Havrekakor

Ingredienser:
- 200 g smör
- 2 dl strösocker
- 1 tsk hjorthornssalt
- 6 dl havregryn
- 2 dl vetemjöl
Utrustning:
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i 10-12 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp smöret och strösockret i en bunke.
Låt stå framme en stund så att smöret blir mjukt. (Man kan även dela smöret i mindre bitar så går det fortare.)
- 200 g smör
- 2 dl strösocker
Smör och strösocker. -
Blanda smör och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar så går det snabbt.
Smör och strösocker blandat. -
Tillsätt hjorthornssalt. Rör ihop till en jämn smet med elvispen.
- 1 tsk hjorthornssalt
Hjorthornssalt tillsatt. En jämn smet. -
Tillsätt havregryn och vetemjöl.
Rör ihop till en jämn, lite smulig deg, använd gärna elvisp.
(När du mäter upp vetemjölet, gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir alldeles för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller allra helst - väg det. Tar man för mycket mjöl så ramlar kakorna lätt sönder.)
Havregryn och vetemjöl tillsatt. Kakdegen klar. -
Tryck ihop smeten till klumpar och lägg på plåtar.
Ta en gaffel och tryck till varje klump så det blir en jämntjock kaka, ca 1,5-2 cm tjocka och ca 3-4 cm i diameter (de kommer sedan flyta ut i ugnen så kakorna ska vara ganska tjocka innan du sätter in plåten i ugnen).
Håll gärna andra handens fingrar runt kakan när du trycker till kakan med gaffeln så att inte kanterna smulas sönder. Om kakan ramlar isär, tryck ihop den med fingrarna.
Kakdegsklumpar på plåt. Tillplattade havrekakor. Redo för ugnen. -
Grädda mitt i ugnen i 200°C i 10-12 minuter till gyllengul färg.
Havrekakorna gräddas i ugnen. Färdiggräddade havrekakor.
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster