Tigerkaka

Baka en klassisk tigerkaka. En god mjuk sockerkaka med en ljus och en mörk smet som blandas så att kakan blir vackert marmorerad och dessutom väldigt god.
tigerkaka
Tid: 75 min varav 60 min i ugnen
1 sockerkaka, ca 10 bitar

Ingredienser:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i 60 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Skär gärna smöret i mindre bitar. Låt stå framme en stund så att smöret blir mjukt.

    tigerkaka steg 1: smör i bitar och strösocker
    Smör i bitar och strösocker.
  2. Smörj och beströ en sockerkaksform med ströbröd.

    (Jag smörjer med vanligt smör och använder en liten slickepott. Enkelt, snabbt och kladdfritt.)

    tigerkaka steg 2: smord och bröad sockerkaksform
    Smord och bröad sockerkaksform.
  3. Vispa smöret och strösockret till en jämn smet.

    Jag använder elvisp med vispar. Det går snabbt när smöret är mjukt.

    tigerkaka steg 3: smör och strösocker vispat
    Smör och strösocker vispat.
  4. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Vispa så det blir blandat.

    tigerkaka steg 4: bakpulver och vaniljsocker tillsatt
    Bakpulver och vaniljsocker tillsatt.
  5. Tillsätt ett ägg i taget och vispa till en jämn smet.

    tigerkaka steg 5: tillsätt ett ägg i taget
    Tillsätt ett ägg i taget.
    tigerkaka steg 5: vispa till en jämn smet
    Vispa till en jämn smet.
  6. Tillsätt vetemjöl och mjölk. Vispa till en jämn smet.

    Mät upp vetemjölet genom att väga det eller hälla upp det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då blir det för mycket mjöl och kakan blir torr och kompakt.

    tigerkaka steg 6: vetemjöl och mjölk tillsatt
    Vetemjöl och mjölk tillsatt.
    tigerkaka steg 6: smeten blandad
    Smeten blandad.
  7. Häll en tredjedel av smeten i en annan bunke. Tillsätt kakao och salt. Blanda till en jämn smet.

    tigerkaka steg 7: en tredjedel av smeten med kakao och salt
    En tredjedel av smeten med kakao och salt.
    tigerkaka steg 7: chokladsmeten
    Chokladsmeten.
  8. Klicka ut hälften av den ljusa smeten i botten av sockerkaksformen. Klicka sedan på chokladsmeten. Avsluta sedan med den sista hälften av den ljusa smeten.

    tigerkaka steg 8: hälften av den ljusa smeten
    Hälften av den ljusa smeten.
    tigerkaka steg 8: chokladsmeten ovanpå
    Chokladsmeten ovanpå.
    tigerkaka steg 8: andra hälften av den ljusa smeten
    Andra hälften av den ljusa smeten.
  9. Dra en gaffel genom smeten.

    tigerkaka steg 9: dra en gaffel genom smeten
    Dra en gaffel genom smeten.
    tigerkaka steg 9: tigerkakan redo för ugnen
    Tigerkakan redo för ugnen.
  10. Grädda tigerkakan i nedre delen av ugnen i 175°C i en timme tills den är genomgräddad. Prova gärna med en provsticka att den är torr.

    tigerkaka steg 10: tigerkakan färdiggräddad
    Tigerkakan färdiggräddad.
  11. Låt kakan stå några minuter och stjälp sedan upp den på ett fat och lägg över sockerkaksformen och låt svalna. Skär upp i skivor och servera.

    tigerkaka steg 11: tigerkakan klar
    Tigerkakan klar.
    tigerkaka steg 11: tigerkaka i skivor
    Tigerkaka i skivor.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (101 g): 357 kalorier, 41 g kolhydrater, 19 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Förvara i plastpåse så torkar den inte. Tigerkakan håller sig minst en vecka i rumstemperatur. Den kan också frysas och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Susanne
Jättegod och lättlagad tigerkaka. Följde receptet till punkt och pricka, vägde både mjöl och smör och det blev perfekt konsistens på smeten. Tack!
Skrivet av Nazik
Hej Susanne. Jag bakade tigerkaka och det är perfekt.
Tack för recepten.
Skrivet av Annica
Tips: Gör banantigerkaka genom att mosa ner två bananer i den vita delen. Blir lite kladdigare, men väldigt gott!

Och ett kanonsätt att bli av med de två sista bananerna man aldrig hinner äta upp innan de blir gamla!
Skrivet av Alpan
Gott men finns det ett ställe där man kan göra en vaniljsås?
Skrivet av Florenia
Hej Susanne,
Jag hade provat tigerkaka att baka första gång det gick bra. smaka gott säger min son och make. Perfekt! Tack för recepten.se. Dina recept är enkelt att följa. Jag gillar ditt recepten.se. Ha en bra dag.
Mvh, Florenia

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest