Recepten.se – Recept> Småkakor> Nötchokladrutor

Nötchokladrutor

Mycket goda mjuksega chokladkakor med goda knapriga nötter som är enkla att göra med detta recept. Nötchokladrutorna går snabbt att göra och de brukar ha strykande åtgång!
nötchokladrutor
Mycket goda och enkla nötchokladrutor som går snabbt att göra.
Skriv ut   Mejla
Tid: ca 40 minuter
Mängd: ca 30 st

Ingredienser:

Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 8 minuter med över- och undervärme
  • Varmluft: 175 °C i mitten av ugnen i 10-12 minuter med varmluftsfunktion

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke och låt stå framme så smöret blir rumsvarmt.

    Ta under tiden fram en långpanna eller en plåt, ca 25x35 cm eller större och smörj den ordentligt eller klä den med bakplåtspapper som du smörjer. Om du tagit en större plåt eller form så behöver du bara smörja en yta av ca 25x35 cm eftersom smeten inte ska bredas ut mer än så.

    Hacka nötterna grovt.

    smör och strösocker
    Smör och strösocker.
    smord yta 25x35 cm på bakplåtspapper
    Smord yta 25x35 cm på bakplåtspapper.
    grovhackade nötter
    Grovhackade nötter.
  2. Vispa smör och socker till en jämn smet, gärna med elvisp eller använd matberedare.

    smör och socker blandat
    Smör och socker blandat.
  3. Tillsätt bakpulver och kakao och vispa till en jämn smet.

    bakpulver och kakao tillsatt
    Bakpulver och kakao tillsatt.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  4. Tillsätt ägget och vispa ordentligt till en jämn smet (ca 30 sekunder med elvisp).

    tillsätt ägg
    Tillsätt ägg.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  5. Tillsätt vetemjölet och rör ihop eller vispa på lägsta hastighet till en jämn smet.

    (Tänk på att inte ta för mycket vetemjöl vilket man nästan alltid gör om man gräver med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet. Häll istället upp mjölet eller väg det. För mycket mjöl leder till att smeten blir svår att breda ut och kakorna blir torrare.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    chokladsmeten klar
    Chokladsmeten klar.
  6. Bred ut smeten på det smorda området ca 25x35 cm. Strö över nötterna.

    chokladsmeten utbredd
    Chokladsmeten utbredd.
    utströdda nötter
    Utströdda nötter.
  7. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 8 minuter med över- och undervärme. Med varmluft 175°C i 10-12 minuter.

    grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
  8. Låt chokladkakan svalna endast några minuter och skär sedan i rutor och lossa dem från bakplåtspappret eller plåten.

    Låt kakorna svalna och lägg dem sedan i burkar.

    nötchokladkakan färdiggräddad
    Nötchokladkakan färdiggräddad.
    kakan skuren i rutor - nötchokladrutor
    Kakan skuren i rutor - nötchokladrutor.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (15 g): 69 kcal, 6 g kolhydrater, 4 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer

Tips & tricks

Om du använder matberedare kan du göra hela smeten i den och sedan när du brett ut smeten kan du i matberedaren hacka nötterna grovt och strö över dem.

Hållbarhet och förvaring

Går bra att frysa och håller sig minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av lilusan
hade man tagit bort nötterna hade det blivit kladdkaka
Skrivet av lilusan
det är så gott eller jag vet inte en men jag testade smeten och det var bland den godaste bakelsen jag någonsin smakat och lukten fantastisk
Skrivet av Gudrun
8 minuter är alldeles för lite, tittar man på andra recept är 15 min vanligare
Skrivet av Marlene
Jättegott! Jag gjorse en glutenfri variant där jag bytte vetemjöl mot 1 dl bovetemjöl. Minskade sockret till 0,75 dl, funkade fint. Kakan blev mer en kladdkaka, håller inte ihop så där som vetemjöl gör men funkar fint att äta på fat med sked och en klick vispad grädde.
Skrivet av Maria
Hej! En snabb enkel fråga! Jättefina bakrecept förresten :)

Jag håller på att göra lite av dina kakor bl.a. Dessa nötchokladrutor sen ska jag göra syltkakor etc. Fungerar det att förvara dessa kakor i plastburk (typ matlåda) i rumstemperatur (ska ätas på söndag). Eller blir kakorna dåliga/mjuka av att ligga i plastburk?

Tacksam för svar
Svar till Helena Skrivet av Susanne
Ja jag håller med dig om det och jag har nu ändrat till 25x35 cm, så som jag också bakat kakorna nu senast. Tack för att du skrev det!
Skrivet av Helena
När jag bakade de här kakorna tyckte jag att det blev lite tunt om man bredde ut smeten till 30*40 cm. Mängden hackade nötter ovanpå blev inte heller så täckande på den stora ytan som bilden visar. Mitt tips är att breda ut smeten på lite mindre yta men behålla samma mängd nötter, gräddningstid och -temperatur
Svar till Sara Skrivet av Susanne
Det vet jag faktiskt inte, jag har inte provat.
Skrivet av Sara
Hej! Kan man använda kokosfett i stället för smör?
Svar till Annika Skrivet av Susanne
2 veckor minst, förmodligen betydligt längre.
Skrivet av Annika
Hej!
Hur länge håller sig kakorna i burkar om man inte fryser de?
Skrivet av Katja
Det här ser ut som receptet på Hassankakor, som vi alltid har kallat dem i min familj. De serverades bara till jul och kanske om man varit riktigt snäll, så kunde man önska sig dem till födelsedagen.
Är det bara vi som säger Hassankakor?
Svar till Sara Skrivet av Susanne
Ja det går säkert bra. Blir förstås inte nötchokladrutor då - du får döpa om dem till mandelchokladrutor ;)
Skrivet av Sara
kan man använda mandel istället hasselnötter?
Svar till frida Skrivet av Susanne
Tänk på att receptet är anpassat till 30x40 cm så om du har en större plåt så kanske inte smeten räcker. Man får räkna på ytan för att se hur stor sats man ungefär bör göra. Dubbel yta = dubbel sats.
Skrivet av frida
blev inte alls smet så de räckte och 1dl nötter räcker inte. idag blir de att testa med dubbel sats
Skrivet av Lena
Blev inte alls så mycket smet så det räcker till en långpanna...
Skrivet av Paulina
Roligt recept (:, hahah, gjorde om det lite , därför att jag märkte att jag var slut på kakao , så jag tog Oboy & Nutella istället ,hhaha , får se hur det blir , men tack för receptet!
Skrivet av Erica
Helt ok recept. Rätt lätt och gott med mkt nötter!
  1
Recept och foto: Susanne Jarl