Saffranspannacotta

Ljuvligt god och krämig pannacotta smaksatt med saffran som är väldigt enkel att göra med detta recept. Att garnera med lingon blir både vackert och framför allt en väldigt fin smakkombination med de syrliga bären. Servera saffranspannacotta till dessert till advent, lucia, jul eller nyår.
saffranspannacotta
Tid: 15 minuter + 2 timmar i kylen
4 portioner

Ingredienser:

Ev: Garnering:

Glutenfritt
Vegetariskt - Byt ut gelatinet och strösockret mot 1 dl gelésocker. Koka då upp vaniljsocker, grädde, saffran och gelésocker och låt detta koka 30 sekunder och häll därefter upp i portionsglas.

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. För att få ut extra smak ur saffranet kan man mortla det med lite strösocker, ca en tesked. Detta är inte nödvändigt och kan hoppas över om man inte har tid eller inte har en mortel.

    instruktion steg 1 saffranspannacotta
    Saffran och strösocker.
  2. Lägg gelatinbladen i blöt.

    instruktion steg 2 saffranspannacotta
    Gelatinblad i vatten.
  3. Blanda vispgrädde, strösocker och vaniljsocker i en kastrull. Tillsätt saffranet (mortlat eller inte) och vispa så det blandas.

    instruktion steg 3.1 saffranspannacotta
    Socker, vispgrädde, saffran.
    instruktion steg 3.2 saffranspannacotta
    Blanda.
  4. Låt koka upp under omrörning.

    instruktion steg 4 saffranspannacotta
    Koka upp.
  5. Krama ur gelatinbladen.

    Ta bort kastrullen från plattan och vispa ner gelatinbladen. Vispa tills gelatinbladen smält.

    instruktion steg 5.1 saffranspannacotta
    Krama ur gelatinbladen.
    instruktion steg 5.2 saffranspannacotta
    Vispa ner gelatinet.
    instruktion steg 5.3 saffranspannacotta
    Vispa tills gelatinet smält.
  6. Häll upp i portionsglas. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp i minst 2 timmar.

    instruktion steg 6 saffranspannacotta
    Häll upp i portionsglas.
  7. Vid servering kan man garnera med t.ex. lingon, tranbär och/eller siktat florsocker.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (86 g): 326 kalorier, 13 g kolhydrater, 30 g fett, 2 g protein, 0 g fibrer

Tips & tricks

Om du vill göra för 6 portioner så rekommenderar jag 5 dl vispgrädde, 0.5 dl strösocker, 1.5 tsk vaniljsocker, 3 gelatinblad och 1 g (2 frp) saffran.

LCHF Tips

Byt ut strösocker mot stevia strö och vaniljsocker mot vaniljstång eller vaniljpulver.

Variationstips

Ta äkta vaniljstång istället för vaniljsocker. Kolla in receptet på vaniljpannacotta för att se hur man gör.

Planeringstips

Gör saffranspannacottan 1-2 dagar före servering och förvara i kylskåp. Täck med plastfolie.

Hållbarhet och förvaring

Saffranspannacottan håller sig minst 5 dygn i kylskåp. Täck med plastfolie så inte ytan torkar.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Anna B Skrivet av Susanne
Tack för tipset! Jag har skrivit in det i receptet!
Skrivet av Anna B
Kan tipsa om att man kan göra pannacottan LCHF om man byter ut strösocker mot stevia och vaniljsocker mot vaniljstång eller vaniljpulver.
Skrivet av Melissa
Oooh, denna saffranspannacotta var himmelskt god! Det blev fyra stycken över efter julmiddag, de slank ner med stor lätthet! Mums mums mums!
Svar till Pernilla Skrivet av Susanne

Tack för bra tips! Ja man kan variera mängden socker och gelatin efter eget tycke och smak.

Pannacotta är ett väldigt bra recept - det är enkelt, resultatet känns à la lyxig restaurang och det är lätt att variera och nästan omöjligt att misslyckas med!

Skrivet av Pernilla
Brukar ha 1 dl socker till 5 dl grädde, samt 4 gelatin. Gjorde variant med 1 paket saffran, samt russin i botten som jag först kokat i glögg. Mycket omtyckt av mina gäster

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest