Recepten.se – Recept> Kladdkakor> Ananaskladdkaka

Ananaskladdkaka

Saftig och god ananaskladdkaka, en exotisk kladdkaka med ananas och kokos som är mycket enkel och går snabbt att göra.
ananaskladdkaka
En bit ananaskladdkaka serverad med vispad grädde.
Skriv ut   Mejla
Tid: ca 40 minuter + tid att svalna
Mängd: ca 8 portioner

Ingredienser:

Ananaskladdkaka:

Servering:

Laktosfritt - Välj laktosfritt smör. Servera med laktosfri grädde eller glass.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 22 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Låt den krossade ananasen rinna av i ett durkslag.

    • ca 280 g (2 burkar à 140 g avrunnen vikt) ananas
    krossad ananas rinner av
    Krossad ananas rinner av.
  2. Smörj en rund form ca 20 cm i diameter med smör och beströ med kokosflingor.

    smord rund form beströdd med kokosflingor
    Smord rund form beströdd med kokosflingor.
  3. Mät upp smöret i en kastrull som rymmer minst 2 liter.

    Smält smöret på svag värme. När drygt hälften av smöret smält. Stäng av värmen och tag bort kastrullen från spisen. Rör om tills allt smör smält. (På detta sätt slipper smöret bli onödigt varmt vilket är viktigt när äggen tillsätts i nästa steg.)

    smält smör
    Smält smör.
  4. Tillsätt ägg, socker, salt, vaniljsocker, kokosflingor.

    Vispa till en jämn smet för hand eller med elvisp. (Jag använder elvisp med vispar och kör ca 30 sekunder på högsta hastighet till en ljus fluffig smet.)

    ägg, socker, salt, vaniljsocker, kokosflingor tillsatt
    Ägg, socker, salt, vaniljsocker, kokosflingor tillsatt.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  5. Tillsätt vetemjölet och den avrunnen krossad ananas.

    Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet. (Jag använder elvisp på lägsta hastighet inte längre tid än att det är blandat.)

    (Tänk på att hälla upp vetemjölet eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir för mycket. För mycket mjöl ger en torr kaka.)

    vetemjöl och krossad ananas tillsatt
    Vetemjöl och krossad ananas tillsatt.
    ananaskladdkakesmeten klar
    Ananaskladdkakesmeten klar.
  6. Häll kladdkakesmeten i formen.

    Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 22 min (precis innan den börjar få färg).

    Observera att tiden i ugnen är avgörande för kladdigheten. Vill man ha en kladdigare kaka - ta kortare tid och vill man ha en mer välgräddad kaka tar man några minuter längre. Man kan öppna ugnsluckan och skaka lite lätt på formen. Om kakan dallrar i mitten så är den lagom kladdig tycker jag. Tänk också på att om du använder en större form så behöver du minska tiden i ugnen och tar du en mindre form så behöver tiden ökas.

    ogräddad ananaskladdkaka
    Ogräddad ananaskladdkaka.
    gräddad ananaskladdkaka
    Gräddad ananaskladdkaka.
  7. Låt ananaskladdkakan svalna. Ställ gärna in den i kylskåp minst en timme före servering.

    Servera ananaskladdkakan med vispad grädde och/eller vaniljglass.

    ananaskladdkakan serverad
    Ananaskladdkakan serverad.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (120 g): 370 kcal, 38 g kolhydrater, 22 g fett, 5 g protein, 3 g fibrer

Serveringstips

Servera ananaskladdkakan med vispad grädde eller vaniljglass.

Hållbarhet och förvaring

Förvara ananaskladdkakan i kylskåp där den håller sig minst 2 veckor.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Daniel
Extremt god. Bakade den och bjöd till mina kollegor och de älskade den, tog inte många minuter innan den var slut. Kan varmt rekommendera! Kommer definitivt baka igen.
Svar till Nina Skrivet av Susanne
Nej man brukar aldrig ha bakpulver i kladdkaka.
Skrivet av Nina
Hej! Behöver man inte ha bakpulver till ananaskakan?
Svar till Madeleine Skrivet av Susanne
Det är nog bättre du tittar på något annat recept eftersom du vill ändra en väldigt stor del av just det här receptet. Utgå från vilka ingredienser du vill använda och hitta ett liknande recept eller kontakta mig och fråga.
Skrivet av Madeleine
Hej!

Hur ersätter man ananas och kokosflingor. Vill helst göra en ”närodlad och i säsong” kaka
Svar till Lotta Skrivet av Susanne
Du har fått ett bra svar av Viktoria. 1,5 sats är perfekt men det går också att ta en 1 sats men tänk på att tiden i ugnen då blir kortare och kakan blir lite plattare men jag skulle inte säga att den blir för platt utan det är ok.
Skrivet av Viktoria
Svar till Lotta: Rent matematiskt så är ytan i din pajform 1,44 gånger så stor som receptets formstorlek. Alltså skulle jag iaf rekommendera dig att göra 1,5 sats. /Mvh
Skrivet av Lotta
Hej, min pajform är 24 cm, kommer kakan att bli för platt då? Är det bättre att ta 1,5 sats?
Svar till Lotta Skrivet av Susanne
Ja du kan byta ut kokos mot något annat men det blir ju inte samma sak då utan det du byter ut mot kommer ge sin karaktär till kakan. Exempel på vad du kan prova med är mandelmjöl eller finhackad mandel.
Skrivet av Lotta
Om man inte har så mycket kokos hemma men vill göra kakan ändå, finns det nåt man kan ta istället?
Svar till Katarina Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tyckte om den och att du gillar mina recept! 😊Tack för att du skrev! ❤️
Skrivet av Katarina
Har precis gjort din ananaskladdkaka och den blev så god! Måste göras fler gånger! Tack för en fantastisk receptsamling med massor av goda och tydliga recept.
Mvh
Katarina
Svar till Mmzy Skrivet av Susanne
Tack för ditt receptförslag, jag skriver upp det!
Skrivet av Mmzy
Min Susanne,
Please, kan Ni skriva en recept på svartvinbär sylt ?
Jag bestält på trädgården afär några kvist av svartvinbärnär jag kom från Sverige. Nu har jag en stor plantation av svartvinbär men vet ej hur görs sylt eller gelé. Den rödvinbär åtfåglarna, jag har bara en lilet plant. Jag har min saftmaja från Sverige men inte natrium bensoat för förvaring 😢 kram och TACK till Er 😘
Svar till Stina Skrivet av Susanne
Ja prova mandelmjöl, det brukar bli bra. Tiden i ugnen blir något längre och kakan blir lite kladdigare men det blir faktiskt bättre tycker jag. Jag tycker glutenfria kladdkakor med mandelmjöl eller hasselnötsmjöl oftast blir godare än vanliga med vetemjöl!
Skrivet av Stina
Underbart god och smidig att göra. Tack! Finns det något alternativ till vetemjölet om man vill göra den glutenfri?
Svar till Marcus Skrivet av Susanne
Tack så mycket!!!
Skrivet av Marcus
Mycket god!
Fantastiskt fin och välbyggd sida, snudd på den enda receptsidan jag lär använda i framtiden.
Stängde raskt av min ad-blocker, vilket jag bara gör för de som förtjänar det.
  1
Recept och foto: Susanne Jarl