Smält rabarber i yoghurt med mandelfras

Ingredienser:
Smält rabarber:
Mandelfras:
Yoghurt:
- 2 dl turkisk yoghurt 10%
-
Skala rabarbern och skär i bitar, ca 1 cm tjocka.
- 1 stjälk (ca 100 g) rabarber
Skalad rabarber. Skär i skivor. -
Lägg rabarberbitarna i en kastrull och häll på sockret.
- 2 msk råsocker
Rabarber och socker. -
Sätt på plattan på svag värme och låt rabarbern smälta i sockret och vätskan som kommer från rabarbern själv. När rabarbern blir varm frigörs vätska från rabarbern - den smälter. Låt puttra i sin egen vätska tills den är mjuk och börjar falla sönder, då är den färdigsmält.
Det tar ungefär 10 minuter från att det börjar fräsa lite när rabarbern blir varm tills rabarbern är färdigsmält. Då ska den vara mjuk. Du kan använda lock så går det lite fortare, ca 8 min och utan lock ca 12 minuter. Det viktigaste är att koka på svag värme.
När det är klart så tar du av kastrullen från plattan, tar av locket om du använt det och låter svalna.
(Gör gärna mandelfraset under tiden rabarbern kokar.)
Låt rabarbern smälta. Färdigsmält rabarber. -
Grovhacka mandeln. Använd gärna en vass kniv.
- 0,5 dl sötmandel
0,5 dl sötmandel. Grovhackad sötmandel. -
Smält smöret i en stekpanna. Häll på hackad mandel och havregryn som kommer att suga upp smöret.
Låt steka på medelhög värme tills de blivit lite gyllengulaktiga i färgen och det luktar mandel. Det tar några minuter.
Smält smör. Havregryn och hackad mandel. Rör runt. Stek till gyllene färg. -
Ta av stekpannan från värmen och strö över socker och kanel och blanda runt.
- 1 msk farinsocker
- eller 1 msk råsocker
- 0,5 tsk kanel
Strö över kanel och socker. Rör om. Klart. - 1 msk farinsocker
-
Varva smält rabarber, yoghurt och mandelfraset i portionsglas. Servera direkt!
(Om du inte vill servera direkt låt den smälta rabarbern och mandelfraset stå framme i rumstemperatur och lägg ihop med yoghurten strax före servering eftersom mandelfraset förlorar sin krispighet annars.)
- 2 dl turkisk yoghurt 10%
Varva yoghurt, rabarber och mandelfras.
Näringsvärden
Planeringstips

webmaster

webmaster
Ska man vänta till rabarbern svalnat eller ska den vara varm?
/Anna