Recepten.se – Recept> Småkakor> Havrekakor

Havrekakor

Goda, klassiska havrekakor som är superenkla att göra med detta recept. Kakorna blir frasiga och knapriga tack vare havregrynen och även hjorthornssaltet bidrar till kakornas sprödhet. Kakorna blir trots sin enkelhet godare än man kan tro!
havrekakor
Goda och frasiga, knapriga havrekakor.
Skriv ut   Mejla
Tid: 35 minuter
Mängd: 40 st

Ingredienser:

Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i 10-12 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp smöret och strösockret i en bunke.

    Låt stå framme en stund så att smöret blir mjukt. (Man kan även dela smöret i mindre bitar så går det fortare.)

    smör och strösocker
    Smör och strösocker.
  2. Blanda smör och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar så går det snabbt.

    smör och strösocker blandat
    Smör och strösocker blandat.
  3. Tillsätt hjorthornssalt. Rör ihop till en jämn smet med elvispen.

    hjorthornssalt tillsatt
    Hjorthornssalt tillsatt.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  4. Tillsätt havregryn och vetemjöl.

    Rör ihop till en jämn, lite smulig deg, använd gärna elvisp.

    (När du mäter upp vetemjölet, gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir alldeles för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller allra helst - väg det. Tar man för mycket mjöl så ramlar kakorna lätt sönder.)

    havregryn och vetemjöl tillsatt
    Havregryn och vetemjöl tillsatt.
    kakdegen klar
    Kakdegen klar.
  5. Tryck ihop smeten till klumpar och lägg på plåtar.

    Ta en gaffel och tryck till varje klump så det blir en jämntjock kaka, ca 1,5-2 cm tjocka och ca 3-4 cm i diameter (de kommer sedan flyta ut i ugnen så kakorna ska vara ganska tjocka innan du sätter in plåten i ugnen).

    Håll gärna andra handens fingrar runt kakan när du trycker till kakan med gaffeln så att inte kanterna smulas sönder. Om kakan ramlar isär, tryck ihop den med fingrarna.

    kakdegsklumpar på plåt
    Kakdegsklumpar på plåt.
    tillplattade havrekakor
    Tillplattade havrekakor. Redo för ugnen.
  6. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 10-12 minuter till gyllengul färg.

    havrekakorna gräddas i ugnen
    Havrekakorna gräddas i ugnen.
    färdiggräddade havrekakor
    Färdiggräddade havrekakor.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (18 g): 84 kcal

Hållbarhet och förvaring

Förvara kakorna i plastpåsar eller burk med lock. Kakorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Hilda Nilsson
Älskar dessa lättbakade kakor som jag gjort många gånger. Tack för ett tydligt recept.
Svar till Sky Putkonen Skrivet av Susanne
Tack så mycket, vad roligt att du tycker om receptet och gillar min receptsida!
Skrivet av Sky Putkonen
Jag glömmer alltid att skriva en kommentar..! Men jag gillar dessa kakor jättemycket (har en plåt i ugnen nu). Din hemsida alltid den första jag letar bakrecept på; enkelt att följa med (speciellt tack vare bilderna) och ALLTID gott!
Skrivet av Sofia
Använd bikarbonat eller bakpulver om du inte har hjortronsalt hemma :)
Svar till Mimmmoo Skrivet av Susanne
Hjorthornssalt är ett jäsmedel så det är något helt annat än vanligt salt.
Skrivet av Mimmmoo
Det går att använda vanligt salt också det blir väldigt gott än då! Eller det är typ ingen skillnad! Sjuukt gott i allafall!
Svar till Maria Skrivet av Susanne
Klicka på hjorthornssalt i ingredienslistan så finns info där om hur du kan byta ut det.
Skrivet av Maria
Verkar jättegoda! Men har inte hjortronsalt hemma, de finns inget man kan använda istället? Mvh
Svar till Erica Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :)
Skrivet av Erica
Extremt lätt bakade, å supergoa, jag använder mig av fiberhavregryn, å så ringlade jag över smält cholklad... Så nöjd å ungarna äter med glädje
Skrivet av Mikaela
Lätta att baka, få ingredienser, inte alls mycket disk, och goda!
Skrivet av leika
jättegoda
  1
Recept och foto: Susanne Jarl