Recepten.se – Recept> Övrigt> Ättikssprit, Ättika

Ättikssprit, Ättika

Ättikssprit
Den vanligaste sortern ättikssprit (12%) av märket Winborgs som finns i de flesta mataffärer.

Ättika eller ättikssprit används som krydda i olika recept och som ingrediens i dressingar och såser när man vill ha syrlig smak. Ättika används ofta till olika inläggningar eftersom ättika har konserverande egenskaper som att den håller mögel och bakterier borta.

Ättika finns att köpa med olika styrkor så det är viktigt att använda rätt styrka. I recepten på recepten.se är det ättikssprit 12% som används, vilken är den vanligaste sorten och den som ofta avses när inget står angivet även i andra recept än våra recept.

Ättikor med olika styrkor

Nedan listas de ättikor som brukar finnas i affären.

Man kan alltid späda en starkare ättika med vatten för att få en svagare sort. T.ex. om du ska ha 2 dl inläggninsättika så tar du 1 dl ättikssprit och 1 dl vatten. Eller 0,5 dl ren ättika och 1,5 dl vatten.

Absolut ren ättika (24%)

Mycket skarp. Kan används som rengöringsmedel. I matlagning används den alltid utspädd.

Ättika, ättikssprit (12%)

Den vanligaste sorten och den som ofta avses när inget står angivet i recept.

Inläggningsättika (6%)

Används för inläggningar.

Matättika(3%)

Används i dressingar.

Grader

I en del äldre recept där lite större mängder ättika ingår används måttet grader.

1 grad motsvarar ungefär:

  • 1 dl ättikssprit (12%)
  • eller 0,5 dl ren ättika (24%)

Rena bestick med ättika

Ättika kan användas för att putsa rostfria bestick. Fukta en handduk med ren ättika och putsa besticken. Torka av med en torr handduk.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av ättikssprit.

Energi: 49 kcal
Kolhydrater: 12 g
Protein: 0 g
Fett: 0 g

Tips och info

Engelskt namn:

white distilled vinegar

Finns i affären:

Brukar finnas i närheten av oljor och vinäger.

GI tips:

Ättika är surt och har lågt GI.

Hållbarhet och förvaring:

Ättika håller sig i många år.

Ersätt med:

Vinäger kan fungera ibland.

Vad väger ättikssprit?

Måttomvandla ättikssprit mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Måttomvandling direkt i mobilen

Måttomvandling med appen Kökshjälpen

Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!

Kommentarer

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Margareta
Hej Vet inte om detta är på rätt sida.Nu min fråga när jag var barn hade man någon ättiksblandning som man droppade på stekt strömming direkt på tallriken hittar inte detta hoppas på svar MVH Margareta
Skrivet av Monika
Om jag tar 1 dl ättiksyra 24% blandar med 1 dl vatten blir den då som en 12% ättiksprit?
Skrivet av GERD
kolla
Skrivet av Mats
Testa gärna sötsur dillsås till stekt makrill och färskpotatis när sommaren kommer. Jättegott!

Efter makrillstekning, gör en vanlig brunsås + 2 msk socker + 2 msk 12% ättiksprit + en näve (1-2 dl) grovhackad dill. Låt det puttra 5 min. Bon apetit!!
Svar till Eva Skrivet av Susanne
Vad är det för recept? Är nog lättare att gissa rätt utifrån hur receptet ser ut. Men annars gissar jag på 5%.
Skrivet av Eva
Hej!
Jag undrar: om det står i ett gammalt recept på senap att det ska vara 1 msk utspädd ättika, vilken procent ska jag tro att det är?
//Eva
Svar till Lennart Nilsson Skrivet av Susanne
Nu gissar jag bara, jag är ingen expert på detta. Kanske ta ut sillen och låta den ligga i bara kallt vatten något dygn? Testa och se om smaken blivit bättre? Sedan att späda ut inläggningen med vatten också och lägga tillbaka sillen där.
Skrivet av Lennart Nilsson
Hej! Jag råkade blanda 24% ättika i sillinläggningen (1dl). Sillen tog mycket ättikssmak. Hur gör jag för att neutralisera ättikan?
Svar till Amel Skrivet av Susanne
Rent matematiskt så borde du ta 33% mer ättika för att komma upp i 12% och minska vattenmängden motsvarande. Grunden är 1 dl ättika (12%), 2 dl strösocker och 3 dl vatten. Så det borde bli 1,33 dl ättika, 2 dl strösocker och 2,67 dl vatten antar jag, rent matematiskt. Rätta mig gärna om jag har fel.
Skrivet av Amel
Hej och tack för en fin blogg. Vad blir 1-2-3 lag med 9% ättika? En mer matematisk fråga kanske
Svar till Carina Ohlsson Skrivet av Susanne
Hej Carina! Ja om lagen är het blir ju sillen kokt och det ska den inte bli. Låt lagen kallna innan du häller den över sillen.
Skrivet av Carina Ohlsson
Hej Susanne! Har en fråga till dig om ättiksinläggning. Senaste inläggningen av sill så blev sillen alldeles lös och mjuk. Kan orsaken vara att lagen var het när den hälldes över sillen? Den var fast och fin innan. Har aldrig varit med om detta tidigare och kommer inte ihåg om lagen varit så avkyld tidigare heller. Hälsningar Carina
Svar till Susanne Skrivet av Gunilla
Tack för tipset.
Svar till A.F.M. Skrivet av Maria
Tack A.F.M. ska prova sa fort jag far tillfalle.. God Jul! :)
Svar till Maria Skrivet av A.F.M.
Ersatt med xyno + vitvinsvinager
Svar till Maria Skrivet av Susanne
Det verkar vara ättika i alla svenska recept på inlagda rödbetor så jag vet inte.
Skrivet av Maria
Kan man ersatta attikssprit med nagot annat om man vill t ex lagga in rodbettor? Jag bor numera i Grekland och jag vet inte vad man kan anvanda i stallet..
Svar till Gudrun Norén Lindgren Skrivet av Susanne
Vinättika kan ersättas med en blandning av hälften mild rödvinsvinäger och hälften ättikssprit 12%.
Skrivet av Gudrun Norén Lindgren
Har gamla mycket bra recept där Winborgs
vinättika ingår. Denna produkt finns tydligen inte
längre. Med vad kan man ersätta vinättika?

Mvh