Äppelkladdkaka

Ingredienser:
- 100 g smör
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 2 msk ljus sirap
- 0,5 msk vaniljsocker
- 2 dl vetemjöl
- 250-300 g äpplen
- 1 msk råsocker eller strösocker
- 0,5 msk kanel
Serveringsförslag:
- ev. 3 dl vispgrädde
- ev. 4-6 portioner vaniljsås
- ev. 4-6 portioner vaniljglass
- ev. 4-6 portioner kanelglass
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 25 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret i en kastrull. Tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften smält och låt resten av smöret smälta av redan befintlig värme.
(Kastrullen ska INTE värmas på något mera under resterande delar av receptet men jag använder den för att blanda ihop resten av ingredienserna för att slippa diska fler kärl.)
- 100 g smör
Smält smöret. Allt smör smält. -
Tillsätt äggen, strösocker, sirap och vaniljsocker. Vispa till en jämn smet med en vanlig handvisp.
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 2 msk ljus sirap
- 0,5 msk vaniljsocker
TIllsätt ägg, socker, sirap. Vispa. -
Tillsätt vetemjölet. Vispa till en jämn smet.
- 2 dl vetemjöl
Tillsätt vetemjöl. Ihopvispad smet i kastrull. -
Häll smeten i en form, ca 22 cm i diameter.
(Man kan om man vill smörja formen först beroende på form man använder, oftast behövs det inte.)
Kladdkakesmeten i pajform. -
Skala och skär äpplena i tunna bitar.
- 250-300 g äpplen
Skalade äpplen. Tunna äppelbitar. -
Tryck ner äppelbitarna i smeten.
Tryck ner äppelbitarna. -
Blanda råsocker eller strösocker med kanel och strö över äppelkakan.
Råsocker, kanel. Blanda socker och kanel. Strö över socker och kanel. -
Grädda mitt i ugnen i 175°C ca 25 minuter. Tiden det tar beror på hur stor din ugnsform är och mängden äpplen och äppelsort. Ta gärna ut kakan och känn i mitten på den med en provsticka. Den ska vara lite kladdig men inte så ogräddad att det rinner.
(Använder du en ugnsform som är mindre än 22 cm i diameter så ökar gräddningstiden. Vattniga äpplen ger längre gräddningstid liksom en större mängd äpplen.)
Grädda äppelkladdkakan i ugnen. -
Låt svalna. Servera ljummen med t.ex. vispad grädde, vaniljsås, kanelglass eller vaniljglass.
- Serveringsförslag:
- ev. 3 dl vispgrädde
- ev. 4-6 portioner vaniljsås
- ev. 4-6 portioner vaniljglass
- ev. 4-6 portioner kanelglass
Färdiggräddad äppelkladdkaka. - Serveringsförslag:
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster
använde endast 1/2 dl strösocker i komb med 2 msk sirap (inget vaniljsocker) samt endast 1/2 msk rårörsocker att strö över.
Serverades med vaniljsås. Blev JÄTTEGOD o lagom söt!!!!
Använde ca 50g smör+ ca 0,5dl olja (hade inte mer smör).
Använde en form ca 20cm i diameter, 25min i ugnen. Den blev mkt saftig, ej kladdig, ev skulle jag haft den kortare tid för att få den kladdig, men var jättenöjd ändå. De jag bjöd den på älskade hur saftig den var :) MUMS!