Recepten.se – Recept> Lunch> Stuvade makaroner

Stuvade makaroner

Ett enkelt recept på vardagsrätten stuvade makaroner. Receptet är baserat på Kungsörnen Gammaldags Idealmakaroner med en normal koktid på 7-8 minuter.
Stuvade makaroner
Stuvade makaroner serverade med stekt korv och wokgrönsaker. Ett gott och enkelt recept att göra.
Skriv ut   Mejla
Tid: 30 minuter
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Serveringsförslag:

Vegetariskt

Stuva makaroner så här:

  1. Använd en kastrull med tjock botten eller en kastrull i teflon för att minska risken att det bränner fast i botten.

    Koka upp mjölken och tillsätt salt och makaroner.

    koka upp mjölk
    Koka upp mjölk.
    tillsätt salt
    Tillsätt salt.
    tillsätt makaroner
    Tillsätt makaroner.
  2. Detta ska nu stå och koka på svag värme i ca 25 minuter så att makaronerna blir riktigt mjuka. Se till att du rör om några gånger så att det inte bränner fast i botten.

    makaronerna just ihällda
    Makaronerna just ihällda.
    makaronerna kokar
    Makaronerna kokar.
    makaronerna är snart klara
    Makaronerna är snart klara.
  3. Under tiden makaronerna kokar, stek korven och wokgrönsakerna (eller andra tillbehör).

    Jag steker först korven och lägger över på ett fat och steker därefter wokgrönsakerna i smör eller olja, saltar lite, sänker värmen och lägger därefter tillbaka korven ovanpå grönsakerna så att allt hålls varmt tills makaronerna är klara.

    stek korven
    Stek korven.
    lägg över korven på ett fat
    Lägg över korven på ett fat.
    stek wokgrönsaker
    Stek wokgrönsaker.
    lägg korven ovanpå
    Lägg korven ovanpå.
  4. När makaronerna är riktigt mjuka och sugit upp det mesta av mjölken (man ska inte hälla bort någon mjölk) så är de klara. Smaka av med salt, peppar och muskot.

    Servera med korv och grönsaker.

    färdiga stuvade makaroner
    Färdiga stuvade makaroner.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (295 g): 308 kcal, 44 g kolhydrater, 8 g fett, 12 g protein, 1 g fibrer

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Nina
Enkelt, gott och uppskattat
Skrivet av Inredningshjälpen
Men alltså, stuvade makaroner, en klassiker som jag inte ätit på hur länge som helst.
Fast godaste tillbehöret enlig mig är hemmagjorda köttbullar.
Glöm ej heller en liten skvätt vispgrädde i stuvningen så blir det extra "Mmmmmm"

Kram INREDNINGSHJÄLPEN
Svar till Jimmy Rönnudd Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!
Skrivet av Jimmy Rönnudd
Ha gärna lite strösocker i stuvningen. Förhöjer smaken.
Svar till Matilda Skrivet av Susanne
Ta gärna en fetare mjölk med 3% fett. Sedan är det bra med makaroner som har lite längre koktid, gammaldags makaroner tror jag ska koka ca 10 minuter om jag inte minns fel så försök hitta en pastasort med lite längre koktid. Sedan gäller det att koka på riktigt svag värme för ju mer värme desto mer vätska kokar bort. Man kan lägga ett lock på glänt men man måste ha koll så det inte kokar över, särskilt i början. Skriv gärna om du provar igen och berätta hur det går! :)
Skrivet av Matilda
Jag har flyttat till Danmark, där de gammaldags makaroner inte finns att köpa (har i alla fall aldrig sett några), så jag använde mig av andra makaroner. Vet inte om jag gjorde något fel, men jag misslyckades totalt. Hade 1 liter lättmjölk till 5 dl makaroner. Mjölken "tog slut" halvvägs under kokningen, gick i panik och öste på lite vatten. Det blev okej ändå, men tappade lite av sin mjuka stuvade makaroner.
Svar till ?? Skrivet av Susanne
Det går men det blir inte alls lika bra med snabbmakaroner.
Skrivet av ??
Kan man använda snabbmakaroner??
Svar till lume Skrivet av Susanne
Ja man kan använda vanliga makaroner. Men vill man ha klassiska stuvade makaroner så är gammaldags makaroner bäst.
Skrivet av lume
Hej jag undrar om man kan använda vanliga makaroner istället för de som står i recepten kan ni svara så snabbt så möjlig
Svar till Kasper Skrivet av Susanne
Tack för jättebra tips och info! Hur mycket smör tycker du är lagom? Jag hävdar att smör är nyttigt!
Jag kommer inte ihåg allt jag skrivit genom åren, svinto är absolut inget jag förespråkar om du frågar mig idag, mitt tips som jag nuförtiden alltid rekommenderar i första hand är maskindiskpulver. Alltid bra att ha hemma oavsett om man har diskmaskin eller inte. Svinto är verkligen en sista utväg.
Skrivet av Kasper
Ps, Vill bara säga två saker till;

- Receptet är supergott, det är inget fel på det alls, brorsan började bröla som en mammut av välbehag när jag serverade honom detta!

- Jag läste här någonstans i kommentarerna, susanne, att du förspråkar svinto i pannor och grytor... Jag har personligen ingen koll alls på vad husmor säger om saken, men jag vet att molekylerna i svinto är hårdare än i grytor och pannor, vilket i praktiken innebär att du sandpapprar din gryta. Detta gör att metallen kan lossna när du senare värmer upp den igen vid matlagning, och atomerna börjar fara runt av värmen. Kort sagt; du kommer få metall i din mat. Tveklöst.
Skrivet av Kasper
Problemet är ett faktum; detta recept bygger på att koka mjölk, vilket inte är så enkelt som det låter då beståndsdelarna i mjölk blir allt mindre flytande då vätskan förångas. Detta är kemi, kort sagt.

Sättet att bekämpa detta är att tillföra fett (helst animaliskt, det binder bättre med mjölk som också är animaliskt - hälsoeffekten är din ensak), så som en sked flytande margarin eller smör. Den kritiska fasen är att koka upp mjölken, så börja med snäppet över hälften av vad din spis pallar, och rör om som en dåre. Tänk på att du inte måste låta din kastrull sitta på spisen - den går att flytta ut för att temporärt minska värmen.

Fysik och kemi folk - husmors råd är oftast bara dåligt formulerad och ibland helt felaktig fysik.
Svar till Johan Skrivet av Susanne
Det har jag inte provat så jag vet inte. Skriv gärna om du provar och berätta om de blev bra eller inte!
Skrivet av Johan
Kan man frysa makaronerna?
Skrivet av Rukia
jag gjorde receptet men jag använde inte kolmusknöt och det var jätt gott
Skrivet av jag
Det ska vara en nypa socker i "äkta"makaronstuvning! ;)
Skrivet av tant
Testa Kardemumma istället för muskot.
Svar till Susanne Skrivet av Mattias
Jag kör på detta receptet och använder snabbmackaronisar. Funkar
kalas :)
Skrivet av Fettot
Perfekt stuvning.
Svar till Caroline Skrivet av Susanne
Jag har bara provat med ideal-makaroner men borde väl gå även med annan pasta.
Skrivet av Caroline
Gör det någon skillnad om man använder vanliga stabbmakaroner eller helt "vanlig" pasta?
Skrivet av kimsis
Ja efter två brända kastruller blev det ändå gott! Sicken tur man har :)
Svar till Lina Skrivet av Susanne
Tack snälla! :)
Skrivet av Lina
Så himla gott!!! Denna sida är verkligen perfekt och i min smak och tycke!
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl