Jordgubbskaka

Ingredienser:
- 125 g smör
- 1 st citron rivet skal av
- eller ca 2 krm citronarom
- 5 dl jordgubbar
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 2,5 dl vetemjöl
Utrustning:
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 35 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret och låt svalna. Tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften av smöret smält och rör om då och då tills allt smör smält.
Ta fram en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Smörj den med smör och beströ den med ströbröd.
Förbered även om du ska använda rivet citronskal genom att tvätta citronen, torka av den och sedan riva det yttersta av skalet, ej det vita, med ett rivjärn.
- 125 g smör
- 1 st citron rivet skal av
- eller ca 2 krm citronarom
Smält smör. Smord och bröad form. -
Skölj, snoppa och skär jordgubbarna i mindre bitar.
- 5 dl jordgubbar
Jordgubbar i mindre bitar. -
Mät upp ägg och strösocker i en bunke. Vispa till en ljus och pösig smet. Använd gärna elvisp.
- 1,5 dl strösocker
- 2 st ägg
Ägg och strösocker. Ägg och strösocker vispat. -
Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Vispa snabbt ihop.
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
Bakpulver, vaniljsocker tillsatt. Smeten vispad. -
Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Tillsätt även rivet citronskal eller citronarom.
Vispa snabbt ihop till en jämn smet. Smaka gärna av om du använder citronarom och tillsätt ev. mer.
- 2,5 dl vetemjöl
Vetemjöl, smält smör, citronarom tillsatt. Smeten är blandad och klar. -
Häll smeten i formen. Strö över jordgubbsbitarna.
Smeten i formen. Strö över jordgubbsbitarna. -
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 35 minuter tills kakan fått lite färg.
Jordgubbskakan färdiggräddad. -
Låt svalna under bakhandduk. Servera!
Färdig jordgubbskaka. En bit jordgubbskaka serverad med vispad grädde.
Näringsvärden
Serveringstips
Hållbarhet och förvaring
går utmärkt att använda frysta jordgubbar. Behöver
jordgubbarna tinas i förväg? Eller kan man ha i de
frysta jordgubbarna direkt? Jag tror att de behöver tinas,
men du får ge mig svaret på denna fråga.
Tack på förhand.
Det blir första gången jag gör den men den kan bara vara god!

webmaster

webmaster

webmaster
Vad kan detta ha berott på? För många jordgubbar eller för blöta?

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster