Susanne
Ja det kan man generellt göra i de flesta recept men det blir inte lika gott.
Skrivet av Eva
Kan man ta margarin istället för smör???
Skrivet av Salma
Så gott.
Skrivet av Inna
We made cookies with my daughter (7 years old). Very tasty!!! Thanks 🌷
Svar till Ingeborg Hatz Skrivet av Susanne
Tack snälla du för de vänliga orden! Ja jag gör andra recept också, alla recept finns här på sajten. Tack igen!
Skrivet av Ingeborg Hatz
Kära Susanne!
Du är verkligen en mycket duktig RECEPT-BESKRIVARE som tänkt ut i minsta detalj hur man lättast och bäst går till väga.
Du gör det kortfattat och konkret.
Det är ovanligt, har nog aldrig stött på någon liknande.
Anna Bergenström är en god skribent.
Gör Du andra recept än kakor?
Beundrarhälsningar från gammal luttrad kvinna som lagat mycket mat.
i.h.
Skrivet av Jeeva Rasiah
Mums gott.
Skrivet av Heike
Mumsig hallongrottor. Jag har bakad med plommonsylt och körsbärssylt. 👍
Skrivet av Gunn Karlberg
Varför krångla till det här utmärkta receptet? Jag hällde alla torra ingredienser i min matberedare med det kylskåpskalla smöret i bitar överst. Satte på maskinen och stannade när det hade blivit stora klumpar. Rullade direkt ut två långa längder som jag skar och rullade. När bollarna låg i formarna var de lagom mjuka.
Svar till Helge Skrivet av Susanne
Låter jättegott! Tack för tipset! 👍
Skrivet av Helge
Jag gjorde dessa med hemkokt rabarbersylt. Underbart gott tillsammans med kanelen i kakan!
Svar till Milagros Skrivet av Susanne
Vad trevligt att du uppskattar det här receptet! Tack detsamma! ❤️
Skrivet av Milagros
super goda saker du bjuder på! Tack för det! just nu under coronatider blir det inspirationen för att göra vardagen roligt!
God dag, kram och god hälsa!
Svar till Claes Skrivet av Susanne
Ja smaken är olika och det är helt i sin ordning och så är det ju lite roligt med variation också! Kul att du tycker om receptet! Tack för att du skrev!
Skrivet av Claes
Läckra små kakor som uppskattas av såväl familjen som vänner som tittar förbi på en kopp kaffe. De är därtill superenkla att baka.
Sedan finns det två läger om huruvida det ska vara med eller utan kanel. Jag gillar det, medan hustrun tycker det är bättre utan kanel. Men det är ju en smaksak och att pröva sig fram är ju en del av bakandets glädje.
Svar till Per Andersson Skrivet av Susanne
Vad roligt att ni alla tyckte om kakorna!
Skrivet av Per Andersson
Fantastiskt goda o omtyckta av alla i familjen.
Svar till AB Skrivet av Susanne
Då har du tyvärr gjort något fel för så ska det inte bli. Det här är ett väl beprövat recept så jag vågar lova dig att receptet är rätt.
Skrivet av AB
Horrible recipe! Det blev ju bara små kakor som sjönk ihop och bara smakade lite socker!
Svar till Monika Skrivet av Susanne
Nej du har inte haft dem för länge i ugnen. Kanske bör du göra hålet djupare och/eller ta mindre mängd sylt.
Skrivet av Monika
Vad gör man fel om sylten ej stannat i mitten utan också stelnar fult utanför mitten.
Har man haft för länge i ugnen?
Svar till Marianne Skrivet av Susanne
Ja det borde nog gå.
Skrivet av Marianne
Jättegoda hallongrottor!Tror du att det går bra att använda matberedare istället för elvisp?
Svar till Tiba Skrivet av Susanne
Tack, vad roligt att du tycker om mina recept! Ja.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl