Stuvade makaroner

Ingredienser:
- 5 dl makaroner (Kungsörnen Gammaldags Ideal)
- 1 liter mjölk gärna 3% fetthalt
- 0,5 tsk salt
- ev. malen svartpeppar
- ev. muskotnöt
Serveringsförslag:
- ev. ca 600 g grillkorv
- ev. ca 500 g wokgrönsaker
-
Använd en kastrull med tjock botten eller en kastrull i teflon för att minska risken att det bränner fast i botten.
Koka upp mjölken och tillsätt salt och makaroner.
Koka upp mjölk. Tillsätt salt. Tillsätt makaroner. -
Detta ska nu stå och koka på svag värme i ca 25 minuter så att makaronerna blir riktigt mjuka. Se till att du rör om några gånger så att det inte bränner fast i botten.
Makaronerna just ihällda. Makaronerna kokar. Makaronerna är snart klara. -
Under tiden makaronerna kokar, stek korven och wokgrönsakerna (eller andra tillbehör).
Jag steker först korven och lägger över på ett fat och steker därefter wokgrönsakerna i smör eller olja, saltar lite, sänker värmen och lägger därefter tillbaka korven ovanpå grönsakerna så att allt hålls varmt tills makaronerna är klara.
- ev. ca 600 g grillkorv
- ev. ca 500 g wokgrönsaker
Stek korven. Lägg över korven på ett fat. Stek wokgrönsaker. Lägg korven ovanpå. -
När makaronerna är riktigt mjuka och sugit upp det mesta av mjölken (man ska inte hälla bort någon mjölk) så är de klara. Smaka av med salt, peppar och muskot.
Servera med korv och grönsaker.
- ev. malen svartpeppar
- ev. muskotnöt
Färdiga stuvade makaroner.
Näringsvärden
Fast godaste tillbehöret enlig mig är hemmagjorda köttbullar.
Glöm ej heller en liten skvätt vispgrädde i stuvningen så blir det extra "Mmmmmm"
Kram INREDNINGSHJÄLPEN

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Jag kommer inte ihåg allt jag skrivit genom åren, svinto är absolut inget jag förespråkar om du frågar mig idag, mitt tips som jag nuförtiden alltid rekommenderar i första hand är maskindiskpulver. Alltid bra att ha hemma oavsett om man har diskmaskin eller inte. Svinto är verkligen en sista utväg.
- Receptet är supergott, det är inget fel på det alls, brorsan började bröla som en mammut av välbehag när jag serverade honom detta!
- Jag läste här någonstans i kommentarerna, susanne, att du förspråkar svinto i pannor och grytor... Jag har personligen ingen koll alls på vad husmor säger om saken, men jag vet att molekylerna i svinto är hårdare än i grytor och pannor, vilket i praktiken innebär att du sandpapprar din gryta. Detta gör att metallen kan lossna när du senare värmer upp den igen vid matlagning, och atomerna börjar fara runt av värmen. Kort sagt; du kommer få metall i din mat. Tveklöst.
Sättet att bekämpa detta är att tillföra fett (helst animaliskt, det binder bättre med mjölk som också är animaliskt - hälsoeffekten är din ensak), så som en sked flytande margarin eller smör. Den kritiska fasen är att koka upp mjölken, så börja med snäppet över hälften av vad din spis pallar, och rör om som en dåre. Tänk på att du inte måste låta din kastrull sitta på spisen - den går att flytta ut för att temporärt minska värmen.
Fysik och kemi folk - husmors råd är oftast bara dåligt formulerad och ibland helt felaktig fysik.

webmaster
kalas :)

webmaster

webmaster