Recepten.se – Recept> Huvudrätter> Marinerad fläskfilé med citron

Marinerad fläskfilé med citron

Fantastiskt god fläskfilé marinerad med citron som serveras kall. Köttet blir saftigt. Perfekt att förbereda dagen innan. Passar bra på buffé, till lunch eller middag. Gott och lyxigt!
marinerad fläskfilé med citron
Marinerad fläskfilé med citron.
Skriv ut   Mejla
Tid: en timme
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Marinad:

Laktosfritt - Stek i laktosfritt smör eller olja.
Glutenfritt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i 20 minuter med över- och undervärme (använd gärna stektermometer)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C.

    Putsa fläskfilén. Skär bort fett och hinnor.

    Salta och peppra runtom. Pensla på mango chutney.

    instruktion steg 1 marinerad fläskfilé med citron
    Fläskfilén.
  2. Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme.

    Lägg i köttet när pannan verkligen är varm. (Smöret ska ha slutat bubbla.)

    Stek några minuter i taget och vänd sedan runt köttet så att det får en fin ljusbrun stekyta runtom.

    • ca 2 msk smör att steka i
    instruktion steg 2.1 marinerad fläskfilé med citron
    Dags att börja steka.
    instruktion steg 2.2 marinerad fläskfilé med citron
    Fläskfilén ska få färg.
  3. Lägg över köttet i en ugnsform och häll över stekskyn om det blivit någon.

    Sätt i en stektermometer med spetsen i mitten av köttet.

    Ställ in köttet i mitten av ugnen i 175°C och låt stå tills termometern visar 65°C eller ca 20 minuter.

    Gör under tiden marinaden.

    instruktion steg 3 marinerad fläskfilé med citron
    Köttet i en ugnsform.
  4. Marinad:

  5. Blanda vinäger, vatten, olivolja, salt, peppar, strösocker i en skål.

    Tvätta och torka av citronen. Riv skalet.

    Blanda ihop med citronskalet och persiljan.

    instruktion steg 4.1 marinerad fläskfilé med citron
    Blanda marinaden.
    instruktion steg 4.2 marinerad fläskfilé med citron
    Tillsätt citronskal och persilja.
  6. Ta ut köttet från ugnen. Låt köttet vila minst 10 minuter.

    instruktion steg 5 marinerad fläskfilé med citron
    Köttet färdigstekt.
  7. Skär upp filén i skivor och lägg på ett serveringsfat.

    instruktion steg 6 marinerad fläskfilé med citron
    I skivor på serveringsfat.
  8. Häll marinaden över köttet.

    instruktion steg 7 marinerad fläskfilé med citron
    Häll marinaden över filén.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (254 g): 437 kcal, 17 g kolhydrater, 27 g fett, 31 g protein

Serveringstips

Servera med t.ex. potatisgratäng och haricots verts. På sommaren är det gott till tzatziki och kokt färskpotatis.

Tips & tricks

Gör gärna dubbel sats.

Planeringstips

Gör gärna dagen före servering och förvara i kylskåp. Ös gärna över marinaden någon gång.

Hållbarhet och förvaring

Förvara i kylskåp. Håller sig minst 5 dygn. Ös gärna över marinaden då och då.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Pernilla
Hej undrar om man gör köttet dagen innan ska man skiva upp det och hälla marinaden på och ställa in det bara.
Skrivet av Monica
Hej, om man ska göra köttet dagen innan, då antar jag att man inte ska skiva upp köttet när det ligger i marinaden?
Utan att man skivar kanske någon timme innan man ska servera och häller på marinaden lite snyggt på ett serveringsfat?
Eller hur har du gjort?
Skrivet av Lisa
Hej igen. Nu såg jag att det går bra över natten. Läste för slarvigt 😀
Skrivet av Lisa
Hej Susanne. Jag ska förbereda köttet dagen innan. Hur länge behöver köttet ligga i marinaden? Ett par timmar? Eller över natten?
Skrivet av Josefin
Hej! Ska göra detta dagen innan jag ska servera, ska jag ändå skiva upp köttet och hälla på marinaden dagen innan?
Skrivet av Kerstin
Hej!
Marinerad fläskfilé med citron fantastiskt god! Gjorde den förra sommaren och den blev otroligt uppskattad. Nu ska jag göra den igen men glömt vilken sorts olivolja jag använde, det finns så många att välja på, tacksam för ett råd. Tycker vissa är för beska i smaken. Tacksam för råd.
Svar till Karin Skrivet av Susanne
Du kan ju väga dina fläskfiléer eller ja räkna ihop vikten av dem (vikt brukar ju stå på) och utgå från det och sedan avrunda lite nedåt med antal gånger du ska multiplicera receptet med.
Skrivet av Karin
Hej!
Jag ska göra denna fläskfilé i helgen på 8 st fläskfileer. Tror du att jag behöver 8 dubbla receptet Eller räcker det att dubbla några ggr bara?

Mvh, Karin
Svar till Ellinor Skrivet av Susanne
Varsågod! Vad roligt att du tycker om receptet, det är ett av mina favoriter just av samma anledningar du också skriver att du tycker! 😊 Tack för att du tog dig tid att skriva! 👍
Skrivet av Ellinor
Den här rätten har vi bjudit på vid flera kalas, både sommar och vinter. Brukar bli väldigt uppskattad av stora och små! Så praktiskt att ha något gott och festligt att kunna servera kallt när man får många gäster tycker jag. Tack för receptet!
Svar till Hanna Skrivet av Susanne
Jag har serverat den kall och det har varit jättegott!
Skrivet av Hanna
Hej. Går den att servera kall om man gör den dagen innan, eller ska den värmas? Mvh Hanna
Svar till Anna Frej Skrivet av Susanne
Roligt att du tyckte om receptet!
Skrivet av Anna Frej
Lagade den här igår, serverade med fransk potatissallad. Jättegott, kommer att göras om!
Svar till Christina Skrivet av Susanne
Tack för svaret Christina!
Skrivet av Christina
Hej Eva. Den potatissallad jag gjorde är den som Susanne skrev i förra inlägget. Jag har gjort den många gånger och den är grymt god Du måste testa den. Du kommer inte att vilja ha nån annan efter att du smakat den. Och Nej. Jag hade inte tzatziki i den. Tack Susanne för allt gott i receptväg Med vänlig hälsning Christina
Svar till Eva hallberg Skrivet av Susanne
Recept på potatissallad. Nu var det ju inte mig du frågade men jag brukar inte servera potatissallad och sås. Däremot är ju tzatziki gott till kokt färskpotatis.
Svar till Christina Skrivet av Eva hallberg
Hej
Kan du vara snäll att skicka länken till den potatissalladen du gjorde. Hade du tzatziki som sås? Tack h eva
Svar till Christina Skrivet av Susanne
Tack för att du skrev! Roligt att höra! :)
Skrivet av Christina
Gjorde dessa två recept och det blev jättegott. Gjorde till ca 40 pers. Många ville ha recepten. Gjorde marängcrisptårtan till efterrätten. Även den var kalasgod. Än en gång tack för alla dessa fina recept. Mvh Christina
Svar till Christina Skrivet av Susanne
Ja du kan servera med potatissallad till. Den går ju också att göra dagen innan och den är jättegod, jag gör den ett antal gånger varje sommar! :)
Skrivet av Christina
Låter jättegott och så smidigt att den går att göra klar dagen innan festen. Kan man ha potatissallad till? Den som finns i Sommarmat. Den låter också jättegod. Får tacka för så många fina recept
  1
Recept och foto: Susanne Jarl