Ansjovisfilé

ansjovisfilé
Ansjovisfilé i konservburk.

Ansjovisfilé är oftast filé av inlagd och kryddad skarpsill fångad vid Bohusläns kust, nordostatlanten eller i Östersjön.

Äkta ansjovis kommer från Medelhavet och säljs under namnet sardell. Den är rik på Omega-3.

Ansjovis används kanske mest som ingrediens i Janssons frestelse men kan användas även som smaksättare i t.ex. leverpastej. Ansjovis är även gott att äta på smörgås tillsammans med kokt ägg.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Nej

Brukar innehålla konserveringsmedel.

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Nej

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av ansjovisfilé.

Energi: 190 kcal
Kolhydrater: 14 g (varav sockerarter: 12.0 g)
Protein: 9.7 g
Fett: 11 g

Tips och info

Engelskt namn:

Anchovy fillets

Finns i affären:

I kyldisken i närheten av sill, gravad lax och kaviar.

Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp. Håller sig 6-12 månader, se bäst före datum.

Pris:

Ganska dyrt, ca 25 kr för en konserv.

Ersätt med:

Ansjoviskryddad sillfilé eller matjesill som är grövre men går att skära i mindre bitar själv till t.ex. Janssons frestelse.

Kommentarer

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest