
webmaster
Mät upp smör och strösocker. Låt stå framme så smöret bli rumsvarmt.
Rör ihop. Använd gärna elvisp med vispar (som du kan fortsätta använda i alla steg i receptet tills kakdegen är klar).
Tillsätt ägget och bakpulvret och vispa till en jämn smet.
Rör sist i vetemjölet och blanda tills det blir en jämn smet.
(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar alldeles för mycket. Häll istället upp vetemjölet i litermått eller väg det.)
Ställ sedan gärna in degen i kylskåp 30-60 minuter, men man kan hoppa över detta. Men det är lättare att rulla ut degen om den är kall.
För en sats wienerstänger: Dela degen i 3 delar och forma dem till en boll som du sedan rullar ut till smala rullar som är lika långa som bakplåten. (Om degen är för kladdig ta lite vetemjöl på fingrarna och bakbordet.)
Lägg längderna på bakplåtspapper på en bakplåt.
Gör en fördjupning i mitten av längden. Fyll fördjupningen med sylt.
(Tänk på att använda en sylt som är fast och inte för rinnig, dock är nog all sylt man köper fast så det är nog mest med egentillverkad sylt man får vara uppmärksam på detta.)
Grädda längderna mitt i ugnen i 175°C i ca 15 minuter.
Låt längderna svalna några minuter, de får inte bli kalla innan du breder på glasyren.
Gör glasyren: Blanda florsocker och vatten till en jämn smet. Bred glasyren över sylten.
Låt sedan kakorna vila ca 10 minuter tills glasyren stelnat lite (så att den inte rinner ner när du sedan skär). Skär längderna i sneda bitar med en vass kniv medan de fortfarande är lite varma. Låt dem sedan kallna på plåten.
Förvara kakorna i en burk. De går utmärkt att frysa. Lägg gärna bakplåtspapper mellan kak-lagren i burken så kladdar de inte ihop.
Nej det förstör inte smaken. De håller sig minst 6 månader i frysen.
Kakorna kan om man vill ätas direkt från frysen, annars låter du dem ligga framme i rumstemperatur ungefär en halvtimme så har de tinat helt.