Baka goda äppelbullar med rivet äpple, smör, socker och kanel som fyllning. Bullarna blir väldigt saftiga, mycket tack vara rivet äpple. Enkelt recept på goda bullar.
Äppelbullar, goda saftiga kanelbullar med rivet äpple i.
Arbeta in nästan allt vetemjöl tills degen är blank, smidig och släpper bunkens kant. Använd elvisp med degkrokar eller köksmaskin.
(När du mäter upp vetemjölet använd litermått. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen kommer du ta för mycket mjöl eftersom det packas när du gräver.)
Låt jäsa under lock eller bakhandduk i ca 30-45 minuter tills degen blivit dubbelt så stor.
(Tiden det tar beror på degvätskans värme och omgivningens temperatur. Ju varmare desto fortare går det. Har degvätskan varit för varm så dör jästen och då jäser det inte alls. Har den däremot varit för kall eller om rummet är svalt så är det bara att utöka jästiden.)
Låt jäsa.Färdigjäst deg.
Gör fyllningen under tiden degen jäser.
Mät upp smör, strösocker och kanel i en bunke. Låt gärna stå framme en stund så att smöret blir mjukt.
Vispa till en jämn smet, använd gärna elvisp med vispar.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den och dela den i 2 delar om du gör en sats bulldeg.
Degen knådad.Dela i 2 delar.
Ta en degdel i taget. Kavla ut till ca 20x50 cm. Bred på hälften av fyllningen (om du gör en sats).
Skala äpplena och riv med rivjärn över. Fördela gärna äppelrivet jämnt över degen men inte så nära överkanten (om du rullar nerifrån och upp) för att det ska bli lättare att rulla ihop och skära fina bitar.
(Äppelrivet får snabbt en mörkare färg men det gör inget.)
Näringsvärde per bulle (36 g): 96 kcal, 13 g kolhydrater, 4 g fett, 2 g protein, 1 g fibrer
Tips & tricks
Vetebullar är godast färska så frys helst in de bullar du inte äter samma dag. Vänta med att frysa in dem tills de svalnat helt.
Variationstips
Kanel kan bytas ut mot kardemumma och tvärtom. Fyllningen kan varieras med att strö över socker eller riven mandelmassa. Man kan också blanda smör och kanel och breda på som fyllning och rivet äpple ovanpå. Ungefär 100 g smör och 1 dl socker kan vara lagom för en sats (alltså hälften per utkavlad degbit).
Hållbarhet och förvaring
Äppelbullarna håller sig minst 3 månader i frysen.
Kommentarer och betyg
webmaster
️ Skrivet av Susanne
Receptet är nu omgjort så att bullarna blir mycket saftiga och goda med mycket smak av både kardemumma och kanel. Jag gjorde dem nu i helgen och jag blev väldigt nöjd med resultatet! Gästerna gav också tummen upp! Så testa gärna nu när det är säsong för svenska goda syrliga äpplen! :)
️ Skrivet av Mi
Gillar verkligen recepten på den här sidan, och går alltid hit först när jag ska hitta på något gott, men testade detta recept och mina blev inte alls goda, torra och lite smaklösa. Tråkigt. :/ Men tack för en bra sida!