Recepten.se – Recept> Småkakor> Wienerstänger

Wienerstänger

Wienerstänger är goda klassiska småkakor, som även kallas syltsnittar och hallonsnitt, som du bakar enkelt och rationellt med det här receptet.
wienerstänger
Enkelt recept på klassiska wienerstänger som är småkakor gjorda på mördeg med hallonsylt och glasyr.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 timme och 15 min varav 30 min i kylen och 15 min i ugnen
Mängd: ca 50 st

Ingredienser:

Fyllning:

Garnering:

Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
Vegetariskt

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker. Låt stå framme så smöret bli rumsvarmt.

    Rör ihop. Använd gärna elvisp med vispar (som du kan fortsätta använda i alla steg i receptet tills kakdegen är klar).

    instruktion steg 1.1 wienerstänger
    Smör och strösocker.
    instruktion steg 1.2 wienerstänger
    Smör och socker blandat.
  2. Tillsätt ägget och bakpulvret och vispa till en jämn smet.

    instruktion steg 2.1 wienerstänger
    Tillsätt ägg och bakpulver.
    instruktion steg 2.2 wienerstänger
    Blanda.
  3. Rör sist i vetemjölet och blanda tills det blir en jämn smet.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar alldeles för mycket. Häll istället upp vetemjölet i litermått eller väg det.)

    Ställ sedan gärna in degen i kylskåp 30-60 minuter, men man kan hoppa över detta. Men det är lättare att rulla ut degen om den är kall.

    instruktion steg 3.1 wienerstänger
    Tillsätt vetemjöl.
    instruktion steg 3.2 wienerstänger
    Kakdegen klar.
  4. För en sats wienerstänger: Dela degen i 3 delar och forma dem till en boll som du sedan rullar ut till smala rullar som är lika långa som bakplåten. (Om degen är för kladdig ta lite vetemjöl på fingrarna och bakbordet.)

    Lägg längderna på bakplåtspapper på en bakplåt.

    instruktion steg 4.1 wienerstänger
    Degen i 3 delar.
    instruktion steg 4.2 wienerstänger
    Rulla ut till längder.
    instruktion steg 4.3 wienerstänger
    På bakplåtspapper.
  5. Gör en fördjupning i mitten av längden. Fyll fördjupningen med sylt.

    (Tänk på att använda en sylt som är fast och inte för rinnig, dock är nog all sylt man köper fast så det är nog mest med egentillverkad sylt man får vara uppmärksam på detta.)

    instruktion steg 5.1 wienerstänger
    Gör en fördjupning.
    instruktion steg 5.2 wienerstänger
    Fördjupningarna klara.
    instruktion steg 5.3 wienerstänger
    Fyll med hallonsylt.
  6. Grädda längderna mitt i ugnen i 175°C i ca 15 minuter.

    instruktion steg 6 wienerstänger
    Grädda i ugnen.
  7. Låt längderna svalna några minuter, de får inte bli kalla innan du breder på glasyren.

    instruktion steg 7 wienerstänger
    Färdiggräddade wienerstänger.
  8. Gör glasyren: Blanda florsocker och vatten till en jämn smet. Bred glasyren över sylten.

    Låt sedan kakorna vila ca 10 minuter tills glasyren stelnat lite (så att den inte rinner ner när du sedan skär). Skär längderna i sneda bitar med en vass kniv medan de fortfarande är lite varma. Låt dem sedan kallna på plåten.

    Förvara kakorna i en burk. De går utmärkt att frysa. Lägg gärna bakplåtspapper mellan kak-lagren i burken så kladdar de inte ihop.

    instruktion steg 8.1 wienerstänger
    Florsocker och vatten blandat.
    instruktion steg 8.2 wienerstänger
    Bred glasyren över sylten.
    instruktion steg 8.3 wienerstänger
    Skär i sneda bitar (efter ca 10 min).

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (12 g): 48 kcal, 6 g kolhydrater, 2 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer

Variationstips

Hallonsylt kan bytas ut mot jordgubbssylt, apelsinmarmelad eller aprikosmarmelad, så länge sylten/marmeladen är fast och inte för rinnig.

Hållbarhet och förvaring

De håller sig i frysen i 3-6 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Susanne
Tack snälla du för för dina vänliga ord. Verkligen roligt att läsa. 😊❤️
Skrivet av Matilda
Har följt dina recept i flera år nu och blir aldrig besviken, första gg jag kommenterar för jag kände att det var dags. Tack för din sida och dina fantastiska recept som är så noggranna i förklaringarna också.

Dessa snittar är super goda och blir perfekt varje gg!
Svar till Milla Skrivet av Susanne
Om marmeladen eller sylten är fast precis som hallonsylt så är det inga problem.
Skrivet av Milla
Ser läckra ut. Tacksam för tips om det går att använda fikonmarmelad/fikonsylt istället.
Skrivet av Monica Larsson
Jätte goda och lätt bakade
Svar till Hadi Skrivet av Susanne
Varsågod! :)
Skrivet av Hadi
Tusen tack för alla recept!
Svar till kakmonstret Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :)
Skrivet av kakmonstret
Hej, jag brukar ibland laga några av dina rätter - men bara de enklaste :)

http://jmm.nu/freitag-1710/
Svar till Mattias Skrivet av Annica
No Egg Äggersättning är jättebra.
Sök på nätet för mer info.
Svar till Mattias Skrivet av Susanne
Det borde gå att göra liknande kakor utan ägg men jag tror inte det blir samma konsistens då. Jag vet faktiskt inte hur man skulle ersätta ägget på bästa sätt. Prova gärna de här syltkakorna istället.
Skrivet av Mattias
Hej Susanne, finns det några alternativ till att använda ägg i detta recept?
Svar till Hasse Skrivet av Susanne
Kul att du gillar kakorna! :)
Skrivet av Hasse
Gjorde dessa kakor idag. Otroligt enkelt och gott :)
Svar till Aksel & Jane Skrivet av Susanne
Smart! Återkom gärna med jämförelsen! :)
Skrivet av Aksel & Jane
Vi tog en syltkorv och gjorde hål. Då blev det kalaslätt att spruta ut sylten! Nästa gång gör vi Sju sorters kakor-varianten och jämför vilken som egentligen är godast. :)
Svar till Sandra Skrivet av Susanne

Nej det förstör inte smaken. De håller sig minst 6 månader i frysen.

Kakorna kan om man vill ätas direkt från frysen, annars låter du dem ligga framme i rumstemperatur ungefär en halvtimme så har de tinat helt.

Skrivet av Sandra
Det står att dom håller sig i frysen länge.
Men jag tänkte ha dom i frysen ca 1 vecka, förstör det smaken eller så? Hur länge ska man tina dom sen?

Gott recept dock, det här blir andra gången jag gör dessa kakor. Tack.
Svar till Matilda Skrivet av Susanne
Får hoppas det! :)
Skrivet av Matilda
Har längderna i ugnen nu! ser gott ut men vi får se om det är det, degen smakar däremot inget.
men som sagt, vi får se, de är nog supergoda. :)
Svar till yvonne pira Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! Det låter gott! :)
Skrivet av yvonne pira
dom här wienerstängerna dom gjorde svärmor med andra kakor gamla fina sorter är det
Skrivet av yvonne pira
jag hade på smält marabou med hackade jordnötter i
jättegott
Svar till Klara Skrivet av Susanne
Ja det kan jag tänka mig. Blir lite samma effekt som att använda sprits fast man slipper kladda med det! Enda nackdelen är om man inte gillar den syltsorten. Men bra tips! Tack!
Skrivet av Klara
- Sylt på flaska alltså!
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl