Marinerad fläskfilé med citron

Fantastiskt god fläskfilé marinerad med citron som serveras kall. Köttet blir saftigt. Perfekt att förbereda dagen innan. Passar bra på buffé, till lunch eller middag. Gott och lyxigt!
marinerad fläskfilé med citron
Tid: en timme
4 portioner

Ingredienser:

Marinad:

Laktosfritt - Stek i laktosfritt smör eller olja.
Glutenfritt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i 20 minuter med över- och undervärme (använd gärna stektermometer)
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°C.

    Putsa fläskfilén. Skär bort fett och hinnor.

    Salta och peppra runtom. Pensla på mango chutney.

    instruktion steg 1 marinerad fläskfilé med citron
    Fläskfilén.
  2. Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme.

    Lägg i köttet när pannan verkligen är varm. (Smöret ska ha slutat bubbla.)

    Stek några minuter i taget och vänd sedan runt köttet så att det får en fin ljusbrun stekyta runtom.

    • ca 2 msk smör att steka i
    instruktion steg 2.1 marinerad fläskfilé med citron
    Dags att börja steka.
    instruktion steg 2.2 marinerad fläskfilé med citron
    Fläskfilén ska få färg.
  3. Lägg över köttet i en ugnsform och häll över stekskyn om det blivit någon.

    Sätt i en stektermometer med spetsen i mitten av köttet.

    Ställ in köttet i mitten av ugnen i 175°C och låt stå tills termometern visar 65°C eller ca 20 minuter.

    Gör under tiden marinaden.

    instruktion steg 3 marinerad fläskfilé med citron
    Köttet i en ugnsform.
  4. Marinad:

  5. Blanda vinäger, vatten, olivolja, salt, peppar, strösocker i en skål.

    Tvätta och torka av citronen. Riv skalet.

    Blanda ihop med citronskalet och persiljan.

    instruktion steg 4.1 marinerad fläskfilé med citron
    Blanda marinaden.
    instruktion steg 4.2 marinerad fläskfilé med citron
    Tillsätt citronskal och persilja.
  6. Ta ut köttet från ugnen. Låt köttet vila minst 10 minuter.

    instruktion steg 5 marinerad fläskfilé med citron
    Köttet färdigstekt.
  7. Skär upp filén i skivor och lägg på ett serveringsfat.

    instruktion steg 6 marinerad fläskfilé med citron
    I skivor på serveringsfat.
  8. Häll marinaden över köttet.

    instruktion steg 7 marinerad fläskfilé med citron
    Häll marinaden över filén.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (254 g): 437 kalorier, 17 g kolhydrater, 27 g fett, 31 g protein

Serveringstips

Servera med t.ex. potatisgratäng och haricots verts. På sommaren är det gott till tzatziki och kokt färskpotatis.

Tips & tricks

Gör gärna dubbel sats.

Planeringstips

Gör gärna dagen före servering och förvara i kylskåp. Ös gärna över marinaden någon gång.

Hållbarhet och förvaring

Förvara i kylskåp. Håller sig minst 5 dygn. Ös gärna över marinaden då och då.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Pernilla
Hej undrar om man gör köttet dagen innan ska man skiva upp det och hälla marinaden på och ställa in det bara.
Skrivet av Monica
Hej, om man ska göra köttet dagen innan, då antar jag att man inte ska skiva upp köttet när det ligger i marinaden?
Utan att man skivar kanske någon timme innan man ska servera och häller på marinaden lite snyggt på ett serveringsfat?
Eller hur har du gjort?
Skrivet av Lisa
Hej igen. Nu såg jag att det går bra över natten. Läste för slarvigt 😀
Skrivet av Lisa
Hej Susanne. Jag ska förbereda köttet dagen innan. Hur länge behöver köttet ligga i marinaden? Ett par timmar? Eller över natten?
Skrivet av Josefin
Hej! Ska göra detta dagen innan jag ska servera, ska jag ändå skiva upp köttet och hälla på marinaden dagen innan?

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest