Marängkrisptårta

Ingredienser:
Marängbottnar:
- 4 st äggvitor
- 3 dl strösocker
- 3 dl vårgårda puffat rostat ris eller Rice Krispies (rispuffar)
Fyllning:
- 4 st äggulor
- 1 dl strösocker
- 1 dl vispgrädde
- 1 msk vetemjöl
- 100 g smör
- ca 0,5-1 tsk citronarom
- eller ca 0,5-1 st rivet skal från citron
Garnering:
- 4 dl vispgrädde
- 25 g mörk choklad
Utrustning:
Ugn:
- 125 °C i mitten av ugnen i 60 minuter med över- och undervärme (+15 minuter på eftervärme)
-
Förbered bakplåtspappret.
Alternativ 1: Ta fram en långpanna 30x40 cm och klä med bakplåtspapper.
Alternativ 2: Eftersom smeten inte flyter ut så kan man också ta en större plåt och så ritar man ut måtten 30x40 cm med blyertspenna på ena sidan av bakplåtspappret och vänder sedan den sidan ned på plåten så får man inte blyerts i tårtan.
Alternativ 3: Vill man ha en rund tårta så ritar man istället ut 2 st runda cirklar med diameter ca 27,5 centimeter på bakplåtspappret. Tänk dock på att detta alternativ tar mer tid eftersom man inte får plats med båda i ugnen samtidigt.
-
Dela äggen. Lägg äggvitorna i en torr och ren (fettfri) vispskål. Lägg äggulorna i en liten skål som du täcker med plastfolie och ställer in i kylen.
- 4 st äggvitor
Äggvitor och äggulor. -
Tillsätt strösocker till äggvitorna. Vispa med elvisp med vispar till en fast smet.
Smeten ska vara så fast att det går att vända upp och ner på bunken utan att smeten rinner ut.
- 3 dl strösocker
Äggvitor och strösocker. Fast smet av äggvitor och strösocker. -
Tillsätt det puffade riset och vänd försiktigt ned det och rör sakta och försiktigt till en jämn smet.
- 3 dl vårgårda puffat rostat ris eller Rice Krispies (rispuffar)
Puffat ris tillsatt. Äggvitesmet blandad med puffat ris. -
Bred ut smeten jämnt över (hela ytan du ritat ut) på bakplåtspappret.
Marängsmeten utbredd på bakplåtspapper. -
Grädda mitt i ugnen i 125°C i en timme. Stäng av värmen och låt stå ytterligare 15 min i ugnen. OBS! Öppna inte ugnsluckan någon gång under tiden.
(Det går bra med över- och undervärme eller varmluft som inställning på ugnen om du gör 1 tårta = 1 plåt. Om du har inställt på varmluft kan du om du vill baka 2 tårtor grädda 2 plåtar samtidigt.)
Färdiggräddad marängbotten. -
Stjälp upp marängbotten på ett galler och dra försiktigt bort bakplåtspappret medan marängen är varm så lossnar det lätt.
Lägg en bakduk över och låt svalna. Den kan om man vill ligga i rumstemperatur över natten.
-
Lägg äggulorna i en kastrull. Tillsätt strösocker, vispgrädde och vetemjöl.
Vispa med en handvisp till en jämn smet.
- 4 st äggulor
- 1 dl strösocker
- 1 dl vispgrädde
- 1 msk vetemjöl
Äggulor, strösocker, vispgrädde och vetemjöl. Äggulor, strösocker, vispgrädde, vetemjöl ihopvispat. -
Låt koka upp på svag värme under omrörning. Rör sakta hela tiden.
När krämen börjar tjockna, sänk värmen och låt sjuda under omrörning 1-2 minuter så att den blir riktigt tjock. Tag bort kastrullen från värmen.
Krämen har tjocknat. -
Tillsätt smöret, gärna skuret i mindre bitar och rör försiktigt tills smöret smält och krämen blir blank och fin.
Tillsätt citronarom och rör om.
Låt krämen svalna så den blir ljummen eller kallare.
- 100 g smör
- ca 0,5-1 tsk citronarom
- eller ca 0,5-1 st rivet skal från citron
Smör tillsatt. Krämen klar. -
Om du gjort en rektangulär maräng så dela den på mitten, försiktigt med en vass kniv, så att du får två lika stora marängkakor. (Om du gjort runda marängbottnar så har du redan 2 st.)
Var försiktig, marängen går lätt sönder men om marängen går sönder så gör det inte så mycket för det döljs lätt med fyllningen och garneringen.
Delad marängbotten. -
Lägg den ena marängbotten på ett serveringsfat.
Bred på den gula citronkrämen.
Lägg den andra marängbotten ovanpå.
Marängbotten på serveringsfat. Marängbotten med gul kräm. Andra marängbotten överst. -
Vispa grädden tjock. Bred ut den ovanpå marängen.
- 4 dl vispgrädde
Vispad grädde. Vispad grädde ovanpå marängen. -
Smält chokladen försiktigt i en kastrull, eller i en liten skål i mikron.
Ta en sked eller gaffel och ringla chokladen över grädden.
Ställ in tårtan i kylskåp fram till servering.
- 25 g mörk choklad
Smält choklad. Tårtan garnerad med choklad. -
Servera tårtan! Ät och njut!
Hela tårtan. En bit marängkrisptårta.
Fyllning:
Garnering:
Näringsvärden
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster

webmaster
Hade tänkt göra stor tårta och då behöver jag ju också dubbelt med kräm. Lättare om man kan göra dubbel sats, men ibland blir det inte bra. Har du provat att dubbla receptet på krämen?

webmaster

webmaster
Hur länge kan en marängsmet stå utan att tillagas? Jag ska göra tre tårtor, alla runda, och har inte varmluftsugn så kan bara baka en botten i taget. Har tidigare bara slagit lite plastfolie runt plåten med den råa marängen tills den ska in i ugnen. Men nu när jag ska göra 6 bottnar så funderar jag hur jag måste dela upp arbetet, om jag kan göra all maräng i omgångar och bara låta de stå eller om jag måste göra dem i skift.

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Jag har provat att ha två, t.o.m. tre plåtar marängbottnar samtidigt i varmluft 125 grader. Ugnen var förvärmd till 200 grader varmluft. när alla bottnarna var i ugnen, stängde jag luckan och sänkte temperaturen till 125 grader. Jag lät de torka i 1 timme och 50 minuter. Sedan stängde jag av värmen och lät de stå/kallna i ugnen tills dagen efter. Sedan jag har ställt marängbottnarna i ugnen, öppnar jag inte ugnen tills de är helt kalla. Har även en post-it lapp på ugnsluckan med text - ÖPPNA INTE!!ÖPPNA INTE UGNEN TILLS DAGEN EFTER, NÄR BOTTNARNA ÄR HELT KALLA!!!!
Bottnarna blir så bra att tårtan håller sig i kylen upp till tre dagar utan att den mjuknar. Jag gjorde även sådana bottnar en vecka i förväg och höll de i rumstemperatur under en bakduk. Man kan placera dem i ett rum där man har plats, så att de inte är i vägen. Om man ska öppna fönster för att vädra rummet, flytta bottnarna från fönstret.
Beprövad tips, gjort många gånger att jag nu känner mig trygg när jag gör marängbottnar. :)

webmaster

webmaster