En klassisk marängtårta med sockerkaksbotten som göras antingen rund eller fyrkantig. Så otroligt god med den frasiga marängen mot den mjuka sockerkakan och med grädde och frukt eller bär som fyllning. Andra namn på denna tårta är Mammas marängtårta samt Pinocchiotårta.
Smaskig marängtårta som kan varieras med olika fyllningar. Denna tårta kallas även pinocchio tårta.
150 °C i mitten av ugnen i ca 45 minuter med över- och undervärme
Baka marängtårta så här:
Ta fram den form eller formar du ska använda. Välj antingen en långpanna ca 20x35 cm och klä den med bakplåtspapper eller också väljer du två runda formar med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter som du smörjer och bröar.
Gör du tårtan i långpanna så får du en rektangulär tårta (man delar marängen på mitten och lägger i två lager). Gör man tårtan i runda formar får man en rund tårta, varje form ger en tårtbotten. Jag gör oftast tårtan i runda formar.
Om du vill göra tårtan i runda formar kontrollera gärna att formarna du använder går in i ugnen samtidigt så slipper du grädda en i taget. Tänk också på att inte välja större form än angiven, ca 20 cm i diameter för det blir svårt att breda ut smeten då.
Smorda och bröade runda formar.
Mät upp smör och strösocker. Låt gärna detta stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.
Rör smör och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.
Dela äggen, ett i taget. Lägg äggulan i smeten och vispa till en jämn smet för varje äggula. Häll äggvitorna i en torr och fettfri djup bunke som du senare ska vispa dem i.
Tillsätt en äggula i taget.Vispa mellan varje äggula till en jämn smet.Äggvitorna.Sista äggulan.Vispa ihop.
Tillsätt vetemjöl och mjölk. Vispa snabbt ihop till en jämn smet (gärna med elvisp). Vispa inte längre tid än att det är blandat.
(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att undvika att gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket. Häll istället upp mjölet eller väg det. Tar man för mycket mjöl blir smeten tjock och svår att breda ut.)
Bred ut smeten i formen/formarna. Häll ut smeten på mitten och ta sedan en slickepott eller kniv och bred inifrån och ut, var försiktig eftersom det fastnar och det är lätt att smorda och bröade från formen släpper och följer med. Du behöver inte breda ut smeten ända ut i kanterna.
Fördela sockerkakssmeten i formarna.Bred ut smeten.
Gör rent visparna, viktigt att de är fettfria och torra. Vispa äggvitorna till ett fast skum.
Tillsätt strösockret och fortsätt vispa till ett fast skum igen, det ska gå att vända upp och ner på bunken utan det rinner ut.
Om du gjort kakan i långpanna: Dela tårtan på mitten. Flytta försiktigt den ena bottnen till ett fat. Om du gjort kakan i rund form. Ta försiktigt loss den ena bottnen från formen med hjälp av en stekspade och flytta den till ett runt tårtfat.
Tårtbotten på tårtfat.
Bred på grädden på bottnen och fördela frukt/bär. Lägg på den andra bottnen (ta försiktigt loss den också). Klart!
Tårtan bör serveras helst inom ett dygn, den kan sjunka ihop något, men om man vispar grädden tjock och breder ut den i ett täckande lager och är noga med att en blöt fyllning som t.ex. hallon inte kommer i kontakt med marängen - att det är ordentligt med grädde mellan så brukar tårtan hålla sig hög och fin minst 1 dygn. Det viktiga är alltså att det inte kommer rinnande vätska i kontakt med marängen på den understa bottnen som då smälter för då sjunker tårtan.
Bred på vispad grädde.Hallon som fyllning.Lägg på andra tårtbottnen. Tårtan är klar!En tårtbit.
Näringsvärde per bit (158 g): 454 kcal, 50 g kolhydrater, 26 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer
Serveringstips
Tårtan bör ätas samma dag som den lagts ihop, annars sjunker den ihop en del och blir inte lika tjusig eftersom grädden i fyllningen gör att marängen i den understa bottnen smälter.
Tips & tricks
Tips från Nadja: Stoppa bottnarna i frysen innan du ska flytta o hålla på med dom.. jag brukar göra i långpanna o har då bakplåtspapper under.. och när den är klar i ugnen så låter jag den svalna och sedan stoppar jag den i frysen så jag kan vrida o vända på den när jag ska ta bort bakplåtspappret.
Planeringstips
Tårtbottnarna går bra att göra i förväg. Gör man dem dagen innan servering går de bra att förvara i rumstemperatur över natten. Annars går de även att frysa. Undvik kylskåp som ofta är fuktigt som kan göra att marängen smälter.
Hållbarhet och förvaring
Tårtbottnarna kan frysas. Hållbarhet ca 3 månader. Färdig överbliven tårta kan förvaras i kylskåp eller frysas in. Den håller sig minst 5 dygn i kylskåp men tänk på att den sjunker ihop allteftersom då marängen smälter.
Kommentarer och betyg
webmaster
Svar till
Esther
️ Skrivet av Susanne
Jag och många andra har gjort det här receptet massor av gånger och det du beskriver har aldrig hänt mig och har nog inte läst om det heller. Om du inte tagit en alldeles för liten form (vilket jag inte tror är fallet) så rekommenderar jag att du ska kontrollera dina ugnsinställningar, det ska vara över- och undervärme och ugnen ska ha uppnått rätt temperatur när du ställer in formen. Om du har gjort det rätt så återstår att kontrollera att det inte är fel på ugnen. Det kan vara så att den håller på att gå sönder och håller en för låg temperatur och då blir ju inte kakan gräddad ordentligt.
️ Skrivet av Esther
Har inte testat ditt recept, ett sista försök för testade andra recept och det blev smetig botten och rå maräng, inte krispig. Om inte detta fungerar kommer jag att fuska hädanefter och baka sockerkaka för sig och maräng för sig pch sedan lägga ihop med lite kletig vaniljkräm mellan 🤣 för att fästa marängen på sockerkakan
️ Skrivet av Malin
Gjort denna hundra gånger utan problem men nu ett tag sen och ny ugn. Igår flöt den ut och blev degig i mitten, nytt försök idag och inne i 55min men fortfarande degig i mitten
️ Skrivet av Ulrika
Hej ska man täcka tårtbottnarna när man fryser ner dom eller kan man bara stoppa ner dom som dom är?
Tacksam för svar snarast mvh Ulrika
️ Skrivet av Sussi
Hej! Jag kan inte få marängen att bli sprödig. Jag har gjort maräng förut och förstår tekniken men just för denna tårta blir den alltid mjuk. Varför då? Ska marängen vispas till soft eller stiff peak? Jag tror misstaget är pga att jag vispar tills den är stiff peak. Hjälp! Jag har lyckats en gång men vet inte vad för skillnad jag gjorde då. Har testat ha längre i ugnen men marängen blir som sagt mjuk ändå. Kan du ge en tid på hur länge jag bör vispa med och utan socker?
webmaster
Svar till
Camilla
️ Skrivet av Susanne
Alltid innermått. 😊
️ Skrivet av Camilla
Hej, en fundering. När det står att man ska ha en långpanna 40x30, är det yttermått eller innermått man menar då? 😀
webmaster
Svar till
Monika
️ Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!
️ Skrivet av Monika
Vispad grädde och rårivna äpplen är fräscht och supergott emellan!
webmaster
Svar till
Johanna
️ Skrivet av Susanne
I frysen handlar det mest om att se till att marängen inte krossas. Sedan inför serveringen så är risken att marängen smälter om den kommer i kontakt med fukt så det är den risken man ska minimera så jag skulle nog låta den tina först i rumstemperatur och det räcker nog någon timme eller två för att den ska tina men den kan också stå över natten eftersom det är torrt i rumstemperatur och därefter lägga ihop den med fyllning 1-3 timmar före servering och förvara i kylskåp. Jag skulle alltså försöka ha den ganska kort tid i kylskåp eftersom det är en fuktig miljö och sedan även tänka på att fyllningen som ligger mot marängen inte är för blöt.
️ Skrivet av Johanna
Hej! Jag tänkte baka flera långpannor med bottnar o fysa in för att kunna ta fram till en stor fest. Hur är bäst att förpacka i frysen? Hur länge innan servering är det lagom att ta fram ur frysen? Går det bra att lägga ihop de frysta bottnarna med grädde o bär och sen får det stå o Tina till servering? Tack för snyggt o gott recept! Mvh johanna
webmaster
Svar till
Nathalie moberg
️ Skrivet av Susanne
Det kommer ju bli tjockare lager av sockerkakssmet och marängsmet. Tänk på att en 16 cm form har 36% mindre yta än 20 cm så det blir en viss skillnad. Kanske kan den behöva 10-20 min extra tid i ugnen, men det är bara en gissning. Lycka till och skriv gärna och berätta hur du gjorde och hur det blev!
️ Skrivet av Nathalie moberg
Hej kan jag göra pinocchiotårta i 16 cm formar ?behöver nått ändras då ?
️ Skrivet av Gertrud Lind
Hej! Frysta marängbottnar (utan bär och grädde) .Vilken form packar jag ner den om jag vill frysa en del av den till en annan gång?
Tacksam för snabbt svar
️ Skrivet av Therese
Till Sanna och Tobias
Tipset för frasig maräng är att försiktigt vända ner sockret när äggvitan är färdigvispad. Äggvitan och sockret ska INTE vispas tillsammans.
️ Skrivet av Dagmar Larsson
Mycket mycket gott och nytt för mig. Alltid nöjd när man väljer ett recept från din webbsida Susanne, snyggt utfört. Mycket modernt att baka från digitalt recept men ibland räkor ju inte boken till. När man ska baka något nytt och ”modernt” istället för gamla vanliga sockerkanan. Jag har även bläddrat och tryckt på receptet som är skrivet för dumlekakor och försökt baka det. Det gick sämre än bra men jag är helt o-k satisfied. Tillbaka till det jag nyss sa ok din digitala receptbok så tycker jag att den är bättre än bäst!
Ett stort antal kramar från Dagmar Larsson i Göteborg, ha det skönt.
️ Skrivet av Jacob
Hej!
Ska baka 3x sådana här till barnkalas. Om de görs 2 dagar innan, skulle ni frysa eller låta botten stå framme i rumstemperatur med handduk? Hur länge måste de tina innan man kan göra i ordning dem? Tack på förhand och för bra recept! Mvh Jacob
️ Skrivet av Tina
Jag gör min i långpanna.
Vispar kalla äggvitor i smal plastbunke, hårt så att den inte rinner ut då man vänder uppochner, häller i allt socker och vispar länge igen så att sockret hinner smälta in i äggvitan.
Gräddar den på andra falsen nedifrån. Först 20 min i 150 graders varmluft, sedan ca 10 min med bara undervärme (ingen varmluft) för att få en lite mindre kladdig sockerkaksbotten. Se till att marängen är torr och inte sockerglansig då du tar ut den.
Delar den sedan på hälften. Lägger den undre botten uppochner med marängen nedåt, så blir marängen inte blöt av fyllningen.
️ Skrivet av Tobias
Jag har PRECIS samma problem som Sanna, jag vet inte hur många försök jag gjort, många många gånger är det iallafall.
Min maräng blir heller inte krispig, utan seg
Kan det vara ugnen ? Blir det bättre maräng med varmluftsugn ?
Alla tips mottages
️ Skrivet av Sussi
Hej! Har försökt baka denna pinocchiotårta många gånger (under flera år) och den har gjort mig galen! Testat bakat flera st på en dag för att jag inte vill ge upp. Jag kan inte få till marängen att bli ”frasig” utan den blir mjuk. Förstår inte vad jag gör för fel, har ändå lyckats 2 gånger och då vet jag inte ens vad jag gjorde annorlunda 🙂 Har googlat timmar på tips hur man gör maränger, alltifrån att använda glas/metallbunke, lagt i ättiksprit, diskat noggrant, rumstemp ägg, kollat efter stiff peaks under vispning så BLIR DET INTE RÄTT! Vad gör jag för fel som gör att den blir mjuk efter gräddningen eller kanske berätta vad jag ska göra för att få till det?
Du anar inte hur länge jag grubblat över denna tårta 😀
️ Skrivet av Ingrid Nordahl Strazds
Hej! Min svärmor bakade denna och den var en favorit. Hon hade oftast avrunnen krossad ananas emellan👌
️ Skrivet av Rebecka
Jag gör tårtan idag! Jag marinerar jordgubbarna i lime och socker, det blir jättegott! :)
️ Skrivet av Menos
Den ser SMASKIG ut. Vilken bra idé att knäppa kort på VARJE steg! Jag har aldrig sett det formatet på recept tidigare.
webmaster
Svar till
Linda
️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tycker om receptet!
️ Skrivet av Linda
Absolut bästa receptet! Misslyckas alltid med andra! Jag brukar klicka ut marängen med två skedar och absolut inte stryka ut den, så blir den hög och krispig. Tack för ett superbra recept!