En klassisk tårta med vaniljkräm som fyllning och grönt marsipanlock är alltid god. Tårtan går snabbt och enkelt att baka om man köper ett färdigt marsipanlock.
Vetemjöl och potatismjöl tillsatt.Smeten blandad och klar.
Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter. (Kakan ska släppa kanten och man kan även känna med en provsticka att den är klar, provstickan ska vara torr.)
Smeten i formen.Tårtbotten gräddas i ugnen.
Låt kakan stå i formen i några minuter innan du stjälper upp den på ett fat, en skärbräda eller något annat lämpligt.
Lägg över en bakhandduk och låt svalna.
Färdiggräddad tårtbotten (som skulle kunna varit några minuter mindre i ugnen).Uppstjälpt tårtbotten. Låt svalna under bakhandduk.
Fyllning:
Gör vaniljkrämen enligt receptet eller koka marsankrämen enligt anvisningar på förpackningen. Ta bort kastrullen från plattan.
Vispa grädden (till vaniljkrämen) tjock, den ska vara ganska fast.
Blanda den vispade grädden med vaniljsocker och vaniljkrämen när vaniljkrämen svalnat lite så den är ljummen. Blanda till en jämn smet. Ställ sedan i kylskåp där den kan stå tills det är dags att lägga ihop tårtan.
Vispad grädde till vaniljkrämen.Vaniljkräm och vispad grädde.Vaniljgrädde-kräm.
Skär tårtbotten i 3 delar. Detta görs enklast med en lång brödkniv och man skär lite runt om innan man skär igenom.
Tårtbotten skärs i 3 delar.
Lägg den understa tårtbotten på ett tårtfat. Bred drygt en tredjedel av vaniljgrädde-krämen på den understa tårtbotten.
Understa tårtbottnen på tårtfat.Understa tårtbottnen med fyllning.
Lägg på den mittersta tårtbotten. Bred på drygt en tredjedel av vaniljgrädde-krämen på den mittersta tårtbotten.
Mittersta tårtbottnen pålagd.Mittersta tårtbottnen med fyllning.
Lägg sedan på den översta tårtbotten och bred ut den resterande vaniljgrädde-krämen ovanpå.
Den översta tårtbottnen pålagd.Vaniljgrädde-krämen utbredd.
Vispa grädden (till "foder") ganska så fast.
Bred ut grädden ovanpå vaniljkrämen och runtom på kanten på tårtan.
(Det är viktigt att inte vaniljkrämen eller tårtbotten kommer i kontakt med marsipanen. Grädden fungerar alltså som ett "foder" mellan tårtan och marsipanen, syftet är att motverka att marsipanen börjar "svettas".)
Marsipanlocket pålagt.Prinsesstårta pudrad med florsocker.
Dekorera tårtan med marsipanros och blad som går att köpa färdigt om man inte vill göra själv.
(Gör om du vill en egen marsipanros: Färga en liten klutt marsipan med röd karamellfärg och en annan klutt med grön karamellfärg. Forma små blad av den röda marsipanen och med bladen bygger du ihop en ros. Forma löv av den gröna marsipanen. Tryck med kniv i bladen om du vill ha mönster i bladen. Dekorera tårtan med ros och blad.)
ev. 1 st marsipanros eller annan dekoration (finns att köpa färdigt)
Tårtan kan göras kvällen före servering. Förvara i kylskåp.
Hållbarhet och förvaring
Förvara tårtan i kylskåp. Marsipanen kan börja "svettas" efter några dygn beroende på hur bra man "fodrat" den (läs i receptbeskrivningen). Min tårta på bilderna höll sig 4-5 dygn innan den började "svettas". Fodrar man inte alls så kan marsipanen börja svettas redan efter 1 dygn. Tårtan går dock utmärkt att äta även om marsipanen "svettas", den bara ser inte lika fin och fräsch ut.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Luisa
Hej! Jag bor in Argentina och det är lite svårt at hitta alla ingredienserna till receptet här. Kan jag använda maizena eller majsstärkelse istallet för potatismjöl? I så fall, hur mycket måste jag använda.
Tack så mycket!!!!
Luisa
️ Skrivet av Ingrid
Hej!
Jag har alltid varit ett stort fan av prinsesstårta, och fick en bit av min mamma i dag, som då var köpt på konsum, inget fint, men detta är andra gången som prinsesstårtan var helt utan sylt när den var köpt. Detta har aldrig hänt mig förut, så jag kollade upp ditt recept och du valde också att inte ha sylt i fyllningen.
Jag undrar om detta endast är en smaksak, eller om det är någon "revolution" som pågår med prinsesstårtan, och tänkte att du kanske har en synpunkt på saken.
Tack på förhand,
Ingrid
webmaster
Svar till
Jennie
️ Skrivet av Susanne
Nej tyvärr inte.
️ Skrivet av Jennie
Kan man ersätta bakpulver med kronjäst?
webmaster
Svar till
Yasin
️ Skrivet av Susanne
Ja det går bra! Troligtvis blir det ännu bättre för då räcker marsipanen ordentligt runt tårtan.
️ Skrivet av Yasin
Hej, Jag vill baka Prinsesstårtan men jag har bara en form som är 20 cm i diameter och undrar ifall det går att använda den?
Tack på förhand!
webmaster
Svar till
Ah
️ Skrivet av Susanne
Ja det råder delade meningar om det. En del kallar den tårta du menar för Opera. Men självklart får du göra din tårta precis som du vill! :)
️ Skrivet av Ah
Var i jösses namn är hallonsylten? Alla vi som bakar vet att Princess innehåller hallon!!
webmaster
Svar till
Luis Baigorri
️ Skrivet av Susanne
I'm not delivering anything. :)
️ Skrivet av Luis Baigorri
Dear,
I would like to send a birthday cake to my girlfriend who is living in malmo.
Could you please confirm if you can deliver it and can I pay with credit card? Because I'm in Argentina.
Thanks,
Luis
webmaster
Svar till
Johanna
️ Skrivet av Susanne
Jättekul att läsa, tack snälla för att du tog dig tid att skriva! ❤️
️ Skrivet av Johanna
Hej!
Måste verkligen få tacka dig för så många bra och fantastiska recept på din sida. Det är så fint att du lägger energi på att ta bilder för alla steg. Det var första gången jag vågade prova mig på en prinsesstårta och det blev en succé! Tårtan blev hög, fin och fyllningen höll formen så pass bra att det färdigköpta locket knappt räckte runt :-P
Kändes bra att kunna hitta in till sidan efter att ha gått vilse bland andra recept som verkade mer komplicerade. Var nervös för att blanda grädden med vaniljsåsen (som jag otroligt nog också lyckades med - tack för bra recept på det med - kommer inte köpa något mer), men blandningen gick bra och det höll formen bra.
webmaster
Svar till
Sofia
️ Skrivet av Susanne
Hej! Kul att du tycker om min matblogg! Du kan säkert ersätta marsipanlocket med sockerpasta. Marsipan smakar ju mest socker och det gör ju sockerpasta också. Dock är det inget som jag provat själv, så skriv gärna hur det blev om du provar!
️ Skrivet av Sofia
Hej! Jag älskar verkligen din matblogg! Hur som helst undrar jag om man kan ersätta marsipantäcket med sockerpasta? Eller skulle det isåfall inte smaka lika gott?
webmaster
Svar till
Emil
️ Skrivet av Susanne
Jag använder en brödkniv och så skär jag kanske 1 cm in runtom hela tårtan, jag snurrar tårtan vartefter jag skär och sedan fortsätter jag och skär lite längre in runtom och till slut så når man mitten och då är det klart.
️ Skrivet av Emil
Hej, hur skär man tårtbotten bäst?
webmaster
️ Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder och tydligare beskrivning steg för steg också med bilder. Vaniljkrämen finns två alternativ, antingen gör man själv enligt recept som är mycket enkelt och mycket godare än marsansås eller så gör man marsansås. Jag har även tagit bort gelatin ur receptet, även om det var valfritt tidigare så anser jag inte det behövs, det blir tillräckligt fast ändå. Jag har även ändrat receptet så att man "fodrar" med vispad grädde. Om man inte "fodrar" så kan marsipanen börja "svettas" redan efter ett dygn men när man gör som det nu står i receptet så dröjer det 4-5 dygn enligt mitt test, men förhoppningsvis har ni redan ätit upp tårtan då. ;) Å andra sidan går den ju lika bra att äta då med men den ser ju inte lika fin ut. Hoppas ni gillar!
️ Skrivet av Fanny
Tack Susanne för vaniljkrämen ska testa i helgen! Du vore lägga in ditt recept på vaniljkräm i detta recept så att det finns två alternativ. Det blev dock väldigt gott även när det var gjort på pulver. Gjorde rosen själv och spred lite smält choklad över!
webmaster
Svar till
Fanny
️ Skrivet av Susanne
Jo jag har recept på vaniljkräm. Den blir mycket godare och utan tillsatser! Kul att du tyckte om tårtan!
️ Skrivet av Fanny
Jätte god, bjöd familjen på den på julafton! Min rekommendation är att ha en bra kastrull när man gör vaniljkrämen så att man inte bränner botten! Sen så undrar jag, kan man göra vaniljkrämen på något annat sätt än med pulver?
Svar till
Ah
️ Skrivet av Amanda
Den klassiska prinsesstårtan innehåller inte sylt. Om den innehåller sylt och har rosa marsipan är det en operatårta, inte prinsesstårta.
️ Skrivet av Ah
har du glömt hallonsylten? en prinsesstårta ska alltid ha ett lager hallonsylt.i alla fall i skåne!
webmaster
Svar till
Sanna
️ Skrivet av Susanne
Tack så jättemycket för alla dina suveräna tips! :) Jag ska prova det när jag gör prinsesstårtan nästa gång och uppdatera receptet så det blir bättre! Skriv gärna om du har fler tips på det här receptet eller andra recept! Tack igen! :)
️ Skrivet av Sanna
Hej,nästan alltid när det gäller prinesstårta så delar man tårtbotten i tre som du säger, men man ska då vänta den länst ner så den bakta sidan är upp,sedan bre på hallonsylt,sedan ska du ta den översta delen med den bakta sidan neråt,sedan kan man bara ta vanlig snabbvaniljsås som man blandar med kallmjöl(bara man tar ca 2,5 dl mjölk istället för 6 dl per paket(7ports). Sen ska man INTE ta vaniljkrämen ända ut i kanten för om man gör det och vaniljkrämen kommer emot marsipanen så "svettas" marsipanen,alltså den får vattendroppar på sidan.Sedan på vaniljkrämen ska man ha grädden,hårt vispad och sist på med lock,trycka in kanten på locket lite så det inte sticker ut,sedan på med lite merg grädde bara så det är "spacklat". Sist på med lock och dekoration. Jag tycker det är onödigt med gelantin i så det inte är så fräscht och många inte vill ha grisfett i sin tårta:) och varför man ska lägga den "bakta" sidan mot sylten är för att då blir tårtan mer saftig då sylten fuktar den bakta sidan som alltid är torrare än innuti botten:) Med vänlig hälsning Sanna(utbildad bagare och konditor)
webmaster
Svar till
fatima
️ Skrivet av Susanne
Nej man kan använda gelatinpulver se bara till att följa instruktionerna för det, som borde stå på förpackningen. Ofta ska det lösas upp i någon varm vätska.