Lever
Recept med Lever
Näringsvärden
Lever går att äta stekt i skivor. Man kan också skära i bitar och göra gryta av. Lever kan man även göra egen leverpastej av. Själva köttbiten, nötlever är mörkröd-brun och lite sladdrig i konsistensen. Lever är ganska billigt kött.
Lever är nyttigt
Lever från gris, nötkreatur, kyckling och lamm brukar användas till mat. Lever är mycket rik på järn, A-vitamin, B2-vitamin samt protein.
Kalvlever och ungnötslever vanligast
Kalvlever eller ungnötslever är den vanligaste levern som brukar användas i matlagning, framförallt eftersom den karaktäristiska leversmaken är mildare i levern hos yngre djur. Nötlever kan dock användas till korvkaka.
Kalvlever och ungnötslever kan tillagas helstekt, stekas i skivor och användas i grytor. Den kan också användas till leverpastej.
Grislever används främst som ingrediens till leverpastej.
Lever är nyttigt
Lever är mycket nyttigt att äta, och utmärkt LCHF mat. Lever innehåller mycket protein, mycket vitaminer och mineraler samt en hel del järn.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Lever går att äta stekt i skivor. Man kan också skära i bitar och göra gryta av. Lever kan man också göra egen leverpastej av. Köttbiten är mörkröd-brun och lite sladdrig i konsistensenVegetariskt: Nej
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av lever.
Energi: | 132 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 3 g |
Protein: | 22 g |
Fett: | 3 g |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Engelskt namn:
liverFinns i affären:
I köttdisken.GI tips:
Lever har lågt GI och kan med fördel ätas av de som följer både GI-metoden och LCHF-dieten.Hållbarhet och förvaring:
Håller sig i kylen några dagar, se bäst före datum. Lever kan också frysas in och håller sig minst 6 månader.Pris:
Från 30 kr/kg.Näringsvärdestips:
100 g nötlever innehåller: 5.8g kolhydrater, 3.7g fett, 18.4g protein. Energiprocent: 17.83% kolhydrater, 25.6% fett, 56.57% protein. 130.1 kcal.Ersätt med:
Grislever eller kycklinglever.