Recepten.se – Recept> Småkakor> Kokosdrömmar

Kokosdrömmar

Goda klassiska kokosdrömmar, som är en variant på de klassiska småkakorna Drömmar med smak av kokosflingor. Enkelt recept på goda och spröda småkakor. Hjorthornssalt är ett jäsmedel som gör kakorna extra spröda så att de riktigt smälter i munnen.
kokosdrömmar
Kokosdrömmar är goda spröda småkakor som smälter i munnen.
Skriv ut   Mejla
Tid: 20 minuter + tid i ugnen
Mängd: 60 st

Ingredienser:

Laktosfritt - Vanligt smör innehåller ytterst lite laktos, de flesta laktosintoleranta tål det. Annars finns laktosfritt smör att köpa.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 150 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme

Baka kokosdrömmar så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker. Låt stå framme så att smöret blir rumsvarmt. Dela gärna smöret i mindre bitar så går det snabbt.

    smör, strösocker, vaniljsocker
    Smör, strösocker, vaniljsocker.
  2. Arbeta ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar som går att använda även i övriga steg i receptet för att göra kakdegen snabbt och smidigt.

    en jämn smet
    En jämn smet.
  3. Tillsätt kokosflingor och hjorthornssalt.

    Arbeta ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.

    kokosflingor, hjorthornssalt tillsatt
    Kokosflingor, hjorthornssalt tillsatt.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  4. Tillsätt vetemjölet.

    Använd elvispen och kör till en grovt smulig smet. Kör så länge att smeten börjar kladda fast i visparna. Då går den lätt att trycka ihop till en kakdeg.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och du tar lätt för mycket. Häll hellre upp det i litermått eller väg det. Du kan också göra så att du inte häller i allt mjöl på en gång utan arbetar in lite i taget. Om du tagit för mycket mjöl och inte får ihop degen så kan du blanda i mer smör eller t.ex. rapsolja eller annan olja utan så mycket smak så att du får ihop degen.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    kaksmeten klar
    Kaksmeten klar.
    kakdegen
    Kakdegen.
  5. För en sats kakdeg: Dela degen i 3 delar. Rulla ut varje del av degen till en lång fingertjock korv som du sedan delar i 20 bitar och formar till små bollar.

    Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.

    bollar på en plåt
    Bollar på en plåt.
  6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 150°C i ca 15 minuter.

    Låt kakorna svalna. Förvara sedan i en burk i rumstemperatur eller frys in.

    färdiggräddade kokosdrömmar
    Färdiggräddade kokosdrömmar.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (11 g): 56 kcal

Tips & tricks

Eftersom det är hjorthornssalt i dessa kakor så får den ogräddade kakdegen en otrevlig besk bismak. Det sticker i näsan om man andas in ångorna från ugnen när man gräddar dem. De färdiga kakorna smakar dock inget utav detta så bli inte orolig!

Tips för att undvika tillsatser

Baka kakorna på smör och inte margarin. Då blir de mycket godare (och nyttigare)!

Hållbarhet och förvaring

Kakorna går bra att frysa.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Tim
Förra året provade jag ditt recept på vanliga drömmar. Jag valde att göra dem större än vad receptet sa, och det blev jättegott.

Idag provade jag detta recept på kokosdrömmar och gjorde även dem lite större. Tyvärr satt bismaken och lukten från hjorthornssaltet kvar även efter besöket i ugnen, och långt efter att de hade svalnat, så de hamnade faktiskt i soporna. Först tänkte jag att jag måste ha läst "tsk" istället för "krm", men så var det ju inte! Sen läste jag på Wikipedia: "Om hjorthornssalt används som jäsmedel [...] kan det hända att den ammoniak som bildas inte hinner drivas ut ur kakan under gräddning, och en ammoniaksmak uppstår och förstör bakverket." Eftersom jag förvärmde ugnen och är stensäker på att jag skötte både temperatur och gräddningstid, kan jag bara dra slutsatsen att mängden hjorthornssalt i detta recept kräver att man inte fuskar med den avsedda kakstorleken. Om det låter rimligt så kanske det skulle kunna understrykas med en extra rad eller två. 🙂
Svar till :) Skrivet av Susanne
Tyvärr inte.
Skrivet av :)
Hej!
Jag har bakat dessa en gång innan, blev jätte goda! Nu ska jag baka till klassen, finns två glutenintoleranta. Har du något förslag på vad man kan ersätta mjölet med?
Svar till Love Skrivet av Susanne
Nej det går inte att ersätta hjorthornssalt med salt. Hjorthornssalt är ett jäsmedel. Klicka på hjorthornssalt i ingredienslistan för mer info om vad du kan ersätta det med. Jag kan även rekommendera min app Kökshjälpen till detta, den listar ingredienser och vad du kan ersätta dem med.
Skrivet av Love
istället dör hjorthornssalt kan man använda vanlig salt????
Svar till Lou Skrivet av Susanne
Vågar ej lova något. Det säkraste är att frysa in dem, då håller de sig.
Skrivet av Lou
Dem är jätte goda ! Planerar att ge bort som julklapp. Men hur länge i förväg kan man göra dem? Kan man förvarar dem i en cellophanepåsa 2 veckor innan jul? Blir dem lika knaprigt som nybakat?
Svar till Sara Skrivet av Susanne

Koppar är olika stora så det är inte en så bra idé.

Det finns ju litermått, halvlitermått m.m. Men att ha ett decilitermått är nog ganska bra eftersom det används ganska mycket när man bakar och lagar mat. Eftersom en hel måttsats i plast brukar kosta ca 5-10 kr i affären så är det bästa kanske att köpa det.

Skrivet av Sara
Hej! jag undrar vad man kan använda istället för decilitermåtten när man bakar, alltså ersättning till de? en kaffekopp kanske ?
Svar till Mikaela Skrivet av Susanne
Nej de får knappt någon färg alls i ugnen. Undersidan på kakorna får en gyllene färg.
Skrivet av Mikaela
Dom blev sååå goda mums vill bara ät upp alla
fasten jag la salt i dom blev dom goda
men ska dom få färg asso ska dom bli lite bruna eller ska jag ta ut dom vita för nu har dom varit 20 min i ungnen och dom är fortfarande vita men den jag smaka nyss var jätte god
Svar till Jonathan Skrivet av Susanne
Ja så kan man ju göra. Det bästa är om man lär sig att mäta upp rätt mängd så går det fortare. Om man vill använda decilitermått så får man inte gräva för mycket så det packas hårt. Man kan gräva lite och skaka måttet. Det är viktigt att mjölet ska vara löst i måttet utan råge. Då blir det rätt mängd.
Skrivet av Jonathan
Mhm, men ändå hade jag tagit en hel dl mindre fasten du skrivit när du har svara en annan att man bör ta en halv dl mindre än det står i receptet. Om man ska ta mjölen med dl mått vilket jag tycker är lättast så kanske man bör blanda efter varje dl man häller i fram tills man får den mängd som räcker...
Tror du det skulle kunna fungera?
Svar till Jonathan Skrivet av Susanne

Ja om smeten blir smulig så har man sannolikt tagit för mycket mjöl. Tänk på att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen utan häll upp i litermått eller använd våg. Gräver man med decilitermått så blir mjölet packat och det blir för mycket. Detta gäller alla recept!

Men om man tar för mycket mjöl så kan man rädda det genom att göra som du beskrev - tillsätt vätska eller fett.

Skrivet av Jonathan
Har testat detta recept två gånger och blev första gången väldigt besviken, av den anledningen att smeten var smulig och att kakorna smackade hjorthornssalt när dom var klara.Har läst att andra skrivit att doms smet också blivit smulig. Ett tips till er som misslyckats med smeten på det viset är att blanda i en halv dl vatten och sedan dela upp degen i tre delar genom att göra det tre delarna till en boll. Då är det där med lättare att rulla degen till en fingertjock korv som Susanne beskriver det i receptet. :)
Svar till Malin Skrivet av Susanne
Varsågod! ;) Det är inte lätt att veta allt! Ett tips är att du kan hålla musen över ingredienserna i ingredienslistan (på de flesta recept) och få information om vad det är och sedan kan man även klicka på dessa ingredienser för att komma till en infosida om ingrediensen.
Svar till Susanne Skrivet av Malin
Åh, tack så mycket för svaret :)
Hade ingen aning om att det inte var salt :$
Svar till Malin Skrivet av Susanne
Hjorthornssalt går inte att ersätta med salt. Hjorthornssalt är ett jäsmedel och det som går bäst att ersätta med är bikarbonat men jag skulle istället rekommendera att baka någon annan sorts kakor där inte hjorthornssalt ingår. Hjorthornssaltet gör att kakorna blir spröda och det blir inte samma sak om man byter ut hjorthornssaltet mot något annat.
Skrivet av Malin
Om man inte har hjorthornssalt hemma, kan man ta vanligt salt då? Och hur mycket skulle det innebära då?
Skrivet av Ardo Abdirisak
hej jag har provet kokosdrömmar den är jätte gott tack att du har uppvisningen den kaka
Skrivet av drömmen
det ska jag pröööva!!!
Skrivet av sandra
verkligen superlätta att baka åå super goda:)
så lätta att baka att man kan ha en 5 månaders bebis hängandes på armen samtidigt;)
Skrivet av Susanne
Svar till eliiin: Det finns recept på "Drömmar" som inte innehåller kokosflingor. Däremot detta recept på "Kokosdrömmar" innehåller kokosflingor. Googla på "recept drömmar".
Skrivet av eliiin
måste man ha kokos i kakorna?
Skrivet av Bageri Filippus
Jag bakade kakorna... Men gästerna blev tyvärr mistnöjda!:(
Men jag själv tyckte att dem smakade helt normalt. Fråga gästerna varför de tyckte som det gjorde! Jag är förbanad på alla gäster jag haft genom åren.. Alltid tycker det att det är något fel på kakorna!!!! :( Jag like kakorna verry match!
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl