Ansjovisfilé
Recept med Ansjovisfilé
Näringsvärden
Ansjovisfilé är oftast filé av inlagd och kryddad skarpsill fångad vid Bohusläns kust, nordostatlanten eller i Östersjön.
Äkta ansjovis kommer från Medelhavet och säljs under namnet sardell. Den är rik på Omega-3.
Ansjovis används kanske mest som ingrediens i Janssons frestelse men kan användas även som smaksättare i t.ex. leverpastej. Ansjovis är även gott att äta på smörgås tillsammans med kokt ägg.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Nej
Brukar innehålla konserveringsmedel.Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Nej
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av ansjovisfilé.
Energi: | 190 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 14 g (varav sockerarter: 12.0 g) |
Protein: | 9.7 g |
Fett: | 11 g |
Tips och info
Engelskt namn:
Anchovy filletsFinns i affären:
I kyldisken i närheten av sill, gravad lax och kaviar.Hållbarhet och förvaring:
Förvara i kylskåp. Håller sig 6-12 månader, se bäst före datum.Pris:
Ganska dyrt, ca 25 kr för en konserv.Ersätt med:
Ansjoviskryddad sillfilé eller matjesill som är grövre men går att skära i mindre bitar själv till t.ex. Janssons frestelse.