Lingonsylt är jättelätt att göra själv och den blir mycket godare än köpt. Det går bra att använda vanligt strösocker eftersom lingon naturligt innehåller pektin, men vill man ha sin sylt fastare kan man använda syltsocker som innehåller tillsatt pektin. Syltsockret innehåller även konserveringsmedel som förlänger hållbarheten, men även utan konserveringsmedel håller sig lingonsylt flera år om den förvaras svalt.
Låt koka upp på medelvärme under omrörning. Låt koka ca 12 minuter. Om det skvätter, sänk värmen, men inte mer än att det fortfarande kokar.
Låt koka upp på medelvärme och rör runt.Vätskan i lingonen börjar koka och sockret smälter.Det börjar bubbla lite.
Ta bort det mesta av det rosa skummet. Detta görs för att få längre hållbarhet på sylten.
Det bildas skum.Ta bort det värsta skummet.
Häll upp i rena glasburkar med tättslutande lock. För längre hållbarhet rekommenderas att ställa in glasburkarna i 150°C varm ugn minst 15 minuter innan man häller upp sylten (se planeringstips nedan).
Sätt på locken. Låt svalna. Din lingonsylt är nu klar!
Lingonsylten är klar.Häll upp i glasburkar eller porslinsburkar med lufttäta lock.
Näringsvärde för hela mängden (1675 g): 2565 kcal, 602 g kolhydrater, 6 g fett, 8 g protein
Tips & tricks
Eftersom lingon innehåller en hel del pektin naturligt så kan man använda vanligt strösocker. Syltsocker innehåller extra pektin. Om du tar strösocker istället för syltsocker så blir lingonsylten något rinnigare eftersom syltsocker innehåller pektin som gör sylten tjockare till skillnad från vanligt strösocker. Därför är det extra viktigt att låta lingonen rinna av ordentligt efter att de sköljts för att inte få med onödig vätska som gör sylten ännu rinnigare. Tänk också på att inte sortera bort ljusa lingon eftersom de innehåller mer pektin än mörka lingon.
GI Tips
Lingonsylt har högt GI eftersom det innehåller mycket socker. Ät istället tinade frysta lingon.
Tips för att undvika tillsatser
Syltsocker innehåller konserveringsmedlet kaliumsorbat. Vill man slippa tillsatser väljer man vanligt strösocker. Lingonsylt har väldigt lång hållbarhet även utan konserveringsmedel.
Planeringstips
Sterilisera glasburkarna så här: Sätt glasburkar och lock (placera locken på högkant mellan burkarna) på en plåt eller långpanna med bakplåtspapper. Placera i kall ugn. Sätt värmen på 150°C och över- och undervärme alternativt varmluft. När ugnen uppnått rätt temperatur (en lampa på ugnen slocknar) låter man burkarna stå i värmen i 15 minuter. Då dör alla bakterier och eventuella mögelsvampar. Stäng av värmen och ta ut burkarna efter hand som du fyller på varm sylt. Skruva på locken så snart som möjligt.
Hållbarhet och förvaring
Förvara i kylskåp. Håller sig i flera år.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Gun Jonefjord
Hur mycket flytande pektin, till 3 L. lingonsylt, som blivit för tunn?
️ Skrivet av Carl
Perfekt sätt att koka lingonsylt
Tack
webmaster
️ Skrivet av Susanne
Tack för bra tips och vilket bra namn. 😊👍
️ Skrivet av Lars Lans
Så enkelt att göra egen sylt. Jag gör enligt ditt recept men använder 50/50 lingon blåbär. Sonen har döpt den sylten till "Blångonsylt". Funkar jättebra till såväl gröten som våfflor.
// Lars
️ Skrivet av Marianne
Lingon innehåller mycket pektin, så det funkar bra med vanligt socker. Men ett gammalt knep är att koka bären (ev tillsätta lite vatten, nån msk, eller del beroende på mängd). Det ska kokas högst en kvart och skummas väl. Därefter tas pannan från spisen, kan medfördes sättas i kallt vatten i diskhon. Sedan börjar man röra och tillsätta socker allt eftersom. Man rör tills sylten är kall/sval. Ju längre tid man rör, ju fastare blir sylten.
Marianne
️ Skrivet av Ami
Fyra burkar med kokt lingonsylt råkade frysa i bilen där jag ställt dom. Sylten blev alldeles sockrig och klumpig! Kan man rädda den på något sätt?
Ami
️ Skrivet av Åse Moberg
För sterilisering av burkar: sätt glasburkar och lock (placera locken på högkant mellan burkarna) på en smörpappersklädd långpanna. Placera i kall ugn. Sätt värmen på 150 grader. När ugnslampan slocknar låter man burkarna stå i värmen 15 minuter. Nu har alla ev mögelsvampar dött. Stäng av värmen och ta ut burkarna efter hand som du fyller på varm sylt. Skruva på locken så snart som möjligt.
webmaster
Svar till
Christian
️ Skrivet av Susanne
Jo du kan ju spä ut den med vatten, du kan ju tillsätta mer socker om du tycker smaken blir sämre. Det är ju för övrigt så det är med köpt lingonsylt, den är utspädd med vatten och så har man tillsatt mer socker och förtjockningsmedel, det är ju mycket billigare med vatten, socker och förtjockningsmedel än lingon... men det är ju också därför den hemgjorda är så mycket godare. :)
️ Skrivet av Christian
Hej! Jag gjorde lingonsyltreceptet för ett tag sedan och blev jättenöjd. Jag tänkte göra det igen nu men skulle vilja ha lingonsylten mer rinnig. Ungefär så som den är när man köper den i affären.
Jag använde vanligt strösocker när jag gjorde sylten sist men den blev inte rinnig av detta.
Finns det något sätt att göra på för att få den mer flytande?
Tänkte om man kunde spä ut den med vatten, men då kanske smaken försvinner?
Vänliga hälsningar Christian
️ Skrivet av Olle
Jag tar stora kitteln rymmer 15 liter lingon och 1 liter vatten, kokar upp och sätter till 2 kg socker. sedan burkas det.
Brukar bli bra "Bärmås".
️ Skrivet av Lalala
Tillsätter du 50% socker hamnar sockerhalten på 33,3%.
(samma fenomen som när man lägger på 25% moms, men momsdelen blir bara 20% av varans pris ;)
Sambon plockade sjukt mkt lingon, ska prova detta recept.
webmaster
Svar till
Olle
️ Skrivet av Susanne
Kanske påverkar det hållbarheten?
️ Skrivet av Olle
Varför är det så noga att plocka bort Blåbären i Lingonen.
Eller kan man låta dom vara kvar?
️ Skrivet av Hans
Ni pratar om olika sorts procent. 50 viktprocent, 25 volymprocent. De skiljer sig så fort ingredienserna inte väger lika mycket per volymsenhet, d.v.s. nästan alltid. Antar att 25 volymprocent är lagom.
️ Skrivet av Anders
2 liter lingon väger ca 1kg. Om man då tillsätter 0,5 kg socker så är det 50%.
️ Skrivet av Angelica
0,5kg av 2kg ÄR 25% inte 50%!!!
webmaster
Svar till
Peter Karlsson
️ Skrivet av Susanne
Ja det beror ju dels på hur sura lingonen är och sin egen smakpreferens. Men förutom det så har även sockret en konserverande effekt så om man minskar på sockret så minskar hållbarheten.
️ Skrivet av Peter Karlsson
Varför 50% socker det räcker med 25% socker då blir den mycket godare.
webmaster
Svar till
Väktaren
️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att höra! :)
️ Skrivet av Väktaren
Jag hatar att laga mat. Men fick ett tips på att jag kan göra egen lingonsylt av en kompis, din sida med enkla tips och framförallt bilder till var jättebra för en äldre grabb som aldrig lagat nått i hela sitt liv. TACK Susanne
️ Skrivet av magnus
går utmärkt att använda stevia eller sukrik om man vill ha det till sin lågkolhydratkost
️ Skrivet av Per
Jag ska prova receptet. Har kokat förr men minns inte receptet jag hade då. En av de verkligt stora fördelarna med att koka själv är ju att man kan minska sockermängden, så jag kanske tar lite mindre istället.. återkommer
webmaster
Svar till
Marie
️ Skrivet av Susanne
Ja dels är det en smaksak men det beror också på hur syrliga lingonen är. Så man får smaka sig fram till hur mycket socker man behöver!
️ Skrivet av Marie
Det var ett bra recept, men tycker att det behövdes lite mer socker. jag la till ca en halv dl.