Recepten.se – Recept> Tillbehör> Jordgubbssylt

Jordgubbssylt

Gör enkelt din egen jordgubbssylt med detta recept som blir mycket godare än köpt.
jordgubbssylt
Gör din egen jordgubbssylt, snabbt och enkelt. Mycket godare än köpt!
Skriv ut   Mejla
Tid: 20 minuter
Mängd: ca 1 liter sylt

Ingredienser:

Laktosfritt
Glutenfritt
Vegetariskt

Gör så här:

  1. Skölj och rensa jordgubbarna. Lägg dem i en kastrull.

    • 2 liter (1 kg) jordgubbar (färska eller tinade frysta)
    instruktion steg 1 jordgubbssylt
    Rensade jordgubbar.
  2. Häll på syltsockret och mosa lite med en gaffel.

    (Hur mycket man mosar beror på hur stora bitar jordgubbar man vill ha i sin sylt, jag tycker det är gott med lite större bitar så jag mosar inte så mycket. Vill man ha helt slät sylt kan man använda en mixer.)

    instruktion steg 2.1 jordgubbssylt
    Syltsocker.
    instruktion steg 2.2 jordgubbssylt
    Mosa jordgubbarna.
    instruktion steg 2.3 jordgubbssylt
    Färdigmosat.
  3. Låt sedan koka upp på medelvärme under omrörning. Låt koka ca 10 minuter. Om det skvätter, sänk värmen, men inte mer än att det fortfarande kokar.

    Om det skummar mycket kan man ta bort skummet med en sked, det gör att jordgubbssylten får längre hållbarhet.

    instruktion steg 3 jordgubbssylt
    Koka jordgubbssylten.
  4. Häll upp i rena glasburkar med tätslutande lock.

    För längre hållbarhet kan man ställa in glasburkarna i 100°C varm ugn innan man häller upp sylten.

    instruktion steg 4.1 jordgubbssylt
    Färdigkokt jordgubbssylt.
    instruktion steg 4.2 jordgubbssylt
    Häll upp i glasburk.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde för hela mängden (1475 g): 2291 kcal, 550 g kolhydrater, 0 g fett, 10 g protein

Tips & tricks

Sylten blir bäst om man gör en sats åt gången.

Hållbarhet och förvaring

Oöppnade syltburkar kan förvaras i rumstemperatur. Öppnade syltburkar får bättre hållbarhet om de förvaras i kylskåp. Min sylt höll sig mer än 6 månader i kylskåpet, troligtvis ännu längre men då var min uppäten!

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av ulf zakariasson
hej du skriver 100grader Celsius men inte hur länge
har gjort denna sylt flera ggr men har alltid behövt att diska min syltburk så då var burken varm från diskmaskinen. Bästa Sylt jag har ätit rekommenderar alla jag pratar med att göra denna sylt
Skrivet av Annelie
Lätt att göra och god. Men lite för söt för mig. Läste inte kommentarerna förrän efteråt. Ska försöka lägga på minnet att minska sockermängden till nästa gång.☺️
Skrivet av Christer Winroth
Sylten blev jättegod enkelt att göra
Skrivet av Anna
Hej! Gjorde denna sylt nu i veckan och den blev helt suverän! Godaste sylten nånsin och med perfekt konsistens! Tack Susanne! =D
Skrivet av Viktoria
Svar till Marie-Louise: Jag häller i den varma sylten i varma, steriliserade glasburkar, sätter på locken och vänder burkarna uppochner. Sedan får de svalna i rumstemperatur. Då bildas ett vakuum, som borde öka hållbarheten. /mvh
Skrivet av Marie-Louise
Ska man sätta på locken direkt efter man hällt i sylten, eller ska den svalna?
Skrivet av ulf zakariasson
Hej och tack en av dom bästa Recep sidor som finns besöker den flera gånger i veckan Nu ska jag göra jordgubbssylten igen den godaste som finns åter igen TACK
Skrivet av Margareta
Varför ska den koka tio minuter? Dansucker skriver två minuter i sitt recept. Om sylten blir för lös nu, hur kan jag rädda den?
Skrivet av Viktoria
Svar till Tina: Receptet ger cirka en liter sylt, så hur många burkar du behöver beror helt på hur stor volym just dina burkar rymmer. /mvh
Skrivet av Tina
Hej!
Har testat receptet tidigare och blev jättenöjd. Tänkte använda det till sylt igen. Hur många burkar ger receptet? Minns inte hur många receptet gav sist.
Tack för ett bra och superenkelt recept.
Skrivet av Sara
Har gjort jordgubbssylt efter detta recept flera gånger, dock med mindre socker (ca 4 dl) och en skvätt pressad citron i.
Bor i Spanien och kan inte få tag i syltsocker, så använder vanligt socker, ibland råsocker, och det blir också bra.
Blir alltid jättegott och helt perfekt.
Kokar ordentligt med sylt när det är säsong, som jag sedan sedan fryser jag burkarna och tar ut allt eftersom.

Tack för recept!
Skrivet av Mia
Va är sylt , kan man äta sylt ?🤤🤤🤤
Skrivet av Berit hansson
Jävlar vilken jordgubbssylt skot bra
Skrivet av Birgitta
När jag kokar sylt har jag alltid rört i sockret när bären kokat klart. Fungerar det även med syltsocker eller måste det koka med ? Bären behöver inte koka så länge som receptet säger!
Svar till Maria Skrivet av Susanne
Så roligt att du och barnen tyckte det! Håller med om att hemgjord jordgubbssylt är så mycket godare än köpt sylt! Tack för att du skrev!
Skrivet av Maria
Supergod jordgubbssylt, barnen gav den 10 av 10 möjliga poäng, smakade bättre än köpe-sylten. Tack!
Svar till Christian Skrivet av Susanne
Lingon har bättre hållbarhet i sig självt än jordgubbar. I syltsocker ingår även konserveringsmedel. Så hållbarheten blir sämre om du bara tar strösocker. Konsistensen blir också lite rinnigare då syltsockret innehåller pektin. Du skulle ju kunna frysa jordgubbssylten för att få längre hållbarhet om du inte använder syltsocker. Kul att du gillar min hemsida! :)
Skrivet av Christian
Hej! Jag gjorde ditt recept på lingonsylt nyligen med vanligt strösocker och det blev jättebra. Kan jag använda strösocker även i detta receptet? Jag vill inte använda syltsocker då det innehåller citronsyra (E330).

Du har en väldigt bra hemsida!

Vänliga hälsningar Christian
Svar till Magdalena Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! :) Låter gott med vanilj!
Skrivet av Magdalena
Bra recept! Gjorde sylt av 4 liter jordgubbar igår, lyx! Kan tipsa om att ha i lite vaniljpulver i sylten, gott tycker jag!
Svar till Ann-Lis Skrivet av Susanne
Men tack snälla du!! Vad glad jag blir! :)
Skrivet av Ann-Lis
Kanonenkelt och jättelyckat recept. Mina gubbar var ganska syrliga så jag tänkte ½ kg syltsocker kanske inte räcker, tog först i lite mindre och sedan resten. Det blev i min smak en helt perfekt sylt lagom syrlig.
Jag har prövat flera av dina recept och är jättenöjd med dem. Du är otroligt duktig i utformning, beskrivning och ja hela ditt väl genomtänkta koncept. Har aldrig hört av mig förut, men ja...GRATULERAR till en fin sajt!
Svar till Cicci Skrivet av Susanne
Roligt att höra att den blev bra och det blev bra med citronsaft! Men kan ju ta mindre socker dock har ju socker även en konserverande effekt så sylten håller sig sämre om man tar mindre socker. Annars håller jag med dig om att sylten skulle kunna vara lite mindre söt!
Skrivet av Cicci
Har provat receptet på jordgubbssylten, tyckte den blev bra (dock lite för söt för min smak) så jag satte i citronsaft i slutet. Blev riktigt bra! Tack för en bra sida.
Svar till Kerstin Skrivet av Susanne
Det är rinnande när det är varmt i kastrullen. Det är först efter att det svalnat i burkarna som det blir fast konsistens. Så jag tror inte att något gått fel alls!
Roligt att höra att du gillar min receptsida! :)
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl