Tigerkaka

Ingredienser:
- 200 g smör
- 2,5 dl strösocker
- 1,5 tsk bakpulver
- 3 tsk vaniljsocker
- 3 st ägg
- 4 dl (240 g) vetemjöl
- 1,5 dl mjölk
- 2 msk kakao
- 1 krm salt
Utrustning:
- 1 st sockerkaksform
- elvisp med vispar
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i 60 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp smör och strösocker i en bunke. Skär gärna smöret i mindre bitar. Låt stå framme en stund så att smöret blir mjukt.
- 200 g smör
- 2,5 dl strösocker
Smör i bitar och strösocker. -
Smörj och beströ en sockerkaksform med ströbröd.
(Jag smörjer med vanligt smör och använder en liten slickepott. Enkelt, snabbt och kladdfritt.)
Smord och bröad sockerkaksform. -
Vispa smöret och strösockret till en jämn smet.
Jag använder elvisp med vispar. Det går snabbt när smöret är mjukt.
Smör och strösocker vispat. -
Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Vispa så det blir blandat.
- 1,5 tsk bakpulver
- 3 tsk vaniljsocker
Bakpulver och vaniljsocker tillsatt. -
Tillsätt ett ägg i taget och vispa till en jämn smet.
- 3 st ägg
Tillsätt ett ägg i taget. Vispa till en jämn smet. -
Tillsätt vetemjöl och mjölk. Vispa till en jämn smet.
Mät upp vetemjölet genom att väga det eller hälla upp det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då blir det för mycket mjöl och kakan blir torr och kompakt.
Vetemjöl och mjölk tillsatt. Smeten blandad. -
Häll en tredjedel av smeten i en annan bunke. Tillsätt kakao och salt. Blanda till en jämn smet.
En tredjedel av smeten med kakao och salt. Chokladsmeten. -
Klicka ut hälften av den ljusa smeten i botten av sockerkaksformen. Klicka sedan på chokladsmeten. Avsluta sedan med den sista hälften av den ljusa smeten.
Hälften av den ljusa smeten. Chokladsmeten ovanpå. Andra hälften av den ljusa smeten. -
Dra en gaffel genom smeten.
Dra en gaffel genom smeten. Tigerkakan redo för ugnen. -
Grädda tigerkakan i nedre delen av ugnen i 175°C i en timme tills den är genomgräddad. Prova gärna med en provsticka att den är torr.
Tigerkakan färdiggräddad. -
Låt kakan stå några minuter och stjälp sedan upp den på ett fat och lägg över sockerkaksformen och låt svalna. Skär upp i skivor och servera.
Tigerkakan klar. Tigerkaka i skivor.
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring
Tack för recepten.
Och ett kanonsätt att bli av med de två sista bananerna man aldrig hinner äta upp innan de blir gamla!
Jag hade provat tigerkaka att baka första gång det gick bra. smaka gott säger min son och make. Perfekt! Tack för recepten.se. Dina recept är enkelt att följa. Jag gillar ditt recepten.se. Ha en bra dag.
Mvh, Florenia
jag gjorde tigerkakan förra helgen och den var överlägsen!
Tack för recepten!

webmaster

webmaster