175 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Låt smöret bli rumstempererat. Rör smör, florsocker och vaniljsocker till en jämn smet.
Tillsätt potatismjöl och vetemjöl lite i sänder och rör kraftigt hela tiden gärna med elvisp.
Spritsa degen med maskin eller för hand genom en krusig sprits till längder på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 10 minuter. Låt svalna.
Garnering: Spritsa lite gelé på varje kaka eller sikta florsocker över dem eller doppa ena änden i smält choklad. (Jag föredrar det sista alternativet.)
Tips om du doppar kakorna i choklad: Lägg kakorna på bakplåtspapper tills chokladen stelnar så lossnar de lätt. Räkna med 30 minuter till 2 timmar beroende på temperaturen de står i. Rekommenderad temperatur är 8-22 °C, ju svalare desto snabbare stelnar chokladen.
Näringsvärde per kaka (12 g): 56 kcal, 6 g kolhydrater, 3 g fett, 0 g protein, 0 g fibrer
Tips & tricks
För hand är det ganska jobbigt att spritsa så en köksmaskin med spritstillsats är att rekommendera.
Hållbarhet och förvaring
Kakorna går utmärkt att frysa och håller sig då minst 6 månader.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Rose-Marie
Svåra att få ut, använde tummen i en Spritz men de flyter ut. Sl
Ja man vispa mycket, eller vad göra
️ Skrivet av Carola
Jag får verkligen inte ut 25st 🤣 16 väldigt små kakor blev det.. å sprits bar bara att glömma 🙈
️ Skrivet av Alviva
Förlåt, men det här receptet funkar verkligen inte att spritsa med. Skulle kalla mig själv erfaren bagerska men det här får jag inte till.
Men i dom allra flesta fall gillar jag dina recept även om jag sätter min egen tvist på de :-)
️ Skrivet av Aneta
Mina blir alltid plata efter bakning. Jag spritsade så fint med fina mönster. Varför?
️ Skrivet av PÅ
Tips till er som står och trycker med sprits för kung och fosterland. Såhär gör alltid min mamma när hon ska göra dessa. Hon tar bara själva tyllen(i metall) och fyller den med deg, sen trycker hon ut degen med tummen. 😊 Inga konstigheter.
️ Skrivet av Lotta
Jättegoda och lätta att göra. Men skulle det verkligen bli 25 st?
️ Skrivet av yvonne pira
vad goda
️ Skrivet av Sara
Tack för ett bra recept! :) Det gick utmärkt att spritsa kakorna, trots att jag använde en "vanlig" sprits. Jag vispade smeten länge vilket jag tror hjälpte.
️ Skrivet av Emelie
Hej!
Hur gör man för att spritsa ut degen/smeten? Såg att du skrev köksmaskin med spritsverktyg. Hur ser en sån ut? Jag har försökt med spritspåse (det enda jag har) och det går så trögt!
Mvh/Emelie
webmaster
Svar till
Renate
️ Skrivet av Susanne
Så roligt att du tycker det! Tack så mycket! Jag önskar dig detsamma! :)
️ Skrivet av Renate
Så trevligt med dina recept 😊Enkla och bra,att man misslyckas aldrig. Suverän baksida 🍪🍩
Återkommer alltid när jag vill baka.
Önskar dig En riktig God Jul 🎅🏼🎅🏼🎅🏼
webmaster
Svar till
Mina
️ Skrivet av Susanne
Vad bra! Tack för att du skrev!
️ Skrivet av Mina
Jag använde receptet till min kakpistol (cookie press pa engelska) och det fungerade battre an receptet som var med pistolen och nagra andra som jag har provat:)
️ Skrivet av Malin
Duper goda kakor men smeten blev lite för fast och även om jag hade i mer smör så gick den inte ut ur spritsen. Gjorde gaffel varianten istället. Funkar fint fint att forma för hand oxå :) Roliga former till goda kakor. Tummen upp ;)
webmaster
Svar till
yvonne pira
️ Skrivet av Susanne
Det gäller att inte ta för mycket mjöl, så tänk på att inte packa mjölet när du mäter upp det. Man kan alltid tillsätta mera smör om den blir för hård. Lite vatten kan också fungera. Äggula ska det inte vara i den här typen av deg.
Sedan gäller det att man har en bra sprits och är stark i nyporna. Man kan också använda maskin, sprits finns som tillbehör till assistenten.
Svar till
Åsa
️ Skrivet av yvonne pira
om degen är hård undrar om man kan ta en äggula då
️ Skrivet av yvonne pira
jag kommer göra s eller runda ringar som mamma gjorde strasskakor hon hade inget choklad eller gele på utan som det var bara inget florsocker över det kan man ha om man gör vaniljhorn vaniljsocker florsocker strösocker nått av dom
️ Skrivet av Åsa
Har testat smeten 3 gånger men hur jag än blandar med rumsvarmt smör och till och med testat helt smält (varmt) smör, så blir degen helt omöjligt hård. Spritsa? Inte en chans! Man får rulla till kulor och platta ut. Vad gör jag för fel, jag följer receptet till punkt och pricka!
Testade även att ha i mindre mjöl men degen är ändå för hård för att kunna spritsa ut, går inte att ens klämma ut sprits-pipens största spritsmunstycke. Hjälp!
webmaster
Svar till
sara
️ Skrivet av Susanne
Lägg kakorna på bakplåtspapper så lossnar de lätt. Hur fort det stelnar beror på temperaturen de står i. Ställ svalt så går det fortare. Räkna med en halvtimme till 2 timmar beroende på temperaturen de står i. Rekommenderad temperatur är 8-22 °C, ju svalare desto snabbare! Lycka till! :)
️ Skrivet av sara
Jag har använt många av dina recept och jag har nog aldrig blivit besviken. Jag har en fundering bara... Nåt tips på hur jag låter dessa kakor svalna efter att jag doppat dem i smält choklad? Jag har nämligen aldrig doppat i choklad och vet inte hur fort det stelnar så man kan lägga ifrån sig kakorna. Tack för en bra sida!
webmaster
Svar till
Matilda
️ Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!
️ Skrivet av Matilda
Jag brukar alltid ha kakdegen i kylen en stund innan jag bakar ut dem. Då flyter dem inte ut som dem annars gör om man bara bakar ut dem direkt.
️ Skrivet av catha
mmmm den var super duper god tack för receptet
webmaster
Svar till
Mimmie
️ Skrivet av Susanne
Jag tror att felet beror på att ditt smör inte var rumsvarmt. Du måste låta det ligga framme ett tag så det blir mjukt och använd sedan elvisp eller matberedare för att göra smeten. Det är viktigt att smeten verkligen är välblandad, jämn och fin.
️ Skrivet av Mimmie
Hejsan. vad gjrde jag för fel när kakorna bara rann ut o lev tunna cirlar istället?:(