Ananaskladdkaka

Ingredienser:
Ananaskladdkaka:
- ca 280 g (2 burkar à 140 g avrunnen vikt) ananas
- 150 g smör
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 1,5 dl kokosflingor
- 2 dl (120 g) vetemjöl
Servering:
- ev. ca 4 dl vispgrädde
- ev. ca 8 portioner vaniljglass
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 20 cm i diameter
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 22 minuter med över- och undervärme
-
Låt den krossade ananasen rinna av i ett durkslag.
- ca 280 g (2 burkar à 140 g avrunnen vikt) ananas
Krossad ananas rinner av. -
Smörj en rund form ca 20 cm i diameter med smör och beströ med kokosflingor.
Smord rund form beströdd med kokosflingor. -
Mät upp smöret i en kastrull som rymmer minst 2 liter.
Smält smöret på svag värme. När drygt hälften av smöret smält. Stäng av värmen och tag bort kastrullen från spisen. Rör om tills allt smör smält. (På detta sätt slipper smöret bli onödigt varmt vilket är viktigt när äggen tillsätts i nästa steg.)
- 150 g smör
Smält smör. -
Tillsätt ägg, socker, salt, vaniljsocker, kokosflingor.
Vispa till en jämn smet för hand eller med elvisp. (Jag använder elvisp med vispar och kör ca 30 sekunder på högsta hastighet till en ljus fluffig smet.)
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 1,5 dl kokosflingor
Ägg, socker, salt, vaniljsocker, kokosflingor tillsatt. Smeten blandad. -
Tillsätt vetemjölet och den avrunnen krossad ananas.
Vispa eller rör snabbt ihop till en jämn smet. (Jag använder elvisp på lägsta hastighet inte längre tid än att det är blandat.)
(Tänk på att hälla upp vetemjölet eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir för mycket. För mycket mjöl ger en torr kaka.)
- 2 dl (120 g) vetemjöl
Vetemjöl och krossad ananas tillsatt. Ananaskladdkakesmeten klar. -
Häll kladdkakesmeten i formen.
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 22 min (precis innan den börjar få färg).
Observera att tiden i ugnen är avgörande för kladdigheten. Vill man ha en kladdigare kaka - ta kortare tid och vill man ha en mer välgräddad kaka tar man några minuter längre. Man kan öppna ugnsluckan och skaka lite lätt på formen. Om kakan dallrar i mitten så är den lagom kladdig tycker jag. Tänk också på att om du använder en större form så behöver du minska tiden i ugnen och tar du en mindre form så behöver tiden ökas.
Ogräddad ananaskladdkaka. Gräddad ananaskladdkaka. -
Låt ananaskladdkakan svalna. Ställ gärna in den i kylskåp minst en timme före servering.
Servera ananaskladdkakan med vispad grädde och/eller vaniljglass.
- ev. ca 4 dl vispgrädde
- ev. ca 8 portioner vaniljglass
Ananaskladdkakan serverad.
Näringsvärden
Serveringstips
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster
Hur ersätter man ananas och kokosflingor. Vill helst göra en ”närodlad och i säsong” kaka

webmaster

webmaster

webmaster
Mvh
Katarina

webmaster
Please, kan Ni skriva en recept på svartvinbär sylt ?
Jag bestält på trädgården afär några kvist av svartvinbärnär jag kom från Sverige. Nu har jag en stor plantation av svartvinbär men vet ej hur görs sylt eller gelé. Den rödvinbär åtfåglarna, jag har bara en lilet plant. Jag har min saftmaja från Sverige men inte natrium bensoat för förvaring 😢 kram och TACK till Er 😘

webmaster

webmaster
Fantastiskt fin och välbyggd sida, snudd på den enda receptsidan jag lär använda i framtiden.
Stängde raskt av min ad-blocker, vilket jag bara gör för de som förtjänar det.