Blåbärsmoussetårta

Ingredienser:
Chokladbotten:
- 150 g smör
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk salt
- 4 msk kakao
- 2 dl mandelmjöl
Blåbärsmousse:
- 3 dl (225 g) blåbär
- 0,5 dl strösocker
- 200 g vit choklad
- 5 dl vispgrädde
- 2 msk pressad lime
Garnering:
- ca 150 g blåbär
- ca 50 g vit choklad
Utrustning:
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 19 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret. När drygt hälften smält, tag bort kastrullen från värmen och rör om då och då tills allt smör smält.
- 150 g smör
Smält smör. -
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en rund form med löstagbar kant.
Form med fastspänt bakplåtspapper. -
Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, salt, kakao och mandelmjöl till det smälta smöret. Vispa till en jämn smet.
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk salt
- 4 msk kakao
- 2 dl mandelmjöl
Ingredienser till chokladbotten. Smeten till botten klar. -
Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 19 minuter. Låt svalna i formen.
Smeten i formen. Färdiggräddad chokladbotten. -
Mixa blåbären med strösocker och limesaft.
- 3 dl (225 g) blåbär
- 0,5 dl strösocker
- 2 msk pressad lime
Blåbär, strösocker, limesaft. Mixat blåbär, socker, lime. -
Smält den vita chokladen försiktigt på svag värme i en kastrull.
- 200 g vit choklad
Vit choklad i kastrull. Smält vit choklad. -
Tillsätt blåbärsmixet till den smälta chokladen och rör om till en jämn smet. Värm på svag värme så att det går ihop till en jämn smet. Tag bort från värmen och låt svalna.
Tillsätt blåbärsmixet till vita chokladen. Blandat. -
Vispa grädden medelhårt. Tillsätt den när choklad- och blåbärskrämen är max 37°C (så att inte grädden smälter). Blanda. Nu är blåbärsmoussen klar.
- 5 dl vispgrädde
Vispad grädde. Vispad grädde tillsatt. Blåbärsmousse. -
Bred ut blåbärsmoussen på chokladbotten som har svalnat och är rumstempererad. Ställ in i kylskåp minst en timme tills moussen stelnat.
Blåbärsmousse på chokladbotten. -
Tag bort kanten från formen. Lyft därefter över kakan till ett serveringsfat. Botten lossnar lätt från bakplåtspappret.
(Om det behövs kan man skära först utmed kanten med t.ex. en tunn kniv eller plastredskap så lossnar moussen enkelt.)
Blåbärsmoussetårta utan garnering. -
Garnera tårtan med blåbär och hyvlad vit choklad. Servera!
- ca 150 g blåbär
- ca 50 g vit choklad
Garnerad blåbärsmoussetårta.