Marängtårta / Pinocchiotårta

En klassisk marängtårta med sockerkaksbotten som göras antingen rund eller fyrkantig. Så otroligt god med den frasiga marängen mot den mjuka sockerkakan och med grädde och frukt eller bär som fyllning. Andra namn på denna tårta är Mammas marängtårta samt Pinocchiotårta.
marängtårta eller pinocchiotårta
Tid: 2 ½ timme
8 bitar

Ingredienser:

Bottnar sockerkaksdel:

Bottnar marängdel:

Fyllning:

Laktosfritt - Byt ut smör, mjölk och grädde mot mjölkfria alternativ som t.ex. havredryck och havregrädde.
Glutenfritt - Byt ut mjölet mot Finax glutenfria italienska mjölmix (samma mängd) så blir tårtan glutenfri.

Utrustning:

Ugn:

  • 150 °C i mitten av ugnen i ca 45 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Baka marängtårta så här:

  1. Ta fram den form eller formar du ska använda. Välj antingen en långpanna ca 20x35 cm och klä den med bakplåtspapper eller också väljer du två runda formar med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter som du smörjer och bröar.

    Gör du tårtan i långpanna så får du en rektangulär tårta (man delar marängen på mitten och lägger i två lager). Gör man tårtan i runda formar får man en rund tårta, varje form ger en tårtbotten. Jag gör oftast tårtan i runda formar.

    Om du vill göra tårtan i runda formar kontrollera gärna att formarna du använder går in i ugnen samtidigt så slipper du grädda en i taget. Tänk också på att inte välja större form än angiven, ca 20 cm i diameter för det blir svårt att breda ut smeten då.

    instruktion steg 1 marängtårta / pinocchiotårta
    Smorda och bröade runda formar.
  2. Mät upp smör och strösocker. Låt gärna detta stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.

    Rör smör och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.

    instruktion steg 2.1 marängtårta / pinocchiotårta
    Smör och strösocker.
    instruktion steg 2.2 marängtårta / pinocchiotårta
    Smör och socker blandat.
  3. Tillsätt bakpulver. Rör ihop till en jämn smet (gärna med elvisp).

    instruktion steg 3.1 marängtårta / pinocchiotårta
    Tillsätt bakpulver.
    instruktion steg 3.2 marängtårta / pinocchiotårta
    Rör ihop.
  4. Dela äggen, ett i taget. Lägg äggulan i smeten och vispa till en jämn smet för varje äggula. Häll äggvitorna i en torr och fettfri djup bunke som du senare ska vispa dem i.

    instruktion steg 4.1 marängtårta / pinocchiotårta
    Tillsätt en äggula i taget.
    instruktion steg 4.2 marängtårta / pinocchiotårta
    Vispa mellan varje äggula till en jämn smet.
    instruktion steg 4.3 marängtårta / pinocchiotårta
    Äggvitorna.
    instruktion steg 4.4 marängtårta / pinocchiotårta
    Sista äggulan.
    instruktion steg 4.5 marängtårta / pinocchiotårta
    Vispa ihop.
  5. Tillsätt vetemjöl och mjölk. Vispa snabbt ihop till en jämn smet (gärna med elvisp). Vispa inte längre tid än att det är blandat.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att undvika att gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket. Häll istället upp mjölet eller väg det. Tar man för mycket mjöl blir smeten tjock och svår att breda ut.)

    instruktion steg 5.1 marängtårta / pinocchiotårta
    Tillsätt vetemjöl och mjölk.
    instruktion steg 5.2 marängtårta / pinocchiotårta
    Rör ihop.
  6. Bred ut smeten i formen/formarna. Häll ut smeten på mitten och ta sedan en slickepott eller kniv och bred inifrån och ut, var försiktig eftersom det fastnar och det är lätt att smorda och bröade från formen släpper och följer med. Du behöver inte breda ut smeten ända ut i kanterna.

    instruktion steg 6.1 marängtårta / pinocchiotårta
    Fördela sockerkakssmeten i formarna.
    instruktion steg 6.2 marängtårta / pinocchiotårta
    Bred ut smeten.
  7. Gör rent visparna, viktigt att de är fettfria och torra. Vispa äggvitorna till ett fast skum.

    Tillsätt strösockret och fortsätt vispa till ett fast skum igen, det ska gå att vända upp och ner på bunken utan det rinner ut.

    instruktion steg 7.1 marängtårta / pinocchiotårta
    Fast äggviteskum.
    instruktion steg 7.2 marängtårta / pinocchiotårta
    Tillsätt strösocker.
    instruktion steg 7.3 marängtårta / pinocchiotårta
    Fast marängsmet.
  8. Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan/runda formarna. Strö eventuellt över mandelspån om du vill ha det.

    instruktion steg 8 marängtårta / pinocchiotårta
    Bred marängsmeten ovanpå.
  9. Grädda tårtan mitt i ugnen i 150°C i ca 45 minuter.

    instruktion steg 9 marängtårta / pinocchiotårta
    Grädda i ugnen.
  10. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret eller lossar kanterna på formarna.

    Vispa grädden till fyllningen och ta fram frukt eller bär.

    instruktion steg 10.1 marängtårta / pinocchiotårta
    Färdiggräddade tårtbottnar.
    instruktion steg 10.2 marängtårta / pinocchiotårta
    Vispa grädden.
  11. Om du gjort kakan i långpanna: Dela tårtan på mitten. Flytta försiktigt den ena bottnen till ett fat. Om du gjort kakan i rund form. Ta försiktigt loss den ena bottnen från formen med hjälp av en stekspade och flytta den till ett runt tårtfat.

    instruktion steg 11 marängtårta / pinocchiotårta
    Tårtbotten på tårtfat.
  12. Bred på grädden på bottnen och fördela frukt/bär. Lägg på den andra bottnen (ta försiktigt loss den också). Klart!

    Tårtan bör serveras helst inom ett dygn, den kan sjunka ihop något, men om man vispar grädden tjock och breder ut den i ett täckande lager och är noga med att en blöt fyllning som t.ex. hallon inte kommer i kontakt med marängen - att det är ordentligt med grädde mellan så brukar tårtan hålla sig hög och fin minst 1 dygn. Det viktiga är alltså att det inte kommer rinnande vätska i kontakt med marängen på den understa bottnen som då smälter för då sjunker tårtan.

    instruktion steg 12.1 marängtårta / pinocchiotårta
    Bred på vispad grädde.
    instruktion steg 12.2 marängtårta / pinocchiotårta
    Hallon som fyllning.
    instruktion steg 12.3 marängtårta / pinocchiotårta
    Lägg på andra tårtbottnen. Tårtan är klar!
    instruktion steg 12.4 marängtårta / pinocchiotårta
    En tårtbit.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (158 g): 454 kalorier, 50 g kolhydrater, 26 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer

Serveringstips

Tårtan bör ätas samma dag som den lagts ihop, annars sjunker den ihop en del och blir inte lika tjusig eftersom grädden i fyllningen gör att marängen i den understa bottnen smälter.

Tips & tricks

Tips från Nadja: Stoppa bottnarna i frysen innan du ska flytta o hålla på med dom.. jag brukar göra i långpanna o har då bakplåtspapper under.. och när den är klar i ugnen så låter jag den svalna och sedan stoppar jag den i frysen så jag kan vrida o vända på den när jag ska ta bort bakplåtspappret.

Planeringstips

Tårtbottnarna går bra att göra i förväg. Gör man dem dagen innan servering går de bra att förvara i rumstemperatur över natten. Annars går de även att frysa. Undvik kylskåp som ofta är fuktigt som kan göra att marängen smälter.

Hållbarhet och förvaring

Tårtbottnarna kan frysas. Hållbarhet ca 3 månader. Färdig överbliven tårta kan förvaras i kylskåp eller frysas in. Den håller sig minst 5 dygn i kylskåp men tänk på att den sjunker ihop allteftersom då marängen smälter.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Malin
Gjort denna hundra gånger utan problem men nu ett tag sen och ny ugn. Igår flöt den ut och blev degig i mitten, nytt försök idag och inne i 55min men fortfarande degig i mitten
Skrivet av Ulrika
Hej ska man täcka tårtbottnarna när man fryser ner dom eller kan man bara stoppa ner dom som dom är?
Tacksam för svar snarast mvh Ulrika
Skrivet av Sussi
Hej! Jag kan inte få marängen att bli sprödig. Jag har gjort maräng förut och förstår tekniken men just för denna tårta blir den alltid mjuk. Varför då? Ska marängen vispas till soft eller stiff peak? Jag tror misstaget är pga att jag vispar tills den är stiff peak. Hjälp! Jag har lyckats en gång men vet inte vad för skillnad jag gjorde då. Har testat ha längre i ugnen men marängen blir som sagt mjuk ändå. Kan du ge en tid på hur länge jag bör vispa med och utan socker?
Svar till Camilla Skrivet av Susanne
Alltid innermått. 😊
Skrivet av Camilla
Hej, en fundering. När det står att man ska ha en långpanna 40x30, är det yttermått eller innermått man menar då? 😀

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest