Marinerad fläskfilé med citron

Ingredienser:
- 600 g fläskfilé
- salt
- peppar
- 0,5 dl mango chutney
- ca 2 msk smör att steka i
Marinad:
- 3 msk vitvinsvinäger
- 2 msk kallt vatten
- 0,75 dl olivolja
- 0,5 tsk salt
- 1 krm malen svartpeppar
- 1 tsk strösocker
- 0,5 dl finhackad persilja
- 1 st citron (skalet)
Utrustning:
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i 20 minuter med över- och undervärme (använd gärna stektermometer)
-
Sätt ugnen på 175°C.
Putsa fläskfilén. Skär bort fett och hinnor.
Salta och peppra runtom. Pensla på mango chutney.
- 600 g fläskfilé
- 0,5 dl mango chutney
- salt
- peppar
Fläskfilén. -
Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme.
Lägg i köttet när pannan verkligen är varm. (Smöret ska ha slutat bubbla.)
Stek några minuter i taget och vänd sedan runt köttet så att det får en fin ljusbrun stekyta runtom.
- ca 2 msk smör att steka i
Dags att börja steka. Fläskfilén ska få färg. -
Lägg över köttet i en ugnsform och häll över stekskyn om det blivit någon.
Sätt i en stektermometer med spetsen i mitten av köttet.
Ställ in köttet i mitten av ugnen i 175°C och låt stå tills termometern visar 65°C eller ca 20 minuter.
Gör under tiden marinaden.
Köttet i en ugnsform. -
Blanda vinäger, vatten, olivolja, salt, peppar, strösocker i en skål.
Tvätta och torka av citronen. Riv skalet.
Blanda ihop med citronskalet och persiljan.
- 3 msk vitvinsvinäger
- 2 msk kallt vatten
- 0,75 dl olivolja
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk strösocker
- 1 krm malen svartpeppar
- 0,5 dl finhackad persilja
- 1 st citron (skalet)
Blanda marinaden. Tillsätt citronskal och persilja. -
Ta ut köttet från ugnen. Låt köttet vila minst 10 minuter.
Köttet färdigstekt. -
Skär upp filén i skivor och lägg på ett serveringsfat.
I skivor på serveringsfat. -
Häll marinaden över köttet.
Häll marinaden över filén.
Marinad:
Näringsvärden
Serveringstips
Tips & tricks
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring
Utan att man skivar kanske någon timme innan man ska servera och häller på marinaden lite snyggt på ett serveringsfat?
Eller hur har du gjort?
Marinerad fläskfilé med citron fantastiskt god! Gjorde den förra sommaren och den blev otroligt uppskattad. Nu ska jag göra den igen men glömt vilken sorts olivolja jag använde, det finns så många att välja på, tacksam för ett råd. Tycker vissa är för beska i smaken. Tacksam för råd.

webmaster
Jag ska göra denna fläskfilé i helgen på 8 st fläskfileer. Tror du att jag behöver 8 dubbla receptet Eller räcker det att dubbla några ggr bara?
Mvh, Karin

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Kan du vara snäll att skicka länken till den potatissalladen du gjorde. Hade du tzatziki som sås? Tack h eva

webmaster

webmaster