Smält rabarber i yoghurt med mandelfras

Mycket gott recept på en efterrätt med rabarber där syrligt och mjukt möter sött och krispigt.
Smält rabarber med mandelfras
Tid: 20 minuter
2 ganska stora portioner

Ingredienser:

Smält rabarber:

Mandelfras:

Yoghurt:

Glutenfritt - Använd glutenfria havregryn eller byt ut dem mot t.ex. mandelspån.
Vegetariskt
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Skala rabarbern och skär i bitar, ca 1 cm tjocka.

    instruktion steg 1.1 smält rabarber i yoghurt med mandelfras
    Skalad rabarber.
    instruktion steg 1.2 smält rabarber i yoghurt med mandelfras
    Skär i skivor.
  2. Lägg rabarberbitarna i en kastrull och häll på sockret.

    instruktion steg 2 smält rabarber i yoghurt med mandelfras
    Rabarber och socker.
  3. Sätt på plattan på svag värme och låt rabarbern smälta i sockret och vätskan som kommer från rabarbern själv. När rabarbern blir varm frigörs vätska från rabarbern - den smälter. Låt puttra i sin egen vätska tills den är mjuk och börjar falla sönder, då är den färdigsmält.

    Det tar ungefär 10 minuter från att det börjar fräsa lite när rabarbern blir varm tills rabarbern är färdigsmält. Då ska den vara mjuk. Du kan använda lock så går det lite fortare, ca 8 min och utan lock ca 12 minuter. Det viktigaste är att koka på svag värme.

    När det är klart så tar du av kastrullen från plattan, tar av locket om du använt det och låter svalna.

    (Gör gärna mandelfraset under tiden rabarbern kokar.)

    instruktion steg 3.1 smält rabarber i yoghurt med mandelfras
    Låt rabarbern smälta.
    instruktion steg 3.2 smält rabarber i yoghurt med mandelfras
    Färdigsmält rabarber.
  4. Grovhacka mandeln. Använd gärna en vass kniv.

    instruktion steg 4.1 smält rabarber i yoghurt med mandelfras
    0,5 dl sötmandel.
    instruktion steg 4.2 smält rabarber i yoghurt med mandelfras
    Grovhackad sötmandel.
  5. Smält smöret i en stekpanna. Häll på hackad mandel och havregryn som kommer att suga upp smöret.

    Låt steka på medelhög värme tills de blivit lite gyllengulaktiga i färgen och det luktar mandel. Det tar några minuter.

    instruktion steg 5.1 smält rabarber i yoghurt med mandelfras
    Smält smör.
    instruktion steg 5.2 smält rabarber i yoghurt med mandelfras
    Havregryn och hackad mandel.
    instruktion steg 5.3 smält rabarber i yoghurt med mandelfras
    Rör runt.
    instruktion steg 5.4 smält rabarber i yoghurt med mandelfras
    Stek till gyllene färg.
  6. Ta av stekpannan från värmen och strö över socker och kanel och blanda runt.

    instruktion steg 6.1 smält rabarber i yoghurt med mandelfras
    Strö över kanel och socker.
    instruktion steg 6.2 smält rabarber i yoghurt med mandelfras
    Rör om. Klart.
  7. Varva smält rabarber, yoghurt och mandelfraset i portionsglas. Servera direkt!

    (Om du inte vill servera direkt låt den smälta rabarbern och mandelfraset stå framme i rumstemperatur och lägg ihop med yoghurten strax före servering eftersom mandelfraset förlorar sin krispighet annars.)

    instruktion steg 7 smält rabarber i yoghurt med mandelfras
    Varva yoghurt, rabarber och mandelfras.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (209 g): 439 kalorier, 32 g kolhydrater, 30 g fett, 9 g protein

Planeringstips

Smält rabarber och mandelfraset kan förberedas. Förvara i rumstemperatur (eller kylskåp) fram till servering, men blir godast om det är rumstempererat ihop med den kalla yoghurten när det serveras. Servera direkt efter att du lagt ihop det med yoghurten för att bibehålla krispigheten.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av lina
Jag har sett att det numer finns rabarber i frysdisken.Kan vara bra att veta.Om man inte har tillgång till dom nu på vintern.
Skrivet av Susanne
Svar till "Undrar": Det går bra med äpple, men istället för att "smälta", så skär äpplen i skivor och stek dem i smör i en stekpanna.
Skrivet av undrar..
Kan man göra det här receptet med äpplen istället? Hittar inga rabarber nu på vintern?
Skrivet av mirre-71
använd hermesetas istället så blir det mindre kolhyderater.
Skrivet av Susanne
Svar till Anna: Du kan äta den direkt eller låta rabarbern svalna några minuter. Det viktiga är att man äter direkt efter att man lagt upp blandningen i glasen eftersom yoghurten är kall.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest