Recepten.se – Recept> Inläggningar> Ansjovisfilé

Ansjovisfilé

ansjovisfilé
Ansjovisfilé i konservburk.

Ansjovisfilé är oftast filé av inlagd och kryddad skarpsill fångad vid Bohusläns kust, nordostatlanten eller i Östersjön.

Äkta ansjovis kommer från Medelhavet och säljs under namnet sardell. Den är rik på Omega-3.

Ansjovis används kanske mest som ingrediens i Janssons frestelse men kan användas även som smaksättare i t.ex. leverpastej. Ansjovis är även gott att äta på smörgås tillsammans med kokt ägg.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Nej

Brukar innehålla konserveringsmedel.

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Nej

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av ansjovisfilé.

Energi: 190 kcal
Kolhydrater: 14 g (varav sockerarter: 12.0 g)
Protein: 9.7 g
Fett: 11 g

Tips och info

Engelskt namn:

Anchovy fillets

Finns i affären:

I kyldisken i närheten av sill, gravad lax och kaviar.

Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp. Håller sig 6-12 månader, se bäst före datum.

Pris:

Ganska dyrt, ca 25 kr för en konserv.

Ersätt med:

Ansjoviskryddad sillfilé eller matjesill som är grövre men går att skära i mindre bitar själv till t.ex. Janssons frestelse.

Kommentarer

Vill du ha svar?
info