Nötchokladrutor

Ingredienser:
- 100 g smör
- 1,5 dl strösocker
- 1 dl hasselnötkärnor
- 1 st ägg
- 0,5 tsk bakpulver
- 3 msk kakao
- 1,25 dl (75 g) vetemjöl
Utrustning:
-
elvisp
eller matberedare - ev. hackare
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 8 minuter med över- och undervärme
- Varmluft: 175 °C i mitten av ugnen i 10-12 minuter med varmluftsfunktion
-
Mät upp smör och strösocker i en bunke och låt stå framme så smöret blir rumsvarmt.
Ta under tiden fram en långpanna eller en plåt, ca 25x35 cm eller större och smörj den ordentligt eller klä den med bakplåtspapper som du smörjer. Om du tagit en större plåt eller form så behöver du bara smörja en yta av ca 25x35 cm eftersom smeten inte ska bredas ut mer än så.
Hacka nötterna grovt.
- 100 g smör
- 1,5 dl strösocker
- 1 dl hasselnötkärnor
Smör och strösocker. Smord yta 25x35 cm på bakplåtspapper. Grovhackade nötter. -
Vispa smör och socker till en jämn smet, gärna med elvisp eller använd matberedare.
Smör och socker blandat. -
Tillsätt bakpulver och kakao och vispa till en jämn smet.
Bakpulver och kakao tillsatt. En jämn smet. -
Tillsätt ägget och vispa ordentligt till en jämn smet (ca 30 sekunder med elvisp).
- 1 st ägg
Tillsätt ägg. En jämn smet. -
Tillsätt vetemjölet och rör ihop eller vispa på lägsta hastighet till en jämn smet.
(Tänk på att inte ta för mycket vetemjöl vilket man nästan alltid gör om man gräver med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet. Häll istället upp mjölet eller väg det. För mycket mjöl leder till att smeten blir svår att breda ut och kakorna blir torrare.)
- 1,25 dl (75 g) vetemjöl
Vetemjöl tillsatt. Chokladsmeten klar. -
Bred ut smeten på det smorda området ca 25x35 cm. Strö över nötterna.
Chokladsmeten utbredd. Utströdda nötter. -
Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 8 minuter med över- och undervärme. Med varmluft 175°C i 10-12 minuter.
Grädda i ugnen. -
Låt chokladkakan svalna endast några minuter och skär sedan i rutor och lossa dem från bakplåtspappret eller plåten.
Låt kakorna svalna och lägg dem sedan i burkar.
Nötchokladkakan färdiggräddad. Kakan skuren i rutor - nötchokladrutor.
Näringsvärden
Tips & tricks
Hållbarhet och förvaring
Jag håller på att göra lite av dina kakor bl.a. Dessa nötchokladrutor sen ska jag göra syltkakor etc. Fungerar det att förvara dessa kakor i plastburk (typ matlåda) i rumstemperatur (ska ätas på söndag). Eller blir kakorna dåliga/mjuka av att ligga i plastburk?
Tacksam för svar

webmaster

webmaster

webmaster
Hur länge håller sig kakorna i burkar om man inte fryser de?
Är det bara vi som säger Hassankakor?

webmaster

webmaster