Jordgubbsglass

Himmelskt god glass som du gör själv på jordgubbar, grädde, socker och ägg. Går bra att göra både med och utan glassmaskin. Uppvispade äggvitor gör glassen mera fluffig vilket är extra bra om man inte använder glassmaskin.
Jordgubbsglass
Tid: Utan glassmaskin: 4 ½ timme, varav 4 timmar i frysen. Med glassmaskin: 50 min.
6 portioner

Ingredienser:

Ev: Garnering:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Tillverka jordgubbsglass så här:

  1. Mosa jordgubbarna med strösocker.

    jordgubbar, strösocker
    Jordgubbar, strösocker.
    mosade jordgubbar med strösocker
    Mosade jordgubbar med strösocker.
  2. Vispa äggulor och florsocker pösigt.

    äggulor och florsocker
    Äggulor och florsocker.
    vispade äggulor och florsocker
    Vispade äggulor och florsocker.
  3. Vispa äggvitorna tillsammans med sockret till ett vitt och fast skum.

    äggvitor och strösocker
    Äggvitor och strösocker.
    vispade äggvitor och strösocker
    Vispade äggvitor och strösocker.
  4. Vispa grädden.

    vispad grädde
    Vispad grädde.
  5. Blanda jordgubbsmoset med äggulesmeten.

    blanda äggulor och florsocker med mosade jordgubbar
    Blanda äggulor och florsocker med mosade jordgubbar.
    vispade äggulor och florsocker med mosade jordgubbar
    Vispade äggulor och florsocker med mosade jordgubbar.
  6. Blanda ner den vispade grädden.

    blanda ner vispad grädde
    Blanda ner vispad grädde.
  7. Vänd ner äggvitorna. Rör försiktigt till en jämn smet.

    äggvitor vänds ner
    Äggvitorna vänds ner.
    färdig jordgubbsglass-smet
    Färdig jordgubbsglass-smet.
  8. Med glassmaskin: Häll smeten i glassmaskinen och kör tills den är klar, brukar ta ca 20 min (därefter kan glassen ätas direkt eller frysas in).

    Utan glassmaskin: Häll smeten i en form, ca 1 1/2 liter. Täck formen och frys minst 4 timmar.

    Jordgubbsglass tillverkas i glassmaskin
    Med glassmaskin.
    Färdig jordgubbsglass.
    Färdig glass.
    frys glassen i en form
    Frys glassen i en form.
  9. Före servering (om glassen stått i frysen) stjälps glassen upp och får stå i kylen ca 45 min eller i rumstemperatur ca 20 min. Tips: Doppa ner formen i kallt vatten så lossar glassen lättare.

    Ställ in portionsglasen i frysen en stund så smälter inte glassen så mycket vid servering. Det gör stor skillnad.

    Skeda upp glassen i portionsglas.

    ställ in portionsglasen i frysen
    Ställ in portionsglasen i frysen.
    jordgubbsglass i portionsglas
    Jordgubbsglass i portionsglas.
  10. Hacka chokladen med en vass kniv och strö över jordgubbsglassen. Servera och njut!

    (Det går också bra med någon annan garnering t.ex. citronmeliss, kex, färska jordgubbar eller andra bär.)

    hackad choklad
    Hackad choklad.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (135 g): 227 kalorier, 20 g kolhydrater, 15 g fett, 2 g protein, 2 g fibrer

Tips & tricks

Om man har bråttom så behöver man inte dela äggen och vispa var för sig. Smeten blir lite mindre fluffig men det blir ganska bra ändå.

Tips för att undvika tillsatser

Fritt från tillsatser (till skillnad från nästan all köpt glass.) Se dock upp med chokladen.

Hållbarhet och förvaring

Förvara glassen i frysen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Björn
Hejsan,

Receptet ovan är toppen och ger ett bra resultat! Blir toppen nu till nyår.

Jag gjorde jordgubbsglassen i min Kitchenaid. Den har ett riktigt bra kylelement, dvs hela glassbunken som den tillreds i.

Däremot är den lite bökig att få ner ingredienserna i utan att det blir slabbligt.

Jag finfördelade jordgubbarna och sparade några jordgubbar som jag hackade grovt för att få lite större bitar i själva glassen. Kan också rekommendera att lägga i grovhackad choklad i glassmeten.

Tänkte testa att göra päron- eller ananasglass nästa gång med samma grundrecept.:-)
Skrivet av Marianne
Hej jag har Nemox Gelatissimo Den kyler glassen. Jag kan verkligen rekomendera den jag har är en dyrare sort. Man gör glasden i en bunke och kan köpa till bunksrna för 69-99 kr st. Jag kan göra en ny sats glass efter 10-15 min.
Jag hade förut en philips med kylblock men kylblocket började läcka efter ett år och köpa ett nytt kostade lika mycket som maskinen.
Lycka till med glassen, vi gjorde ananassorbet igår och det blev jätte gott. Till nyår blir det hjortronglass på yogurt tänkte jag!
/ Marianne
Svar till Marianne Skrivet av Susanne
Kul att ni tyckte om jordgubbsglassen! Vad har du för glassmaskin? Jag antar en med inbyggt kylaggregat, men vilken sort? Någon du rekommenderar?
Skrivet av Marianne
Mkt god glass!!! Jag gjorde den i glassmaskin och vi frös inte in glassen efteråt då min fryser glassen undertiden. Barnen gillade glassen och jordgubbsbitarna som blev i glassen.
Skrivet av Mats
Mycket god glass!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest