Bananpannkakor

Ingredienser:
- 2-3 st bananer
- 4 st ägg
- 2 tsk vaniljsocker
- eller 1 tsk vaniljpulver
- 0,5-1 tsk salt
- ca 15 g smör att steka i
Tillbehör:
- ca 250 g hallon eller andra bär
Utrustning:
-
Skala bananerna och lägg i en bunke. Mosa bananerna med en gaffel.
(Tag det mindre antalet bananer, 2 st för en sats smet om de är stora.)
- 2-3 st bananer
Tre små skalade bananer. Mosad banan i bunke. -
Tillsätt äggen. Rör/vispa till en jämn smet med gaffeln.
- 4 st ägg
Mosad banan och ägg. Mosad banan och ägg blandat. -
Tillsätt vaniljsocker (eller vaniljpulver) och salt. Rör så det blir blandat med gaffeln. Nu är smeten klar.
(Välj den mindre mängden salt om du kommer steka i en klick normalsaltat smör och välj den större mängden salt om du kommer att steka i osaltat smör eller om du använder väldigt lite smör när du steker.)
- 2 tsk vaniljsocker
- eller 1 tsk vaniljpulver
- 0,5-1 tsk salt
Vaniljsocker och salt tillsätts. Bananpannkakssmet. - 2 tsk vaniljsocker
-
Hetta upp en stekpanna på medelvärme med en klick smör. När smöret slutar bubbla är det dags att börja steka.
- ca 15 g smör att steka i
Dags att börja steka. -
Häll på bananpannkakssmet så det täcker ungefär halva stekpannan.
Vinkla stekpannan lite så att smeten rinner ut och blir jämntjock utan att för den skull bli alltför tunn.
(Gör man bananpannkakorna alltför stora och tunna går de lättare sönder när man vänder, gräddningstiden blir också kortare om de är tunnare, man får prova sig fram.)
Bananpannkakssmet i stekpanna. -
Stek ca 1-2 minuter på medelvärme och vänd sedan och stek ca 30 sek - 1 minut på andra sidan (precis som man steker vanliga pannkakor). Första bananpannkakan tar oftast längre tid.
(Exakt vilken effekt på spisen och hur lång tid det tar får man prova sig fram. Lyft med en stekspade och kolla hur det ser ut under. Man kan även se att pannkakssmeten stelnar ovanpå och i kanten att den börjar få gyllene färg, då brukar de vara klara att vända. Om bananpannkakan blir bränd innan den är genomstekt så sänk effekten. Jag steker på 5 av 9.)
Dags att vända. Stek på andra sidan. -
Servera bananpannkakorna med hallon eller andra bär.
- ca 250 g hallon eller andra bär
Bananpannkaka serverad med hallon.
Näringsvärden
Matlåda
Serveringstips
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster

webmaster