Chokladcigarrer

Ingredienser:
- 175 g smör
- 1 dl strösocker
- 2 dl (ca 125 g) hasselnötkärnor
- 3 dl (180 g) vetemjöl
- 2 msk mjölk eller grädde
Garnering:
- 100 g mörk choklad
Utrustning:
- ev. elvisp
- ev.
matberedare
eller mixer
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 12 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme en stund tills smöret blivit mjukt. Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.
- 175 g smör
- 1 dl strösocker
Smör och strösocker. Smör och strösocker blandat. -
Hacka, mixa eller mal nötterna fint. Använd gärna en matberedare eller mixer.
- 2 dl (ca 125 g) hasselnötkärnor
Hasselnötter i matberedare. Mixade hasselnötter. -
Tillsätt nötterna, vetemjölet och mjölken till smör- och sockersmeten. Rör ihop till en jämn kakdeg (fortsätt gärna använda elvisp med vispar).
(Mät upp vetemjölet genom att väga det eller hälla upp i litermått. Undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar för mycket. Tar man för mycket mjöl blir kakdegen svår att få ihop. Om kakdegen inte går ihop kan man tillsätta mer smör och/eller mjölk.)
Tillsätt nötter, vetemjöl, mjölk. En jämn kakdeg. -
Rulla ut degen till knappt fingertjocka längder. Skär alla längderna på samma gång i 5 cm långa bitar.
Lägg dem bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper. (Om man vill kan man först rulla varje bit ett varv på bakbordet eller plåten så de får en jämnare form.)
Fingertjocka längder. Skär ca 5 cm breda. Kakdeg i bitar på plåt. -
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 12 minuter tills de fått lite färg.
Låt kakorna svalna helt.
Grädda i ugnen. Färdiggräddade chokladcigarrer. -
Smält chokladen i vattenbad eller mikron, smält helst i en skål med liten diameter.
(När drygt hälften av chokladen smält så behöver man inte värma mera, rör lite då och då så smälter resten av befintlig värme. Om du värmer på i mikro så måste du vara extra försiktig så du inte kör på för hög effekt för länge, gör du det kan chokladen bli kornig.)
- 100 g mörk choklad
Smälter choklad i vattenbad. Smält choklad i skål med liten diameter. -
Doppa ena änden av kakorna i choklad. Skrapa gärna bort överflödig choklad på undersidan.
Lägg chokladcigarrerna på bakplåtspapper och låt stelna i rumstemperatur eller kylskåp.
Lägg kakorna i en burk med lock med bakplåtspapper mellan lagren. Går bra att frysa.
Doppa ena änden i choklad. Lägg på bakplåtspapper. Chokladen har stelnat. Chokladcigarrerna är klara.
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring
Superfin sida, stort tack för ditt fina jobb med alla goda recept med bilder o utförlig beskrivning!!
Mvh Sofie

webmaster

webmaster

webmaster
Jag undrar hur länge dessa kakor klarar sig utan att frysas?? Ska jag förvara dom i kylen?

webmaster

webmaster
Svar till Safa: Smälta choklad i vattenbad: Ta lite vatten (ca en fjärdedel av kastrullens volym) i en kastrull, låt detta koka upp och sänk sedan värmen så att det slutar koka men fortfarande är varmt. Ta en bunke i rostfritt stål som har större diameter upptill än kastrullen och lägg den i kastrullen. I bunken lägger du chokladen. Eftersom bunken leder värme bra så smälter chokladen. Rör gärna om lite så går det fortare.
I mikro: Dela chokladen i lite mindre bitar och lägg i en skål som tål mikro. Kör på högsta effekt ca 1 minut. Ta ut och rör om lite. Kör sedan på högsta effekt kanske 30 sek och rör om igen. Upprepa. När du märker att det börjar bli smält så kan du köra lite kortare i mikron och när det bara är lite kvar på slutet så kan du ta ut den för det sista smälter av värmen från den redan smälta chokladen. Total tid i mikron brukar bli 2-3 minuter. OBS: Använd grytvantar eller grytlappar när du tar ut skålen för den brukar bli riktigt varm.
jag undrar hur man smälter choklad i vattenbad? HUR många minuter har man chokladen annars i mikron?

webmaster

webmaster

webmaster
Jag undrar om man kan göra detta, fast utan nötterna?
För jag tål inte nötter. :(

webmaster