Leverpastej
Ingredienser:
- 500 g nötlever
- 250 g benfritt fläskkött t.ex. sidfläsk, fläskbog
- 0,5 st gul lök
- 4 st ansjovisfiléer
- 2 st ägg
- 1,5 dl grädde
- 0,75 dl vetemjöl
- 2 tsk ansjovisspad
- 2 tsk salt
- 0,5 krm svartpeppar
- 0,5 krm vitpeppar
- 1 tsk mejram
Utrustning:
- köksmaskin med köttkvarn eller en rejäl mixer
- 1 st
brödformar
eller aluminiumugnsformar (valfritt antal och storlekar, total volym 1,5 liter per sats)
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 60 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Montera upp din köksmaskin med köttkvarn alternativt använd en mixer.
Skölj och skär levern i mindre bitar och mal den.
Om fläskköttet har en svål, skär bort den. Skär därefter fläskköttet i mindre bitar. Mal fläskköttet.
Skala och skär löken i klyftor. Låt ansjovisfiléerna rinna av. Mal lök och ansjovis.
Häll allt det malda i en stor bunke. Tillsätt äggen. Tillsätt grädde, vetemjöl, ansjovisspad samt kryddorna salt, vitpeppar, svartpeppar och mejram.
Blanda till en jämn smet. Använd gärna en köksmaskin.
Häll smeten i en smord form, det går bra med avlång brödform eller en eller flera aluminiumformar i valfritt format.
Grädda i mitten av ugnen i vattenbad i 200°C i ca 60 minuter. Lägg aluminiumfolie över formen/formarna för att inte ytan ska bli bränd. Vattenbad får du genom att ställa in en långpanna som du häller vatten i som du sedan ställer din ugnsform i.
Låt leverpastejen kallna före servering.
Tips för att undvika tillsatser
Hållbarhet och förvaring