Fläskbog
Recept med Fläskbog
Näringsvärden
Fläskbog, picnicbog eller fläskstek är en benfri köttbit av gris.
Den passar till att steka hel i ugn eller grilla. Man kan även strimla den och använda till wok. Den kan också skivas och stekas eller grillas.
Köttet blir gott och saftigt eftersom det innehåller ganska mycket insprängt fett. Det kan bli lite för mycket fett ibland som man i så fall får skära bort.
Tillagning
För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.
Innertemperatur
För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.
Rekommenderad innertemperatur för fläskbog:
- Medium: 70°C
- Genomstekt: 75°C
Tillagningstips
Köttet (i hel bit) kan generellt tillagas i ugnstemperaturen någonstans mellan strax över den innertemperatur man vill uppnå och 200°C.
Köttet blir saftigare och godare ju lägre ugnstemperatur man har men det tar då också längre tid innan det blir klart.
Jag brukar själv oftast välja ugnstemperaturen 125°C (för både gris, nöt, lamm) eftersom köttet då blir saftigt och gott, utan att det tar evigheter innan det blir klart. Det tar då oftast några timmar för en köttbit på 1-2 kg.
Ugnsinställningarna är över- och undervärme. Placera köttbiten i nedre delen av ugnen.
Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.
Stektemperaturer direkt i mobilen
Jag har gjort en app som innehåller innertemperaturer för kött så att du snabbt kan slå upp dem med 2 klick. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Perfekt när du är i köket eller ute vid grillen och snabbt behöver slå upp stektemperaturen!
Appen uppdateras kontinuerligt.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Nej
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av fläskbog.
Energi: | 137 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g |
Protein: | 19 g |
Fett: | 7 g |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Finns i affären:
I köttdisken.Hållbarhet och förvaring:
Håller sig några dagar i kylen, se bäst före datum. Går bra att frysa och håller sig då ca 3-6 månader.Pris:
ca 30-60 kr/kgErsätt med:
Benfri karré i bit, skinkstek.Jag undrar vad det är för skillnad mellan picnicbog och bogfläsk?
webmaster
webmaster