Recepten.se – Recept> Muffins & Mjuka kakor> Jordgubbskaka

Jordgubbskaka

Mycket god mjuk och saftig kaka med jordgubbar. Smaken av citron tillsammans med jordgubbarna blir riktigt gott i denna goda jordgubbskaka.
jordgubbskaka
Mjuk och saftig jordgubbskaka serverad.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 timme varav 40 min i ugnen
Mängd: ca 8-10 bitar

Ingredienser:

Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 35 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt svalna. Tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften av smöret smält och rör om då och då tills allt smör smält.

    Ta fram en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Smörj den med smör och beströ den med ströbröd.

    Förbered även om du ska använda rivet citronskal genom att tvätta citronen, torka av den och sedan riva det yttersta av skalet, ej det vita, med ett rivjärn.

    smält smör
    Smält smör.
    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  2. Skölj, snoppa och skär jordgubbarna i mindre bitar.

    jordgubbar i mindre bitar
    Jordgubbar i mindre bitar.
  3. Mät upp ägg och strösocker i en bunke. Vispa till en ljus och pösig smet. Använd gärna elvisp.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ägg och strösocker vispat
    Ägg och strösocker vispat.
  4. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Vispa snabbt ihop.

    bakpulver, vaniljsocker tillsatt
    Bakpulver, vaniljsocker tillsatt.
    smeten vispad
    Smeten vispad.
  5. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Tillsätt även rivet citronskal eller citronarom.

    Vispa snabbt ihop till en jämn smet. Smaka gärna av om du använder citronarom och tillsätt ev. mer.

    tillsätt vetemjöl, smält smör, rivet citronskal eller citronarom
    Vetemjöl, smält smör, citronarom tillsatt.
    smeten är blandad och klar
    Smeten är blandad och klar.
  6. Häll smeten i formen. Strö över jordgubbsbitarna.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    strö över jordgubbsbitarna
    Strö över jordgubbsbitarna.
  7. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 35 minuter tills kakan fått lite färg.

    jordgubbskakan färdiggräddad
    Jordgubbskakan färdiggräddad.
  8. Låt svalna under bakhandduk. Servera!

    färdig jordgubbskaka
    Färdig jordgubbskaka.
    en bit jordgubbskaka serverad med vispad grädde
    En bit jordgubbskaka serverad med vispad grädde.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit, beräknat på 1 kaka = 10 bitar (93 g): 230 kcal, 28 g kolhydrater, 12 g fett, 3 g protein, 1 g fibrer

Serveringstips

Servera gärna med vispad grädde, eller glass och färska jordgubbar så blir det en fin dessert eller lyxigt fika.

Hållbarhet och förvaring

Jordgubbskakan håller sig några dagar i rumstemperatur, en vecka i kylskåp och minst 3 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Elsa
Hej! Tack för ännu ett jättebra recept! Jag älskar dina recept då de är så tydliga och enkla att följa med bra steg för steg instruktioner och bilder! Det är så uppskattat ska du veta! En liten sak bara, du får gärna skriva in på steg 1 att man ska sätta på ugnen, jag glömde det😅 och smeten fick vänta lite. I många andra recept står det och det brukar hjälpa tycker jag👍 I övrigt toppen som vanligt:)
Skrivet av judit
Jordgubbskakan ser väldigt god ut. Jag förmodar att det
går utmärkt att använda frysta jordgubbar. Behöver
jordgubbarna tinas i förväg? Eller kan man ha i de
frysta jordgubbarna direkt? Jag tror att de behöver tinas,
men du får ge mig svaret på denna fråga.

Tack på förhand.
Skrivet av Gunilla Bäckström
I morgon gäster på lunch och då bjuder jag på jordgubbskakan.
Det blir första gången jag gör den men den kan bara vara god!
Skrivet av Lina
Kakan blev jättegod och väldigt uppskattad av alla jag bjudit den på.
Skrivet av Ester
kakan var jätte god och bra
Svar till Laurel Skrivet av Susanne
Hej! Trevligt att du tyckte om jordgubbskakan! 😊👍
Skrivet av Laurel
Mycket bra c: Halla fran Amerika
Svar till Alexandra Skrivet av Susanne
Så bra! Kul att du tycker om jordgubbskakan och att du tycker det blev bra med frysta jordgubbar!
Skrivet av Alexandra
Jättegod kaka, har bakat den 2 gånger. Använde frysta jordgubbar vilket funkade jättebra!
Svar till HP Skrivet av Susanne
Ja de kan ha varit för blöta. Men det är även viktigt att det inte blir för stora jordgubbsbitar, så kanske bör du även skära mindre bitar. Skär gärna tunna skivor. På bilderna så har jag använt ganska små jordgubbar så jag behövde inte skära dem i så många delar, men jag tror inte man kan skära för små bitar så tänk hellre tunna och mindre bitar än stora. Tänk även på att sprida ut jordgubbsbitarna i smeten. En grej man kan göra är också att blanda jordgubbsbitarna med lite potatismjöl, det motverkar också "sjunktendensen", dock inget jag gjort i det här receptet och mina har inte sjunkit så det ska inte behövas, men det är annars ett tips som fungerar även för andra bär/frukt i andra recept också så det kan ju vara bra att känna till. :) Skriv gärna och berätta hur det blev om du provar igen!
Skrivet av HP
Gjorde detta och var jätte god men alla mina jordgubbar hamnade underst med kakan ovanpå och ett bottenlager av jordgubbar.
Vad kan detta ha berott på? För många jordgubbar eller för blöta?
Svar till Rosmarie Skrivet av Susanne
Det låter verkligen mums! :) Tack för bra tips!
Skrivet av Rosmarie
Jag vände på kakan efter att jag tagit ut den ur ugnen. Lät den svalna och bredde på vaniljkräm sen jordgubbarna över och grädde med vaniljsocker över det sen toppade med mandelspån :) mums !
Svar till Anna Skrivet av Susanne
Roligt att höra och tack för serveringstips! :)
Skrivet av Anna
Jättegod och så enkel att göra! Perfekt balans mellan citron och gubbar :-) La upp kakan på ett tårtfat, la massa jordgubbar (i minder bitar) runtom och pudrade över florsocker - kanongott! Ni som ännu inte gjort denna kaka ännu - gör den nu..!
Svar till Johanna Skrivet av Susanne
Roligt att höra och att det blev bra med frysta jordgubbar! :)
Skrivet av Johanna
Bakade denna kaka nyss, och guuuud va go den blev! Använde mig av frysta jordgubbar som jag tinade och sockrade lätt, fungerade lika bra! 4/5 i betyg!
Skrivet av Annika
Ska baka den här kakan idag, fast har inget bakpulver hemma så ska testa använda ½ tsk bikarbonat istället, hoppas det går bra....
Skrivet av Fredrik
Testade denna kaka en sen kväll och den var underbar..
Skrivet av Alexandra
Fantastiskt god kaka!
Svar till Marlene Skrivet av Susanne
Jo man strör dem över bara. Jag hade glömt skriva det så tack för att du påpekade det. Det är nu inskrivet och jag har lagt till bilderna för det momentet också.
Skrivet av Marlene
Ska inte jordgubbarna med i smeten??? :)
  1
Recept och foto: Susanne Jarl