Kladdkaka cookie dough

Ingredienser:
Kladdkaka:
- 100 g smör
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk salt
- 3 msk kakao
- 1,5 dl (90 g) vetemjöl
Cookie dough:
- 100 g smör
- 1 dl farinsocker
- 2 msk mjölk
- 2 msk (42 g) ljus sirap
- 0,5 tsk salt
- 2,5 dl (150 g) vetemjöl
- 100 g mörk choklad
Servering:
- ev. 5 dl vispgrädde
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 22 cm i diameter
Ugn:
- Kladdkaka: 150 °C i mitten av ugnen i ca 14 minuter med över- och undervärme
- Kladdkaka med cookie dough: 150 °C i mitten av ugnen i 15 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret på svag värme. När drygt hälften smält, tag bort kastrullen från värmen och rör om tills det smälter.
- 100 g smör
Smält smör. -
Tag fram en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Smörj och beströ den med ströbröd.
Smörjd och bröad form. -
Tillsätt äggen, strösocker, vaniljsocker och salt. Vispa med elvisp till en fluffig och fin smet, ca 30 sekunder på högsta hastighet.
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk salt
Ägg, strösocker, vaniljsocker och salt tillsatt. Smeten vispad fluffig. -
Tillsätt kakao och vetemjöl. Vispa på lägsta hastighet tills smeten är jämn.
Kakao och vetemjöl tillsatt. Kladdkakssmeten blandad och klar. -
Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i 150°C i ca 14 minuter.
Kladdkakssmeten i formen. -
Gör cookie dough smeten under tiden kladdkakssmeten är i ugnen så att den är klar när kladdkakan är färdiggräddad.
Lägg det rumsvarma smöret i samma kastrull du använde till kladdkakan om du vill spara disk använd annars en bunke. Tillsätt farinsocker, mjölk, ljus sirap och salt.
Använd elvisp med vispar och vispa till en jämn smet.
- 100 g smör
- 1 dl farinsocker
- 2 msk mjölk
- 2 msk (42 g) ljus sirap
- 0,5 tsk salt
Smör, farinsocker, mjölk, ljus sirap och salt. Smör, farinsocker, mjölk, sirap och salt blandat. -
Tillsätt vetemjöl och blanda till en jämn smet.
- 2,5 dl (150 g) vetemjöl
Vetemjöl tillsatt. Cookie dough-smeten blandad. -
Hacka chokladen i ganska stora bitar. Spara några att dekorera med.
- 100 g mörk choklad
Hackad choklad. -
Tillsätt chokladen till smeten (men spara några bitar till dekoration). Blanda.
Chokladen tillsatt. Cookie dough smeten klar. -
När kladdkakan är klar, fördela cookie dough smeten ovanpå. Fördela sedan ut de sparade chokladbitarna.
Grädda mitt i ugnen i 150°C i 15 minuter.
Kladdkakan färdiggräddad. Cookie dough smeten ovanpå chokladkakan. Chokladbitarna fördelade. -
När kakan är färdiggräddad, låt den svalna först i rumstemperatur eller utomhus om det är kallt och sedan stelna i kylskåp.
Servera med t.ex. vispad grädde.
- ev. 5 dl vispgrädde
Färdiggräddad kladdkaka med cookie dough. Kladdkakan serveras.