Semlemuffins

Ingredienser:
Muffins:
- 100 g smör
- 4 st ägg
- 3 dl strösocker
- 2,5 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 2,5 tsk kardemumma
- 1 dl mjölk
- 4 dl vetemjöl
Fyllning:
- ca 85 g sötmandel
- 0,75 dl strösocker
- 0,75 dl mjölk
- 3 dl vispgrädde
- ca 1 msk florsocker
Utrustning:
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i 20-25 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret och låt svalna. Smörj under tiden en muffinsplåt eller placera ut stora pappersmuffinsformar på en plåt.
- 100 g smör
Smält smör. Smord muffinsplåt. -
Vispa ägg och strösocker till en ljus pösig smet med elvisp.
- 4 st ägg
- 3 dl strösocker
Ägg och strösocker. Ljus pösig smet. -
Vispa ner bakpulver, vaniljsocker och kardemumma.
- 1 tsk vaniljsocker
- 2,5 tsk bakpulver
- 2,5 tsk kardemumma
Bakpulver, vaniljsocker, kardemumma. Vispa ihop. -
Tillsätt mjölk, vetemjöl, och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet (ca 5-10 sekunder med elvisp).
Vetemjöl, mjölk, smält smör. Blanda. -
Fördela smeten i muffinsformarna.
Grädda mitt i ugnen i 175°C i 20-25 minuter.
Smeten i muffinsformarna. Grädda i ugnen. -
Låt muffinsarna svalna innan du lägger i fyllningen.
Färdiggräddade semlemuffins. -
Skär av översta delen av muffinsen. Om du använder en muffinsplåt så kan du skära längs med plåten. Lyft sedan försiktigt upp bottendelen från plåten genom att lossa den från kanten (jag använder skaftet på en tesked till detta).
Skär av översta delen, som ett lock. Jag lyfter upp muffinsen med hjälp av skaftet på en tesked. -
Mät upp sötmandel, strösocker och mjölk i en mixerskål.
- ca 85 g sötmandel
- 0,75 dl strösocker
- 0,75 dl mjölk
Sötmandel, strösocker och mjölk. -
Gröp ur lite smulor från varje muffins så det blir en lite grop i varje muffins. Lägg smulorna i mixerskålen.
Gröp ur lite inkråm ur varje muffins. Lägg smulorna i mixerskålen. -
Mixa fyllningen till en jämn smet.
Fördela den på i groparna på muffinsarna.
Fyllningen mixad. Fördela fyllningen. -
Vispa grädden hårt.
Fördela grädden på muffinsarna.
- 3 dl vispgrädde
Fördela grädden. -
Lägg på locken. Sikta över florsocker.
- ca 1 msk florsocker
Lägg på locken.
Muffins:
Fyllning:
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring

webmaster
Hälsningar SOLVEIG.

webmaster