Äppelkladdkaka

Mycket god äppelkladdkaka som man enkelt vispar ihop smeten till i en kastrull, häller i en form och sedan trycker i äppelbitar i och därefter gräddas i ugn.
äppelkladdkaka
Tid: 35 min varav 25 min i ugnen
4-6 portioner

Ingredienser:

Serveringsförslag:

Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
Vegetariskt

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 25 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. Tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften smält och låt resten av smöret smälta av redan befintlig värme.

    (Kastrullen ska INTE värmas på något mera under resterande delar av receptet men jag använder den för att blanda ihop resten av ingredienserna för att slippa diska fler kärl.)

    smör hälften smält i kastrull
    Smält smöret.
    smält smör i kastrull
    Allt smör smält.
  2. Tillsätt äggen, strösocker, sirap och vaniljsocker. Vispa till en jämn smet med en vanlig handvisp.

    ägg, socker, sirap och smält smör i kastrull
    TIllsätt ägg, socker, sirap.
    ihopvispat ägg, socker, sirap och smält smör i kastrull
    Vispa.
  3. Tillsätt vetemjölet. Vispa till en jämn smet.

    vetemjöl tillsatt till smeten i kastrullen
    Tillsätt vetemjöl.
    ihopvispad smet i kastrull
    Ihopvispad smet i kastrull.
  4. Häll smeten i en form, ca 22 cm i diameter.

    (Man kan om man vill smörja formen först beroende på form man använder, oftast behövs det inte.)

    kladdkakesmeten i pajform
    Kladdkakesmeten i pajform.
  5. Skala och skär äpplena i tunna bitar.

    skalade äpplen på skärbräda
    Skalade äpplen.
    skurna äppelbitar på skärbräda
    Tunna äppelbitar.
  6. Tryck ner äppelbitarna i smeten.

    äppelbitar nedtryckta i kladdkakesmeten i pajformen
    Tryck ner äppelbitarna.
  7. Blanda råsocker eller strösocker med kanel och strö över äppelkakan.

    råsocker och kanel i en liten skål
    Råsocker, kanel.
    blandat råsocker och kanel
    Blanda socker och kanel.
    ogräddad äppelkladdkaka
    Strö över socker och kanel.
  8. Grädda mitt i ugnen i 175°C ca 25 minuter. Tiden det tar beror på hur stor din ugnsform är och mängden äpplen och äppelsort. Ta gärna ut kakan och känn i mitten på den med en provsticka. Den ska vara lite kladdig men inte så ogräddad att det rinner.

    (Använder du en ugnsform som är mindre än 22 cm i diameter så ökar gräddningstiden. Vattniga äpplen ger längre gräddningstid liksom en större mängd äpplen.)

    äppelkladdkakan gräddas i ugn
    Grädda äppelkladdkakan i ugnen.
  9. Låt svalna. Servera ljummen med t.ex. vispad grädde, vaniljsås, kanelglass eller vaniljglass.

    färdiggräddad äppelkladdkaka
    Färdiggräddad äppelkladdkaka.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion, beräknat på 6 portioner (134 g): 366 kalorier, 50 g kolhydrater, 16 g fett, 4 g protein, 2 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Äppelkladdkakan är godast nygräddad men håller sig minst 4 dagar i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Kersti Åresund
Suveränt god - den kommer vi att baka fler gånger! Hade ingen ljus sirap men provade med ljus brödsirap och det gick bra. Kakan blev bara godare när den fick stå i formen någon dag innan vi åt upp det sista! Tack för det utförliga receptet!
Skrivet av Maria Wahl
Jättegod äppelkladdkaka! Tack för receptet!! Fast jag bytte ut vetemjölet mot lika mycket mortlat havregryn :-)
Skrivet av Mange
Gott och lite annars. Tog hälften grahamsmjöl i vanlig ordning och pimpade grädden med en klick honung.
Skrivet av Ewa nilsson
Har bakat två gånger men blir inte bra, svårt att få den färdiggräddad trots förlängd gräddning.
Skrivet av Emma
För en stund sen märkte jag också att det var glykossirap jag köpt och använt som ljus sirap! Jag har I alla fall inte märkt något :)

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest