Himmelskt god glass som du gör själv på jordgubbar, grädde, socker och ägg. Går bra att göra både med och utan glassmaskin. Uppvispade äggvitor gör glassen mera fluffig vilket är extra bra om man inte använder glassmaskin.
Blanda äggulor och florsocker med mosade jordgubbar.Vispade äggulor och florsocker med mosade jordgubbar.
Blanda ner den vispade grädden.
Blanda ner vispad grädde.
Vänd ner äggvitorna. Rör försiktigt till en jämn smet.
Äggvitorna vänds ner.Färdig jordgubbsglass-smet.
Med glassmaskin: Häll smeten i glassmaskinen och kör tills den är klar, brukar ta ca 20 min (därefter kan glassen ätas direkt eller frysas in).
Utan glassmaskin: Häll smeten i en form, ca 1 1/2 liter. Täck formen och frys minst 4 timmar.
Med glassmaskin.Färdig glass.Frys glassen i en form.
Före servering (om glassen stått i frysen) stjälps glassen upp och får stå i kylen ca 45 min eller i rumstemperatur ca 20 min. Tips: Doppa ner formen i kallt vatten så lossar glassen lättare.
Ställ in portionsglasen i frysen en stund så smälter inte glassen så mycket vid servering. Det gör stor skillnad.
Skeda upp glassen i portionsglas.
Ställ in portionsglasen i frysen.Jordgubbsglass i portionsglas.
Hacka chokladen med en vass kniv och strö över jordgubbsglassen. Servera och njut!
(Det går också bra med någon annan garnering t.ex. citronmeliss, kex, färska jordgubbar eller andra bär.)
Näringsvärde per portion (135 g): 227 kcal, 20 g kolhydrater, 15 g fett, 2 g protein, 2 g fibrer
Tips & tricks
Om man har bråttom så behöver man inte dela äggen och vispa var för sig. Smeten blir lite mindre fluffig men det blir ganska bra ändå.
Tips för att undvika tillsatser
Fritt från tillsatser (till skillnad från nästan all köpt glass.) Se dock upp med chokladen.
Hållbarhet och förvaring
Förvara glassen i frysen.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Björn
Hejsan,
Receptet ovan är toppen och ger ett bra resultat! Blir toppen nu till nyår.
Jag gjorde jordgubbsglassen i min Kitchenaid. Den har ett riktigt bra kylelement, dvs hela glassbunken som den tillreds i.
Däremot är den lite bökig att få ner ingredienserna i utan att det blir slabbligt.
Jag finfördelade jordgubbarna och sparade några jordgubbar som jag hackade grovt för att få lite större bitar i själva glassen. Kan också rekommendera att lägga i grovhackad choklad i glassmeten.
Tänkte testa att göra päron- eller ananasglass nästa gång med samma grundrecept.:-)
️ Skrivet av Marianne
Hej jag har Nemox Gelatissimo Den kyler glassen. Jag kan verkligen rekomendera den jag har är en dyrare sort. Man gör glasden i en bunke och kan köpa till bunksrna för 69-99 kr st. Jag kan göra en ny sats glass efter 10-15 min.
Jag hade förut en philips med kylblock men kylblocket började läcka efter ett år och köpa ett nytt kostade lika mycket som maskinen.
Lycka till med glassen, vi gjorde ananassorbet igår och det blev jätte gott. Till nyår blir det hjortronglass på yogurt tänkte jag!
/ Marianne
webmaster
Svar till
Marianne
️ Skrivet av Susanne
Kul att ni tyckte om jordgubbsglassen! Vad har du för glassmaskin? Jag antar en med inbyggt kylaggregat, men vilken sort? Någon du rekommenderar?
️ Skrivet av Marianne
Mkt god glass!!! Jag gjorde den i glassmaskin och vi frös inte in glassen efteråt då min fryser glassen undertiden. Barnen gillade glassen och jordgubbsbitarna som blev i glassen.
️ Skrivet av Mats
Mycket god glass!
️ Skrivet av Anna
Det här var jättegott!
️ Skrivet av Anna
Jättegod glass men lite pyssel med den.
️ Skrivet av Josefine
Kanon glass! Super enkel att göra och suveränt god. Mycket uppskattad i familjen.
webmaster
Svar till
jessica
️ Skrivet av Susanne
Nej, antingen använder du glassmaskin eller också fryser du in glassen i frysen i 4 timmar. En glassmaskin gör glass - den fryser glass-smeten så den blir till glass i maskinen. Läs mer om hur en glassmaskin fungerar. Sen om man inte vill äta upp den färdiga (frysta) glassen direkt så kan man frysa in den i frysen.
Du kan använda glassmaskin till alla glassrecept. Det en glassmaskin gör är den rör om under infrysningen vilket gör att iskristallerna som bildas slås sönder och glassen blir krämig och god istället för isig och hård som den lättare blir om man bara fryser in glass-smeten som den är i frysen.
️ Skrivet av jessica
I receptet för jordgubbsglass står det att man ska använda glassmaskin och sedan frysa glassen i 4 timmar. Jag funderar på att köpa en glassmaskin och har då fattat det som att vissa glassmaskiner fryser glassen direkt i maskinen. Kan man göra jordgubbsglassen i en sådan maskin så man slipper frysa glassen? Eller hur fungerar glassmaskinerna? Fungerar det bara på vissa recept beroende på ingredienser?
Tack! /Jessica
️ Skrivet av lilla jag
Undrar om man kan göra glassen utan jordgubbar...
Nån som vet?
webmaster
️ Skrivet av Susanne
Svar till R-M: Utan glassmaskin blir det lätt iskristaller - det är ju det som är vitsen med glassmaskin att den rör konstant om under infrysningen och därmed blir det väldigt små iskristaller. Det du kan göra är att ta ut glassen ur frysen och röra om några gånger de första två timmarna, då blir iskristallerna mindre.
️ Skrivet av R-M
Jättegod, men tyvärr lite "kristallig" i mitten. Tinade enligt instruktioner. Är det vätskan i jordgubbarna som är orsaken, eller? Frös in den i muffinsformar som någon tipsat i blåbärsglassreceptet, mycket bra! Kan tilläggga att jag inte har använt glassmaskin.
️ Skrivet av Malin
Det här är det absolut bäst grundreceptet på glass!!!!!