Vit och mörk chokladglasstårta

En lyxig efterrätt med både mörk och vit choklad. En fastare mörk chokladbotten med en god vit glasskräm ovanpå.
Vit och mörk chokladglasstårta
Tid: 6 timmar varav 45 minuters arbetsinsats
10-12 bitar

Ingredienser:

Glasskräm:

Garnering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Mät upp smör och socker. Låt stå framme i rumstemperatur så smöret blir mjukt.

    instruktion steg 1 vit och mörk chokladglasstårta
    Smör och strösocker.
  2. Smält chokladen på svag värme. Ta bort från värmen när ungefär hälften smält och rör om då och då tills allt smält (detta för att chokladen inte ska bli onödigt varm). Man kan antingen smälta direkt i kastrull eller i vattenbad eller i mikro. Tänk på att smälta försiktigt. Det ska inte koka.

    instruktion steg 2.1 vit och mörk chokladglasstårta
    Smält chokladen.
    instruktion steg 2.2 vit och mörk chokladglasstårta
    Smält choklad.
  3. Ta fram en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj och bröa den med ströbröd eller kokosflingor om formen behöver det för att det inte ska fastna, det beror på formens material. Den form jag har behöver inte det så jag gör inte det.

    instruktion steg 3 vit och mörk chokladglasstårta
    Form med löstagbar kant.
  4. Dela äggen. Lägg äggulorna i en liten skål och häll äggvitorna i en torr och fettfri bunke.

    instruktion steg 4.1 vit och mörk chokladglasstårta
    Äggulor.
    instruktion steg 4.2 vit och mörk chokladglasstårta
    Äggvitor.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp. Det ska vara så fast att det går att vända upp och ner på bunken utan att det rinner ut.

    (Jag brukar börja med det för att slippa göra rent visparna eftersom det är viktigt att visparna är rena när man vispar äggvitor. Däremot gör det inget att det är äggviteskum på visparna när du vispar det andra. Tänk dock på att göra resten av stegen i receptet direkt om du börjar med att vispa äggvitorna eftersom äggviteskummet löses upp när det bara står. Om du senare märker att äggviteskummet lösts upp så det är rinnande i botten så kan du vispa upp det igen med rena vispar.)

    instruktion steg 5 vit och mörk chokladglasstårta
    Vispade äggvitor.
  6. Vispa smör och socker till en jämn smet med elvisp.

    instruktion steg 6 vit och mörk chokladglasstårta
    Smör och socker ihopvispat.
  7. Tillsätt äggulorna en i taget och vispa till en jämn smet för varje äggula, ca 5 sekunder med elvisp.

    instruktion steg 7.1 vit och mörk chokladglasstårta
    Tillsätt en äggula i taget.
    instruktion steg 7.2 vit och mörk chokladglasstårta
    Vispa.
  8. Tillsätt den smälta chokladen och mjölet och vispa till en jämn smet. Vispa på lägsta hastighet och inte längre tid än vad som behövs så att det blir blandat.

    Man kan i detta steg även tillsätta rivet skal av apelsin om man vill ha apelsinsmak. Tänk på att tvätta skalet noga och att bara riva av det yttersta.

    instruktion steg 8.1 vit och mörk chokladglasstårta
    Tillsätt vetemjöl och smält choklad.
    instruktion steg 8.2 vit och mörk chokladglasstårta
    Vispa till en jämn smet.
  9. Vänd ner äggviteskummet och rör ihop till en jämn smet. Jag använder en slickepott eller slev till det, inte elvisp.

    instruktion steg 9.1 vit och mörk chokladglasstårta
    Vänd ner äggviteskummet.
    instruktion steg 9.2 vit och mörk chokladglasstårta
    Rör till en jämn smet.
  10. Häll smeten i formen och bred ut den.

    instruktion steg 10 vit och mörk chokladglasstårta
    Smeten utbredd i formen.
  11. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter.

    instruktion steg 11 vit och mörk chokladglasstårta
    Grädda i ugnen.
  12. Låt svalna. Chokladbottnen får vara max rumstemperatur när du senare breder på den vita chokladsmeten. Ställ chokladbottnen kallt om du har möjlighet så svalnar den fortare.

    instruktion steg 12 vit och mörk chokladglasstårta
    Färdiggräddad chokladkaka.
  13. Smält den vita chokladen på svag värme. Ta bort från värmen när ungefär hälften smält och rör om då och då tills allt smält (detta för att chokladen inte ska bli onödigt varm). Man kan antingen smälta direkt i kastrull eller i vattenbad eller i mikro. Tänk på att smälta försiktigt på svag värme och röra om då och då. Det ska inte koka.

    instruktion steg 13.1 vit och mörk chokladglasstårta
    Smält den vita chokladen.
    instruktion steg 13.2 vit och mörk chokladglasstårta
    Färdigsmält vit choklad.
  14. Vispa grädden medelhårt, som om du skulle servera den till dessert.

    instruktion steg 14 vit och mörk chokladglasstårta
    Vispad grädde.
  15. Kontrollera att den smälta vita chokladen inte är för varm. Rör om i den och stick ner ett rent finger. Det ska inte kännas varmt så du bränner dig utan ungefär fingervarmt kanske lite varmare gör inget, ca 40°C eller svalare (detta eftersom vi inte vill att grädden ska smälta).

    Rör ner den smälta vita chokladen i den vispade grädden till en jämn smet.

    instruktion steg 15.1 vit och mörk chokladglasstårta
    Tillsätt den smälta vita chokladen.
    instruktion steg 15.2 vit och mörk chokladglasstårta
    Rör till en jämn smet.
  16. Häll glasskrämen ovanpå den kalla bottenkakan och bred ut den. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.

    instruktion steg 16.1 vit och mörk chokladglasstårta
    Häll glasskrämen ovanpå chokladbotten.
    instruktion steg 16.2 vit och mörk chokladglasstårta
    Bred ut glasskrämen.
  17. Tina tårtan 45-60 minuter i rumstemperatur innan den ska serveras. Lyft gärna över den till ett serveringsfat. Botten är fast och brukar vara lätt att lyfta bort från formen om man använder en stekspade.

    Garnera med riven mörk choklad, som du fixar lätt med osthyvel på kanten av en chokladkaka eller använd annars rivjärn.

    instruktion steg 17.1 vit och mörk chokladglasstårta
    Tina tårtan.
    instruktion steg 17.2 vit och mörk chokladglasstårta
    Garnera med riven/hyvlad choklad.
    instruktion steg 17.3 vit och mörk chokladglasstårta
    Tårtan påbörjad.

Serveringstips

Servera med syrliga bär t.ex. blåbär och hallon.

Planeringstips

Gör gärna glasstårtan i förväg. Den håller sig minst 3 månader i förväg.

Hållbarhet och förvaring

Överbliven tårta kan frysas in igen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Emina
Jag försökte göra denna men kakan blev helt platt? Ska man verkligen ta bara 0.75 dl mjöl det är väldigt lite. Kakan ville inte resa sig! Vad gjorde fel?
Svar till februaritjejen Skrivet av Susanne
Tack så mycket! Lycka till med bloggen! :)
Svar till Susanne Skrivet av februaritjejen
Tack, för ditt svar, för jag är en tjej som gillar att baka och laga mat och vill gärna lära mig nya recept, och recepten.se är så bra hemsida, så jag försöker hitta bra recept!
Du kan också gärna kolla min blogg
februaritjejen.bloggplatsen.se

Kommentera gärna också vad du tycker om min blogg!
Med vänlig hälsning:
februaritjejen
Svar till februaritjejen Skrivet av Susanne
Hej, jag försöker göra alla recept enkla och tydliga. Det finns ju recept som är enklare än detta förstås. Kolla gärna igenom mina recept så hittar du säkert något som är tillräckligt enkelt. Ett tips är att klicka på "Receptkategorier" högst upp på sidan eller använda sökfunktionen.
Svar till Nodad Skrivet av Susanne
Yes you can do it a day before you eat it and I would put in the freezer.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest