Semlelängd
Ingredienser:
- 1 st ägg
- 50 g jäst för söta degar
- 100 g smör
- 3 dl mjölk
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk kardemumma
- 1 dl strösocker
- knappt 1 liter vetemjöl
Pensling:
- 1 st ägg
Fyllning med köpt mandelmassa:
- 300 g mandelmassa
- lite mjölk
Fyllning med egen mandelmassa:
- 180 g sötmandel
- 1,5 dl mjölk
- 1,5 dl strösocker
Garnering:
- 9 dl vispgrädde
- 3 tsk florsocker
Ugn:
- 200 °C i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir rumsvarmt.
Smält smöret och häll i mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll därefter på resten och rör om.
Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl efter hand och arbeta degen smidig och blank med t.ex. elvispens degkrokar.
Ställ bunken på en dragfri plats med rumstemperatur, lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i 3 delar och baka ut till avlånga släta bullar, ca 25 cm långa. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper eller teflonplåtar och jäs väl, ca 30 minuter.
Pensla försiktigt med uppvispat ägg. Grädda dem därefter i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 20 minuter. (Med vamluftsugn 175°C i ca 25 minuter.) Låt dem kallna under bakduk, gärna på galler.
Välj en av fyllningarna.
Fyllning med köpt mandelmassa:
(OBS! Tänk på att angivna mängder är för det antal semlelängder som står angivet i receptet.) Skär av locken. Gröp ur endel av inkråmet och lägg det tillsammans med mandelmassan i en skål. Värm mjölken (ungefär några matskedar räcker). Häll på lite mjölk så att det går att röra till en smidig röra. Ta så mycket mjölk så att det blir lagom konsistens. Lägg röran i hålen i bullarna.Fyllning med egen mandelmassa:
(OBS! Tänk på att angivna mängder är för det antal semlelängder som står angivet i receptet.) Värm mjölken. Skär av locken och gröp ur inkråmet med en sked. Häll socker, mandel, inkråm och varm mjölk i en mixer. Kör till en slät massa. Vill du ha den lösare, tillsätt mer mjölk. Att mjölket är varm gör att sockret smälter. Lägg röran i hålen i bullarna.Garnering:
Vispa grädden. Lägg på grädden på bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker.GI Tips
Variationstips
Hållbarhet och förvaring