Ricottapaj

Mycket god, vacker och lyxig förrätt som går bra att förbereda. Ricottaost har en len och gräddig smak. Servera gärna med gravad lax! Supergott!
ricottapaj
Tid: 1 timme + minst 3-4 timmar i kylskåp
8-10 portioner

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Garnering:

Servering:

Utrustning:

Ugn:

  • Pajdegen: 225 °C i mitten av ugnen i ca 8 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Sätt ugnen på 225°C.

    Mät upp vetemjöl, ströbröd, smör och vatten i en matberedare.

    instruktion steg 1 ricottapaj
    Vetemjöl, ströbröd, smör och vatten.
  2. Mixa ihop till en pajdeg med matberedaren.

    instruktion steg 2 ricottapaj
    Pajdegen klar.
  3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 20-24 cm i diameter.

    instruktion steg 3 ricottapaj
    Tryck ut pajdegen.
  4. Grädda pajdegen mitt i ugnen i ca 8 min.

    Ta ut pajdegen och låt kallna under bakhandduk.

    instruktion steg 4 ricottapaj
    Färdiggräddad pajdeg.
  5. Fyllning:

  6. Lägg gelatinbladen i blöt i en djup tallrik med vatten.

    instruktion steg 5 ricottapaj
    Gelatinblad i blöt.
  7. Plocka av nästan alla blad på basilikan och skölj dem. Spara några fina blad till garnering.

    instruktion steg 6 ricottapaj
    Basilikablad.
  8. Riv parmesanosten på ett rivjärn.

    instruktion steg 7 ricottapaj
    Riven parmesanost.
  9. Värm 1 dl av grädden och ta bort kastrullen från plattan när det börjar sjuda.

    Krama ur vattnet ur gelatinbladen och vispa ner dem så att de smälter.

    (OBS! Det är viktigt att du tagit bort kastrullen från plattan när du vispar ner gelatinbladen annars kan det skära sig!)

    Låt sedan stå och svalna av tills det blir ljummet. Rör gärna då och då. Gör under tiden nästa steg.

    instruktion steg 8 ricottapaj
    Vispa ner gelatinet i den varma grädden.
  10. Häll resten av grädden, ricotta, basilikabladen och den rivna parmesanosten i en matberedare.

    Häll på olja och pressa över vitlöksklyftorna.

    Tillsätt chilipeppar och salt.

    instruktion steg 9 ricottapaj
    Ingredienserna till fyllningen (utom grädden och gelatinet) i matberedaren.
  11. Mixa till en jämn smet.

    instruktion steg 10 ricottapaj
    Mixa.
  12. Tillsätt grädden med de smälta gelatinbladen som nu svalnat och är lite ljummen.

    Mixa till en jämn smet.

    instruktion steg 11.1 ricottapaj
    Tillsätt grädde- och gelatinblandningen.
    instruktion steg 11.2 ricottapaj
    Blanda.
  13. Häll fyllningen ovanpå pajbottnen. Bred ut den om det behövs så den fördelar sig jämnt.

    Låt sedan stå kallt i kylskåp i minst 3-4 timmar eller längre tid, gärna över natten till nästa dag.

    instruktion steg 12.1 ricottapaj
    Häll fyllningen på pajbottnen.
    instruktion steg 12.2 ricottapaj
    Bred ut.
  14. Garnering:

  15. Rosta pinjenötterna genom att hetta upp en stekpanna och "steka" nötterna (som de är, ingen olja) tills de fått lite färg och det doftar gott i köket.

    instruktion steg 13 ricottapaj
    Rostade pinjenötter.
  16. Skölj, torka av och skär körsbärstomaterna i halvor.

    Skölj de sparade basilikabladen och låt rinna av.

    Ta fram ricottapajen och garnera den med tomater, basilikablad och pinjenötter.

    Servera direkt eller förvara i kylskåp fram till servering som bör ske inom en timme.

    instruktion steg 14.1 ricottapaj
    Fyllningen har stelnat.
    instruktion steg 14.2 ricottapaj
    Lägg på garneringen.
  17. Servering:

  18. Servera ricottapajen med gravad eller kallrökt lax eller lufttorkad skinka.

    instruktion steg 15 ricottapaj
    Servera.

Planeringstips

Gör pajen dagen innan servering. Gör garneringen någon timme före servering.

Hållbarhet och förvaring

Förvara i kylskåp. Håller sig minst 5 dygn men garneringen kan se lite vissen ut.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Jolene
Gjorde den här på nyårsafton. Alla gäster tyckte om den. Tack!
Svar till Stina Skrivet av Stina igen
anmäld post Posten är anmäld och väntar på att godkännas eller tas bort.
Skrivet av Stina
anmäld post Posten är anmäld och väntar på att godkännas eller tas bort.
Skrivet av Stina
anmäld post Posten är anmäld och väntar på att godkännas eller tas bort.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest